Annonce
Vejle

Politikerne sidder klar med et sparekatalog: Børne-området mangler 30 millioner kroner

Mens en gruppe borgere efterlyser større investeringer på børneområdet, sidder den ansvarlige udvalgsformand Torben Elsig-Pedersen (R) i de formentlig afsluttende budgetforhandlinger. På forhånd mangler børne- og familieudvalget omkring 30 millioner kroner - for at bare at kunne holde det nuværende niveau. Foto: Leif Baun
Det nuværende niveau i Vejles skoler og børnehaver er ikke godt nok. Der skal investeres, mener en gruppe af forældre og fagpersoner. Problemet er, at børne- og familieudvalget skal finde 30 millioner kroner - bare for at holde det nuværende niveau.
Annonce

Vejle: - Det er slet ikke den vej, vi skal. Men det kan være godt nok at få illustreret, hvad det er vi taler om, og hvad der kan ske, hvis ikke vi gør noget.

Sådan siger Torben Elsig-Pedersen (R),  der er formand for børne- og familieudvalget under Vejle Byråd.

En gruppe af forældre og fagpersoner har udarbejdet et notat, der beskriver de vanskeligheder, pasning af børn og skoleområdet står overfor.

Siden kommunalreformen er udgiften pr. barn skruet ned, mens vanskelighederne med børn med særlige behov er steget. Samtidig øges antallet af børn med diagnoser markant.

Annonce

Historisk spareeksperiment

Gruppen kalder det "et historisk spareeksperiment", der rammer børnenes hverdag og trivsel.

Lige nu forhandler byrådet om Vejle Kommunes økonomi for næste år. Et forlig kan måske ventes i slutningen af denne uge. Her stiller børne- og familieudvalget med en såkaldt budgetudfordring på omkring 30 millioner kroner årligt.

Sagt kort: Resten af byrådet skal give udvalget en pose penge i den størrelse - bare for at udvalget kan løse de opgaver, det har ansvar for, på det hidtidige niveau. Som altså kaldes et historisk spareeksperiment.


Det er slet ikke den vej, vi skal. Men det kan være godt nok at få illustreret, hvad det er vi taler om, og hvad der kan ske, hvis ikke vi gør noget.

Torben Elsig-Pedersen (R), formand, børne- og familieudvalget


Torben Elsig-Pedersens bemærkning i starten af artiklen falder, fordi udvalget på sit møde 13. august fik forelagt et såkaldt "mulighedskatalog", hvor man viser, hvad der skal til for at finde 30 millioner kroner inden for udvalgets eget område, hvis ingen kommer det til hjælp.

Annonce

Sparemulighed på børnene: 12-18 millioner

Her falder punkt fire i øjnene i forhold til børneområdet:

Man kan omprioritere 12 til 18 millioner kroner væk fra dagtilbuds- og skoleområdet til familieområdet. Det kan ske med besparelser på 1-1,5 procent.

Når det gælder dagtilbud (børnepasning), vil en nedskæring på en procent svare til cirka 3,6 millioner kroner. På skoleområdet vil en procents besparelse svare til cirka 8,8 millioner kroner.

På begge områder kan en reduktion gennemføres enten som målrettede reduktioner på bestemte områder eller som "grønthøsterbesparelser" på en valgt procentsats på alle områder. Der er endnu ikke udarbejdet konkrete forslag til, hvad der skal rammes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Så konservativ, at det gør noget: Populær minister er ikke kandidat til CDU-formandspost, men fremtidens mand i tysk politik

Danmark

Mails afslører: Planer om at samle behandling af børn med kræft i hovedstaden har været undervejs i tre år

Coronavirus

Ny melding fra Pfizer: Vil levere vaccinedoser som lovet fra 25. januar

Vejle

Se de nyeste corona-tal: Her er flest vejlensere smittede lige nu

Vejle For abonnenter

Billund Lufthavn vil have direkte togforbindelse til Aarhus

Annonce