Annonce
Trekantområdet

Politisk flertal sikrer Fredericia Teater en plads på finansloven - men minister har udskudt afgørelsen

Der er stort politisk flertal på Christiansborg til at støtte Fredericia Teater med 8,6 mio. kroner årligt, men den endelige aftale er blevet skudt til januar af kulturminister Joy Mogensen (S). Det undrer blandt andre Venstres Eva Kjer Hansen. Arkivfoto: Torben Glyum
Der var i 12. time usikkerhed om, hvorvidt partierne på Christiansborg ville sikre Fredericia Teaters bevilling på 8,6 mio, kroner, men der står der nu et sikkert flertal bag. Alligevel har kulturminister Joy Mogensen aftalt med kulturordførerne at mødes efter nytår, hvor der skal ligge en samarbejdsaftale med teatret klar, og flere partier måske vil bakke op.
Annonce

Fredericia/Christiansborg: Der er blevet forhandlet til det sidste omkring Fredericia Teaters status som hele Danmarks Musicalteater og dermed et såkaldt paragraf 5-teater.

Fredag eftermiddag viste sig et flertal for aftalen på møde mellem kulturminister Joy Mogensen (S) og partiernes kulturordførere. Men ministeren besluttede, at den endelige aftale først træffes efter nytår.

- Vi drøftede Fredericia Teater, og der er et klart flertal for, at vi støtter teatret med 8,6 mio. kroner årligt og giver 0,7 mio. kroner til udviklingsprojektet Uterus. Venstre, Socialdemokratiet og DF står sammen om det her, men ministeren ønskede at prøve at samle et bredere flertal bag aftalen, og det vil hun bruge de kommende uger til, siger Venstres kulturordfører Kim Valentin.

Der er ikke sat dato på, hvornår ministeren igen vil se kulturordførerne, men mødet afvikles i januar.

- Jeg tror ikke, at sagen flytter sig meget hen over julen, men det er selvfølgelig op til ministeren, hvis hun vil søge at få flere med. Venstre står helt fast på, at det er Fredericia Teater, der skal støttes, siger Kim Valentin.


Vi drøftede Fredericia Teater, og der er et klart flertal for, at vi støtter teatret med 8,6 mio. kroner årligt og giver 0,7 mio. kroner til udviklingsprojektet Uterus. Venstre, Socialdemokratiet og DF står sammen om det her.

Kim Valentin - kulturordfører for Venstre


Meldingen om flertal for aftalen bliver modtaget med glæde i Fredericia, hvor kommende borgmester Steen Wrist Ørts de seneste dage har været i arbejdstøjet sammen med andre partier for at sikre beslutningen.

- Der var pludseligt strømninger på Christiansborg, som pegede på, at der kunne ske noget andet, men jeg har haft gode snakke med en række folketingsmedlemmer, og det er glædeligt, at der tegner sig til, at der er flertal bag aftalen, Jeg er overbevist om, at når Christiansborg får samlet sig efter jul, så får vi den aftale på plads, siger Steen Wrist.

Annonce

Dialog på tværs

Dansk Folkeparti var hurtigt på stikkerne, da det blev klart, at teatrets status var i fare. Partiets kulturordfører Morten Messerschmidt var i tæt kontakt med viceborgmester Susanne Eilersen (DF), som har været i dialog med de lokalvalgte folketingsmedlemmer på tværs af partifarver.

Blandt de politikere, der er gået i brechen for Fredericia Teater er Eva Kjer Hansen (V), som roser det samarbejde, hun har haft med Susanne Eilersen.

- Jeg har haft nogle rigtig gode drøftelser med Susanne Eilersen i Fredericia om sagen, og vi ved nu, at vi har et klart flertal sammen med Socialdemokratiet. Jeg  er meget tilfreds med, at der nu er et sikret flertal bag Fredericia Teaters bevilling, siger Eva Kjer Hansen, valgt i Kolding.

Hun undrer sig over, at ministeren ikke slår søm i aftalen med det flertal, der nu ligger.

- Det er en mærkelig situation, at hun ved, at hendes eget parti bakker helt op om bevillingen, og så alligevel udsætter den endelige afgørelse. Det synes jeg ikke, at hun kan være bekendt over for de mange i Fredericia, der blot venter på beslutningen, så man kan komme i gang, siger Eva Kjer.

- Men forklaringen er angiveligt, at der skal en samarbejdsaftale på plads med Fredericia Teater først. Er det ikke rimeligt?

- Nej, ministeren burde have vendt det om. Hun kunne have godkendt beslutningen om tilskuddet, men tilføjet, at der naturligvis skal ligge en aftale på plads, siger Eva Kjer.

Det socialdemokratiske folketingsmedlem Christian Rabjerg Madsen, næstformand i den socialdemokratiske folketingsgruppe, har været på barrikaderne for at sikre Fredericia Teaters status og konstaterer, at der er fuld opbakning også fra S til, at Fredericia får pengene.

- Jeg har været i tæt kontakt med Eva Kjer Hansen og Steen Wrist Ørts i Fredericia i de seneste dage for at påvirke forhandlingerne. Det er helt afgørende for genstarten af Fredericia Teater, at der er et statsligt tilskud, så det glæder mig, at der er opbakning til, at teatret får de 8,6 mio. kroner.

Annonce

Pengene er på plads

At ministeren har besluttet at skyde den endelige beslutning til januar, er han afklaret med.

- Det handler om, at der er juridiske forhold vedrørende den tidligere konkurs, der skal afklares, inden den endelige aftale kan laves i starten af det nye år. Det er jeg fortrøstningsfuld i forhold til, fordi der nu er opnået en politisk enighed om at støtte teatret, siger Christian Rabjerg.

Den endelige status for teatret kan efter hans vurdering ikke afgøres, før teatret er i gang igen.

- Fredericia Teater blev et paragraf 5-teater på baggrund af den høje kvalitet, og lige nu er der ikke et teater. Det bliver genstartet nu, og jeg er ikke i tvivl om, at det igen bliver et fyrtårn, siger Christian Rabjerg.

Han betragter derfor de 8,6 mio. kroner, som teatret står til at modtag i 2021, som støtte til at sikre, at teatret genrejses på samme høje kunstneriske niveau.

- Jeg har været meget optaget af, at det kunne lykkes. Vi har skrevet, vi har haft foretræde, og der er udarbejdet prospekt, siger siddende borgmester Jacob Bjerregaard (S), der til det sidste også havde samtaler med sit netværk på Christiansborg for at sikre aftalen.

Alle parter har været optagede af at sikre, at Fredericia kunne fortsætte med at være et kraftcenter og talentfabrik for musicalscenen.

- Det er enestående, at vi har haft sådan en talentfabrik i Fredericia. Det har ikke kun betydning lokalt, men også regionalt og nationalt, vurderer Christian Rabjerg Madsen, som ser frem til, at aftalen falder endeligt på plads i januar.

Konkursen satte Fredericia Teater ud af spil i marts, men et enigt byråd meldte hurtigt ud, at det skulle genstartes. Den beslutning er siden blevet bekræftet ved budgetforhandlingerne og senest med en aftale på byrådsmødet forleden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Hedensted

Delvis genåbning af efterskoler: Storebror pakker tasken, mens lillesøster må blive hjemme

Annonce