Annonce
Vejle

Politikere tager til Alperne: De vil aflure schweizernes hemmelighed

I Schweiz har man succes med at få unge til at vælge en erhvervsuddannelse. Vejle Kommunes arbejdsmarkedsudvalg drager til alpelandet for at lære, hvad det er, schweizerne gør. Arkivfoto: Jakob Schultz

Vejle: Ligger nøglen til at få flere unge i Vejle til at vælge en erhvervsuddannelse gemt i Schweiz?

Det håber byrådets arbejdsmarkedsudvalg, som til marts tager på studietur til alpelandet, hvor ungdomsårgangene har en lang tradition for at kigge til erhvervsuddannelserne, når de skal vælge en karriere-vej.

- I Schweiz vælger omkring totredjedele af en ungdomsårgang en erhvervsuddannelse, og vi vil gerne ned og lære af schweizerne, hvad det er de gør, fortæller formand for arbejdsmarkedsudvalget Anja Daugaard (LA).

Rejsen skal ses i lyset af, at i Vejle valgte 21 procent af afgangseleverne fra folkeskolen en erhvervsuddannelse i 2018 - og at et bredt flertal i Folketinget i 2014 vedtog erhvervsuddannelsesreformen, hvis mål er, at 30 procent af en ungdomsårgang skal vælge en erhvervsuddannelse i 2030.

- I Schweiz er der prestige i at tage en erhvervsuddannelse, og uddannelserne har en høj status. Sådan er det ikke i Danmark. Hvis vi kan lære lidt af schweizerne om, hvad det er, der er lykkedes for dem, vil det hjælpe os i forhold til vores mål om at få flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse, fortæller Anja Daugaard.

Schweiz ligger foran Danmark

  • Andelen af unge i Schweiz, der vælger en erhvervsuddannelse, har i mange år ligget konstant på totredjedele af hver ungdomsårgang.
  • Til sammenligning lå andelen i Danmark på omkring 20 procent i 2018.
  • Ifølge World Economic Forums opgørelse over landenes konkurrenceevne indtager Schweiz en femteplads, mens Danmark ligger på 10.-pladsen.

- Givet godt ud

Delegationen fra Vejle kommer til at bestå af ni medlemmer - seks udvalgsmedlemmer samt økonomi-, arbejdsmarked- og sundhedsdirektøren, arbejdsmarkedschefen og stabschefen - som får tre dage i alpelandet med besøg på en erhvervsskole og en virksomhed samt tre besøg hos forskellige myndigheder i Zürich.

Administrationen forventer, at den samlede dagspris per deltager i studieturen til Schweiz kan holdes på samme udgiftsniveau på omkring 5000 kroner, som tidligere udvalgs studieture til Holland i 2015 og Stockholm i 2016 beløb sig til.

- Hvordan vi får flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse, er et stort fokusområde for os. Det er vigtigt, at vi kommer ud og lærer af andres erfaringer, og hvis vi kan lære noget af schweizerne, er de penge givet godt ud, siger Anja Daugaard om studieturen, der finder sted i slutningen af marts.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Billund For abonnenter

Banken siger nej: Uafklarede motorvejsplaner tvinger familien til at bo med træk og skimmelsvamp

Vejle

Smittetallene er styrtdykket: 'Hyg jer - især nu, hvor smitten er under kontrol!'

Børkop

Protesterne hjalp: DSB dropper at skære i antallet af tog til Børkop og Brejning

Annonce