Annonce
Vejle

Politiskolen åbner 30. november: Jeg kan ikke få armene ned!

De to sektionsledere, Bo Chrillesen og Nikolaj Vissing, viser faciliteterne frem i skolens såkaldte "magtanvendelsesrum". Her er der installeret blødt underlag, svarende til det på en judomåtte. Her vil de kommende elever kunne træne forskellige fald- og anholdelsesteknikker, mens andre på skolen kan følge med igennem de store vinduer. Foto: Mette Mørk
Hen over den sidste weekend i november bliver den midlertidige politiskole i Fredericia pakket ned. Mandag 30. november indtager de første 288 studerende og deres undervisere den nye politiskole i Vejle. Og de glæder sig.
Annonce

Vejle: De har gjort det før, og nu gør de det igen.

Da politiskolens elever og personale skulle flytte fra Brøndby til Fredericia i efteråret 2018 skete hele flytningen hen over en weekend.

Og samme procedure vil gøre sig gældende, når den midlertidige politiskole på Ryes Kaserne lukker ned fredag 27. november, og den helt nye skole i Vejle med den officielle titel "Uddannelsescenter Vestdanmark" (UCV) slår dørene op for 288 elever mandag 30. november.

Yderligere 96 nye politikadetelever støder til om tirsdagen.

- Vi begynder så småt at flytte de første ting fra på mandag: Flyttekasser, garderobeskabe og 14 klasseværelsessæt. De sidste seks sæt bliver flyttet lige op til den 30. november, fortæller Per Allan Hansen, der er centerleder og leder af grunduddannelsen på begge de danske politiskoler.


Med denne skole har vi fået lov at drømme stort. Der er som udgangspunkt ikke sat nogle begrænsningerne, og arkitekterne har været meget lydhøre.

Per Allan Hansen, centerleder


Indtil videre har han sin faste kontorplads på skolen i Brøndby, men han har en forventning om at rykke til Vejle, når hele flytningen er godt landet.

Annonce

Der er drømt stort

Per Allan Hansen viser begejstret rundt på den kommende politiskole.

Vejle, here we come! lyder det fra Per Allan Hansen (til højre), som er centerleder på Uddannelsescenter Vestdanmark, der er den officielle titel på Vejles nye politiskole. Han tager blandt andet imod skolens elever sammen med sektionsleder for den operative afdeling Bo Chrillesen og sektionsleder for de videregående uddannesleder Nikolaj Vissing. Foto: Mette Mørk

- Det er første gang, dansk politi prøver at få nye bygninger, som er tiltænkt til undervisning. Det er fedt, siger Per Allan Hansen og uddyber, at politiskolen i Brøndby bor i en gammel folkeskole, som på mange måder ikke lever op til de behov og pladskrav, som en moderne politiskole har.

- Med denne skole har vi fået lov at drømme stort. Der er som udgangspunkt ikke sat nogle begrænsninger, og arkitekterne har været meget lydhøre, siger skolens centerleder.

Hans store drøm var at samle alle skolens faciliteter på ét og samme sted, og den drøm har han i den grad fået opfyldt.

- I Brøndby lejer vi os ind rundt om i byen. Der er en times transport, når vi skal på skydebanen. Her går vi bare lige ud ad døren, fortæller Per Allan Hansen.

Politiets blå farver går igen mange steder i de nye bygninger, og farveskalaen ses her i et lounge-område i undervisningsafdelingens kerne. Foto: Mette Mørk

Han viser det nye auditorium frem - noget, som heller ikke findes i Brøndby, men som nu kan give mulighed for, at man eksempelvis kan invitere gæsteforelæsere ind, som kan samle en større forsamling.

I det hele taget bliver der på skolen i Vejle flere udfoldelsesmuligheder for eleverne, end de har været vant til.

Undervisningslokalerne er en tredjedel større end på skolen i Brøndby. Sportshallen, der er integreret i skolebyggeriet, har plads til 400 siddende gæster. Og fra kantinen i skolebygningens centrum skal man ikke gå ret mange skridt for at komme til enten "magtanvendelsesrummet" med de indbydende judogulve eller til øvelsesbyen, hvor der kan øves livagtige anholdelser.

Annonce

En levende skole

Ud over de samlede faciliteter glæder Per Allan Olsen sig også over den synergieffekt, som findes i, at politikadetter, politiskoleelever og politifolk på efteruddannelse er samlet på ét sted.

- Der vil hele tiden være nogle rollemodeller at se hen på, og der vil altid være liv i huset. Det bliver lidt som en by i byen, forventer centerlederen.

Og henviser til, at der vil være aften- og natøvelser, som betyder, at skolen ikke kun holder åbent fra 8 til 16.

Uddannelsescenter Vestdanmark - Vejles politiskole

  • Skolen (UCV) skal uddanne politibetjente og politikadetter. Samtidig bliver stedet politiets nye centrale videreuddannelsescenter.
  • UCV har kostet 445 millioner kroner at etablere. Det er omkring 100 millioner kroner under budget.
  • UCV er indrettet ved og i den gamle sygeplejeskole i Vejle. 9800 kvadratmeter er nybyggeri, og 11.900 kvadratmeter er renovering af de gamle bygninger. Der er 60.000 kvadratmeter udearealer.
  • Skolen slå dørene op for elever den 30. november.
  • Ved hver studiestart vil der som udgangspunkt begynde to basisuddannelsesklasser og én politikadetklasse.

- Det giver et helt andet setup, og det kan jeg ikke få armene ned over.

Han forsikrer samtidig,at naboerne til skolen ikke vil komme til at føle sig forstyrret døgnet rundt af aktiviteterne.

Ved en lydtest for nylig, hvor der blev skudt med løst krudt på skolens område, var de lydskærmende mure så effektive, at skuddene ikke blev registreret af måleapparatet.

Annonce

Åbent hus må vente

Der er planer om, at naboerne skal inviteres på en rundvisning på skolen som nogle af de første. Samtidig er der også planer om, at der skal holdes et åbent hus-arrangement for andre nysgerrige borgere.

Men indtil videre har forsamlingsforbuddet betydet, at der ikke er blevet sat en dato på disse arrangementer, ligesom det heller ikke er sikkert, at justitsministeren får lov at komme forbi i december og klippe en rød snor over.

Uddannelsescenter Vest har overnatningsmuligheder for kursisterne, der er på efteruddannelse. Skolen rummer 100 næsten ensartede værelser med toilet og bad. Foto: Mette Mørk

Uanset hvad, så bliver skolen klar til at tage imod sine elever fra mandag 30. november. Men heller ikke de får tid til at gå rundt og suge alle de nye indtryk til sig.

- En helt almindelig skoledag har så presset et program, at vi bare ruller videre uden tid til at gå og nulre, siger Per Allan Hansen og fortæller, at første semester på politiskolen byder på flere undervisningstimer end på hele sygeplejerskeuddannelsen.

I kantinen melder køkkenchef Pia Kramer til gengæld også, at hun bliver klar til at tage imod de sultne politiskoleelever.

Menuen den første dag byder blandt andet på bruschetta, økologisk frilandsgris og - som altid - en vegetarret.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Corona-alarm i Vejle: Nu stemmer styrelse dørklokker i de mest belastede områder

Hedensted For abonnenter

Anja havde en svær tid som gravid og fødte 3,5 måned for tidligt: Nu er hun selvstændig fertilitetsrådgiver

Annonce