Grindsted: Det var ikke længe, at den lille udstilling fra Besættelsessamlingens Venner fik lov at stå til frit skue i vinduerne i Cool Kids' tidligere lokaler i Nørregade. Allerede efter få dage skulle lokalerne sættes i stand, hvorfor udstillingen var fjernet, men den har nu fået nyt liv i vinduerne ved siden af Grindsted Kino.
Det er Besættelsessamlingens Venner, der har stået for den lille pop up-udstilling, og her blev næstformand Ib Møller Nielsen noget overrasket over at kunne konstatere, at udstillingen i Nørregade var blevet pillet ned, uden at foreningen var blevet gjort opmærksom på det.
- Det var vi lidt skuffede over, for vi skulle da nok selv komme og fjerne vores ting. Det er museumsgenstande, så de skal helst behandles lidt forsigtigt, men hvor fejlen er sket, ved jeg ikke, fortæller Ib Møller Nielsen.
Flottere udstilling
Efter at have støvet de gamle effekter af er de nu igen blevet sat op til frit skue for de, der bevæger sig rundt i bymidten.
- Det er blevet en meget flottere udstilling, men det vidste vi jo ikke på daværende tidspunkt, siger Ib Møller Nielsen, som af gode grunde ikke kan fortælle noget om, hvor længe den nye pop up-udstilling vil være tilgængelig.
Besættelsessamlingen
Besættelsessamlingen startede som et skoleprojekt tilbage i 1978. Alex Wraae, som var samfundslærer på Vestre Skole, startede projektet med sin 10.klasse og senere kom Peter Jessen, som var historielærer, med.
Alex Wraae havde tidligere læst en masse om de frihedskæmpere, som var i Grindsted under 2. verdenskrig.
En elev fortalte Alex Wraae, at han havde fundet et gammelt nazistisk blad på loftet på Gran Hotel, og at der var mere, hvor det kom fra. Alex Wraae og eleverne tog ned til Petersen, som ejede Gran Hotel, og de fik lov til at tage alt det, de lystede, med fra loftet.
- Da vi slår dørene op, var det fuldstændig som at være tilbage i 1945. Der var utroligt meget. Vi fandt gamle breve og blade. Vi var alle helt vilde, har Alex Wraae tidligere fortalt avisen.
Projektet blev omtalt i JyskeVestkysten, og pludselig var der fuld fokus på de unges projekt, som mødte stor opbakning fra lokalsamfundet. Alle var på loftet og i kældre for at finde klenodier til projektet. Det lykkedes også de unge at finde frem til nogen af de folk, som havde været modstandsfolk og stadig boede i byen.
- Det ved vi ikke, for lokalerne er til udlejning, og vi bor der gratis. Så længe lokalerne står tomme, kan vi lave nogle flotte vinduer, så folk har noget at kigge på, men hvis der kommer nogle i morgen og lejer lokalerne, skal vi flytte et andet sted hen, siger han.
Udstilling klar 1. december
Den 1. december åbner en ny udstilling ved Museumsgården Karensminde, hvor en stor del af Besættelsessamlingen langt om længe kommer frem i lyset.
- Det bliver ikke en fuld udstilling ude på Karensminde. Det bliver en udstilling om hverdagen og om jernbanestationen. Derfor vil der være nogle genstande, som ikke bliver brugt, men de kan måske bruges på et senere tidspunkt, fortæller Ib Møller Nielsen om udstillingen, der for tiden er ved at blive stillet op.
- Det er meningen, at udstillingen derude også skal bruges til undervisning i skoleklasser. De kan så komme derud og få nogle fra museet til at fortælle om besættelsen og krigen, mens de med egne øjne ser ting fra krigen, siger han.
Pop up-udstillingen i Nørrebrogade er en slags reklame for den kommende udstilling ved Karensminde.
Ib Møller NielsenDet er blevet en meget flottere udstilling, men det vidste vi jo ikke på daværende tidspunkt.