Annonce
Vejle

Politikerne trodser protester og lader sladretjeneste fortsætte

Efter skandalen med den tidligere regionsrådsformand Carl Holst (V) besluttede politikerne i begyndelsen af 2016 at oprette en sladretjeneste, som altså nu får lov til at fortsætte - her står han med Socialdemokratiets Poul-Erik Svendsen. Arkivfoto: Michael Svenningsen

Medarbejderne mener, at ordningen skader arbejdsmiljøet. Alligevel ønsker et politisk flertal i Region Syddanmark at bevare den.

Syddanmark: Medarbejderne er ikke vilde med den.

Det ved politikerne i Region Syddanmark godt, og alligevel lader et flertal af dem sladretjenesten fortsætte.

Den har eksisteret i halvandet år og kom i kølvandet af Carl Holst-skandalen. Idéen er, at man som ansat kan rette henvendelse, hvis man for eksempel blandt sine kollegaer ser misbrug af magt eller midler.

Venstre, DF, Det Konservative Folkeparti, SF, Radikale Venstre, LA og Enhedslisten bakker fortsat op. Selvom partierne godt er klar over modstanden, hvilket fremgik af det månedlige regionsrådsmøde.

Vi har været modstandere fra dag ét. Det er en stikkerordning, som skaber utryghed og mistillind.

Holger Gorm Petersen, Nye Borgerlige

20 sager på et år

Sladretjenesten åbnede i marts 2016.I dens første leveår har 20 medarbejdere henvendt sig. Der var mest aktivitet i begyndelsen.

Halvdelen af henvendelserne ligger udenfor ordningen og er klager om alt fra ledelsen over lukningen af en afdeling til timelønnede vikarer.

De sidste 10 sager spænder vidt. Mens én mener, at en ansat har brudt ferieloven, mistænker en anden en kollega for at stjæle.

Alle sager er undersøgt.

Skader arbejdsmiljøet

- Når vi alligevel lægger stemmer til, er det ikke fordi, vi ikke ønsker et tillidsfuldt miljø i huset. Den skal kun bruges til de der helt få og ganske særlige henvendelser, sagde formand Stephanie Lose (V).

Whistleblowerordningen åbnede i marts 2016 og bliver administreret af revisionsfirmaet Deloitte.

I første leveår har 20 ansatte gjort opmærksom på mulige uoverenstemmelser om alt fra mistanke om tyveri til uretmæssigt indkøb af videoudstyr. 10 lå udenfor ordningen - én var for eksempel utilfreds med lukningen af en afdeling.

Selvom tjenesten giver mulighed for at lette hjerte og hjerne, er der ingen begejstring at spore.

I en anbefaling fra medarbejdersiden i Hovedudvalget finder man det "urimeligt, at man helt omkostningsfrit har mulighed for at kaste mistanke på uskyldige medarbejdere(...)Det er ikke tillidsvækkende og gavner ikke arbejdsmiljøet".

Annonce

Slut med anonyme tips

Indtil videre har man kunnet tippe anonymt. Men det ændrede et politisk flertal på, fordi det har været problematisk, at den eksterne part ikke har kunnet følge op på sagen ved at spørge yderligere ind. Men det mildnede ikke Nye Borgerlige, Socialdemokratiet og Alternativet.

- Den er ikke groet i den socialdemokratiske have. Medarbejderne vil ikke have den, og det lytter vi til, sagde Poul-Erik Svendsen (S).

- Vi har været modstandere fra dag ét. Det er en stikkerordning, som skaber utryghed og mistillind. Lad os få den lukket med det samme, istemte Holger Gorm Petersen fra Nye Borgerlige.

Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Politiet tror, at mindst 11 brande er påsatte: Der har været ild i naturen omkring Egtved flere gange i årets første måneder end i hele 2021

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Steffen går til stålet med ny butik i Vestbyen: Stjernekok kiggede forbi

Egtved For abonnenter

Engang var det et helligt hus, men snart fyldes det med andre interesser: Bobby skal dog lige på jagt efter skejser først

Give

Mangeårigt byrådsmedlem var 'saftsuseme' skuffet efter sidste valg: I dag har han forliget sig med, at hans faste plads i lokalpolitik formentlig er fortid

Vejle Boldklub For abonnenter

VB henter nyt: Derfor ligner sommerens første forstærkning rent faktisk en forstærkning og ikke en lottekupon

Løvkvist: Nu går Mette Frederiksen benhårdt efter at klæde  Ellemann af inden valget

Erhverv For abonnenter

Annette sælger butikken i Foldegade: 'Jeg savner simpelthen at komme til at bruge mine hænder igen. Nu skal det være'

Erhverv For abonnenter

Anders fik sin drømmeuddannelse i Hedensted, men nu bliver tilbuddet lukket: Der er for få studerende

Ekstremerne vinder i jagten på talent: Hvis du vil være noget for alle, er du ikke noget for nogen, mener Odense-direktør

Vejle

Morten D. D. boykotter DR: - I behøver ikke ringe en anden gang

For abonnenter

Meningsmager Gitte Seeberg: Vi vil ikke være til grin for vores egne penge, kære politikere - hvorfor koster benzin dobbelt så meget herhjemme som i USA?

Vejle Boldklub

Så er den første nye på plads hos VB: Henter gammel kending og styrker midtbanen

Vejle For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Vejle Kommune: Sælger fik det dobbelte for huset

Kultur

Butikken er forvandlet: Bydel får eget kulturhus med bibliotek, spilarkade og foredragssal

Annonce