Annonce
Vejle

Politikerne har talt: Bibliotekets fremtid er afgjort

Biblioteket har siden 1970'erne været en del af komplekset omkring Willy Sørensens Plads. Et flertal i byrådet har nu besluttet, at det skal blive liggende, hvor det er - men udbygges med blandt andet kulturhus og musikskole. Foto: Vejle Kommune

Fire partier i Vejle Byråd går ind for at udvide det nuværende bibliotek med musikskole og kulturhus.

Annonce

Vejle: Biblioteket bliver på hjørnet af Boulevarden og Vestre Engvej ved DGI Huset.

Et flertal i Vejle Byråd skærer nu igennem årtiers debat om bibliotekets fremtid. I stedet for at flytte det godt 40 år gamle bibliotek vil flertallet udvide det. Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, SF og konservative er klar til at bakke op bag et fem år gammelt forslag om at samle en række af kommunens kulturinstitutioner på området. I en fælles udtalelse lyder det fra de fire partier:

- Det er en god faglig løsning, at Vejles nye bibliotek tænkes sammen med det nye kulturhus og en ny kulturskole, der indeholder musikskolens funktioner og faciliteter. Det nye hus skal have en størrelse, så bibliotek, kulturskole og kulturhus har de bedst mulige rammer.

Et moderne bibliotek åbner sig ud mod samfundet og udnytter de synergieffekter, der opstår i mødet med andre institutioner, foreninger og frivillige.

Socialdemokratiet, DF, SF og Konservative i Vejle Byråd
Selvom nogen mener, at biblioteket ligger uden for byen, peger de fire partier på, at placeringen tæt på uddannelsesinstitutionerne og den kommende bydel ved Rosborg er ideel. Luftfoto: Vejle Kommune
Annonce

96 mio. kroner

Forvaltningen har tidligere regnet på, hvad et sådan projekt vil koste. Embedsmændene fik opgaven tilbage i 2012. Her blev der sat en såkaldt kulturhusanalyse i gang. Beregningerne viste, at projektet løber op i 96 millioner kroner ifølge et projektkatalog, som politikerne behandlede i forbindelse med budgetforhandlingerne i efteråret 2016.

Et bibliotek er et meget synligt projekt for en by. I nabobyen Kolding besluttede politikerne for godt et årti siden at placere det meget centralt ved Slotssøen.

I Vejle har der været lignende tanker. Helt tilbage i starten af 2000-årene spøgte biblioteket blandt andet på den tidligere tankstationsgrund ved Dæmningen. Banegårds-området og butikscentret Mary's har også været nævnt som mulige placeringer, og projektet har været tænkt ind på posthusgrunden.

Men nej, mener de fire partier, der tilsammen tæller 19 af byrådets 31 mandater:

Nu må diskussionen om placering standse, så man kan komme i gang med at tænke indretning. Biblioteket ligger godt, hvor det ligger - midt imellem bykernen og den kommende bydel Rosborg med op til 3000 boliger, der efter planen skal skyde op i løbet af det kommende årti bag Rosborg Gymnasium og kolonihaveområdet.

- Det er det oplagte sted for et så ambitiøst byggeri - ikke mindst, fordi det nye bibliotek og kulturhus vil være placeret midt i uddannelsesområdet, lyder det fra de fire partier.

Borgmesteren havde gerne set, at byrådet gav sig tid til en diskussion om at placere et nyt bibliotek ved banegårdspladsen, som tusindvis af mennesker passerer hver eneste dag. Arkivfoto
Annonce

Venstre ville flytte

Spørgsmålet er nu, om det lykkes at samle hele byrådet om en beslutning. Byrådets næststørste parti, Venstre, med borgmester Jens Ejner Christensen i spidsen, pegede i 2016 på andre løsninger - blandt andet at flytte musikskolen fra den nuværende placering i Domus ved Sønderåen til Vejle Kunstmuseum og så flytte kunsten til Spinderihallerne. Biblioteket skulle tænkes ind i det store posthusgrunds-projekt. Her har avisen set tegninger, hvor biblioteket var placeret på anden og tredje etage på hjørnet af Sønderbrogade og Fredericiavej.

Forslaget fra 2016 fik dog ikke umiddelbart opbakning fra de øvrige byrådspartier. Socialdemokratiet og Radikale mente direkte, at tanken om at flytte kunstmuseet var vanvittig. Nu er det så spørgsmålet, om de fire partier kan overbevise Venstre og de øvrige partier:

- Nu er der flertal for placeringen, og der er jo bred enighed om, at vi skal gøre noget for bibliotek og musikskole. Nu håber jeg, vi kan komme i gang med at drøfte indhold, siger kulturudvalgets formand, Dan Arnløv Jørgensen (K).

Han ser ikke diskussionen som et led i budgetforhandlingerne for 2019 og de kommende år - forhandlinger, der allerede er i gang:

- For mig at se skaber vi arbejdsro. Der er afsat 1,5 millioner kroner til at arbejde med projektet. Det arbejde kan vi sætte i gang og så tage økonomi-diskussionen næste år, siger udvalgsformanden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Efter stort corona-udbrud i Aarhus: Nu sender Sygehus Lillebælt også medarbejdere hjem

Annonce