Annonce
Vejle

Sofie døde i skoldhedt bad: Politikere vil vente med at undersøge fejl i sagen

Sofies forældre håber på, at politiet også undersøge fejl forud og efter Sofies død. Fejl, som familien mener, placerer et ansvar ved bostedet og Vejle Kommune. Foto: Mette Mørk
Sofie Frydensbjerg Nielsens familie mener, at Vejle Kommune bærer en del af ansvaret for datterens død i et skoldhedt karbad. Kommunen kan ikke undersøge forløbet, så længe politiet efterforsker sagen, forklarer formanden for børne- og familieudvalget.

Vejle Kommune: Politikerne afventer politiets efterforskning af 20-årige Sofie Frydensbjerg Nielsens død i et skoldhedt karbad på hendes bosted, før de selv vil tage stilling til, om fejl omkring dødsfaldet bør undersøges.

I Albertslund Kommune nedsatte byrådet en uvildig advokatundersøgelse af det forløb, der førte op til, at psykisk syg mand døde på et plejecenters frostkolde terrasse. Ingen havde set til ham i fire timer. Advokatundersøgelsen rettede voldsom kritik af Albertslund Kommune for fejl og graverende svigt.

En lignende undersøgelse i Vejle Kommune er ikke mulig på nuværende tidspunkt, lyder det fra formanden for byrådets børne- og familieudvalg.

Annonce

- Som jeg har forstået, kan vi ikke som kommune undersøge sideløbende, fordi politiet er i gang med at efterforske. Jeg er dybt utilfreds med, at den efterforskning og nu Retslægerådets stillingtagen tager så ekstrem lang tid, fordi alle ønsker en afklaring, siger Torben Elsig-Pedersen (R).

Sofies forældre, der bor i Lund ved Horsens, mener, at bostedet Bifrost og dermed kommunen bærer en del af ansvaret for deres handicappede datters død - og ikke blot den medarbejder, som ifølge avisens oplysninger er sigtet i sagen.

Vejle Amts Folkeblad afdækkede, at termostaten til at regulere vandets temperatur var skruet forkert på, uden nogen kunne se det. Der var fejl i beskrivelser af beboernes bade til fare for patientsikkerheden, vurderede Styrelsen for Patientsikkerhed. Ingen så ind til Sofie i karbadet i 10-15 minutter, selvom familien aldrig gik fra hende så lang tid ad gangen.

Bærer kommunen en del ansvaret for Sofies død?

- Jeg kan ikke kommentere på, om kommunen som juridisk person har et ansvar, for det er noget, politiet efterforsker. Om der bliver rejst tiltale mod for eksempel kommunen, det ved jeg simpelthen ikke, siger Torben Elsig-Pedersen.

Vil gerne undersøge

Medlem af børne- og familieudvalget Peder Hummelmose (V) er åben over for en mulig undersøgelse af kommunens ansvar.

- Hvis det viser sig, at hun er død af det varme vand, så mener jeg, at vi skal have en uvildig advokatundersøgelse sat i værk for at undersøge, om vi kan drages til ansvar som kommune. Det vil først og fremmest være for læringens skyld. Skal instrukser på området se anderledes ud for eksempel eller noget helt andet? Vi må gøre vores bedste for, at lignende aldrig sker igen siger Peder Hummelmose.

I samme udvalg sidder Dan Skjerning (S), og han vil heller ikke udelukke en uvildig advokatundersøgelse. Men det bliver ikke sideløbende med politiets efterforskning.

- Hvis udfaldet af politiets efterforskning efterlader tvivl, så mener jeg, at vi som kommune bør få andre til at se på sagen, fordi det kan vi som kommune ikke holde til. Det skal ikke stå tilbage, som om vi ønsker at skjule eller dække over noget, siger Dan Skjerning.


Sagen er så dybt tragisk, at vi ikke skal feje noget ind under gulvtæppet. Vi har alle en interesse i at få afdækket sagen, og det vil jeg om nogen gerne medvirke til.

Torben Elsig-Pedersen (R), formand for børne- og familieudvalget


Annonce

Ikke feje noget ind under gulvtæppet

Formanden for udvalget, Torben Elsig-Pedersen, er åben over for, at en undersøgelse kan komme på tale.

- Jeg er helt enig i, at vi skal tage den læring, vi kan. Hvad der skal være undersøgelser, det vil jeg gerne vente med at tage stilling til efter politiets efterforskning. Sagen er så dybt tragisk, at vi ikke skal feje noget ind under gulvtæppet. Vi har alle en interesse i at få afdækket sagen, og det vil jeg om nogen gerne medvirke til. Min store frustration er, at jeg ikke ved mere end avislæserne, siger Torben Elsig-Pedersen (R).

Men det var jo bostedet og kommunen som myndighed, der var til stede op til og under dødsfaldet. Har I ikke nok viden?

- I og med, at kommunen, som jeg har fået det oplyst af forvaltningen, ikke skal efterforske sagen, så kan vi ikke, selvom kommunen var til stede. Ved meget alvorlige hændelser ville vi normalt som arbejdsgiver afdække: Hvad skete der? Handlede nogen forkert? Var der noget teknisk galt?

Sofie Frydensbjerg Nielsen døde den 19. juni 2019. Ifølge obduktionsrapporten og findestedsundersøgelsen blev hun fundet med andengradsforbrændinger efter at have siddet i skoldhedt vand i 20-25 minutter uden opsyn i op til et kvarter.

Sagen efterforskes fortsat af Sydøstjyllands Politi. Siden marts har sagen ventet på en udtalelse fra Retslægerådet.

Annonce
Børkop For abonnenter

Kæmpe solcelleanlæg er måske på vej til kommunen: Vil fylde mere end 300 fodboldbaner

Danmark

Tirsdagens coronatal: Yderligere 46.590 coronatilfælde - tallet for indlagte når 918

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Opkøb: Juliane fra Vejle har styr på stængerne - og udvider nu forretningen

Vejle For abonnenter

Minister svarer på kommunaldirektørs fald under julefrokost: Eksborgmester trækker byrådet ind i sagen

Erhverv

Vejles 3F-formand står fast på kritik af avisafsløring: 'B.T. er gået langt over grænsen, og der har ikke været en finger at sætte på Pers arbejde'

Vejle Boldklub

VB er rejst langt mod syd efter bedre vejr og baner: Træningen aflyst på grund af snevejr

3F-formand stopper efter afsløringer om dobbeltliv: Her er det, du skal vide om sagen

Vejle For abonnenter

3F-formand til krisemøde, byråd trækkes ind i kommunaldirektørens fald, corona-smitten stikker fuldstændig af, stor rabat på kendt ejendom - og kritik af altmuligmand: Læs de seneste nyheder fra Vejle på blot fem minutter

Ny direktør skal vende minus til plus: Står det til Allan skal hele verden kende til Help Care Companys patenterede øjenskyl

Erhverv

Altmuligmand i Jelling er ked af avisartikel om snyd: 'Folk går og snakker om mig i byen'

Fængslet spionchef bruger ikke mulighed for appel til landsret

Jelling

Lasse Emils møde med familie fra Kenya gjorde stort indtryk: - Det nytter, når vi hjælper

Vejle Boldklub For abonnenter

VB-truppen har stadig mangler: Her er tre steder, VB skal forstærke sig

Alarm 112

To biler blev krøllet: Nyt lyskryds driller bilister

Annonce