Annonce
Erhverv

Tøjbutik med egen ginbar: Poul Iversen kan ikke genkende krisesnakken på gågaden

Poul Iversen er med på, at det er en udfordring at være butiksejer i dagens Danmark. Det kræver investeringer i butikken, og det har vejlenseren netop gjort på førstesalen, hvor han har indrettet gin- og vinbar og skabt et loungeområde, hvor kunderne kan slå sig ned. Det handler om at skabe stemning og oplevelser, siger tøjmanden. Foto: Mette Mørk
Poul Iversen er enig i, at trafikken på Vejles gågade er dalende, men det rammer ikke salget i hans butik. Han advarer mod at spare sig vej ud af problemer.
Annonce

Vejle: Tøjhandler Poul Iversen har svært ved at genkende det krisebillede, som flere af hans kolleger på gågaden i Vejle har tegnet i avisen de seneste uger.

Senest bekræftede afgående citychef Marianne Jeppesen, at detailkrisen også har ramt Vejles butiksliv og et strøg, hvor der nu er 10 ledige lejemål.

Men en gågade i krise er ikke, hvad Poul Iversen oplever.

- Det er nemmere at finde hullerne i osten, og jeg synes, det er en skam, at der er mere fokus på de 10 butikker end på de 300 andre butikker, der ligger i byen. Jeg kan ikke få øje på en handelsby i miles omkreds, der kan byde på det, Vejle kan, siger Poul Iversen.

Han giver skohandler Niels Flemming Hansen fra Holst Sko ret i, at trafikken på gågaden er dalende. Men han oplever ikke, at det rammer omsætningen på hjørnet af Orla Lehmannsgade og Torvegade.

- Vi kan godt stå en tirsdag og tænke, hvad sker der. Men næste dag kan det myldre ind med folk. Vi har lige haft vores bedste black friday nogensinde, og i lørdags havde vi megatravlt, siger tøjhandleren.

Da Bryggen kom, fik vi alle travlt med at male og slibe tingene til, og folk vil stadig gerne gågaden.

Poul Iversen, indehaver af Poul Iversen Menswear

Annonce

Både klub og butik

Men han er med på, at det er en udfordring at være butiksejer i dag, hvor kunderne er mere oplyste end tidligere. Ifølge Poul Iversens butiks-ABC er opskriften fortsat at investere i sin butik.

- At kunderne er mere oplyste, tager vi som en kæmpe udfordring. Vi har kun faguddannet personale, og vi føler, at vi er gode til at møde kunderne, der gerne have storytelling omkring de ting, de køber. Det er altid gået op og ned i detailbranchen, men dem, der bliver ved med at tro på tingene, laver flotte vinduer og nye indretninger, skal nok klare sig, siger Poul Iversen.

Han har i efteråret investeret i omegnen af en million kroner i en helt ny og nordisk inspireret indretning af butikkens førstesal, hvor et lille vinkøleskab, hylder med vidt forskellige gin og tonic og et loungeområde med en blød sofa skal være med til at holde på kunderne.

- Hvis du begynder at drive din butik i frygt, skal du stoppe. Du er nødt til at satse. Det gør nogle på en webshop, mens andre gør det i butikken. Heroppe skal det lige så meget være en klub som en butik. Vi har skabt et loungeområde, hvor vi serverer vin, vand og kaffe, og hver fredag eftermiddag åbner ginbaren. Det handler om at skabe stemning og oplevelser.

Annonce

Duer ikke at skære ned

Poul Iversen føler sig overbevist om, at hans butik langt fra er den eneste, der har en sund økonomi på Vejles gågade. Og han mener, at man risikerer at sætte gang i en nedadgående spiral, hvis man som butik begynder at skære i personalet og i varelageret.

- Hvis du først skærer ned på varelageret og fyrer to ansatte, går det hurtigt den anden vej. Det er selvfølgelig nemt sagt, når du har råd til et stort varelager. Men jeg tror ikke på en fremtid, hvor kunder står i butikken og trykker på en iPad med click and collect, hvor butikkerne først får varerne hjem derefter. Udvalg er mega vigtigt, siger Poul Iversen, der beskæftiger 10 ansatte.

To af de butikker, der lige nu kører med ophørsudsalg på gågaden, begrunder beslutningen med, at huslejen på strøget er for dyr.

Poul Iversen har sat en rådgiver til at gennemgå sin lejekontrakt, men han vendte tilbage med besked om, at huslejen for den 500 kvadratmeter store butik med 300 kvadratmeter lager og personalefaciliteter var i orden.

- Jeg synes altid, at vi betaler for høj en husleje, men vi har et dårligt udgangspunkt for en forhandling, for vi vil ikke flytte herfra. Det ved vores udlejer, siger butiksejeren.

Poul Iversen har drevet tøjbutikken på hjørnet af Orla Lehmannsgade og Torvegade gennem 17 år, og han har ingen planer om at forlade lejemålet på Vejles gågade. Det ved hans udlejer, og det er langt fra noget optimalt udgangspunkt for en huslejeforhandling. Foto: Mette Mørk
Annonce

Har fravalgt webshoppen

I modsætning til mange af hans kolleger på gågaden og i branchen har den lokale herreekviperingshandler valgt ikke at supplere butikkens salg med en webshop.

Det er ellers et af de råd, mange brancheeksperter giver i disse år, hvor handlen på nettet stiger og flere af de lokale butikker, der ikke driver egen webshop, sælger varerne via den fælles webshop Miinto.dk.

- Vi har valgt en webshop fra. Jeg brænder ikke selv nok for det, og det er en butik nummer to. Det skal gøres ordentligt, og vi har nok at gøre med vores butik her. Nogle butikker betaler andre for at drive deres webshop, men det er vi ikke interessede i, slår indehaveren fast.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

En god showcase i en svær tid: Samarbejde har fået flere akademikere i job

Danmark

Ny viden om supersmitsom mutation giver håb om tidligere genåbning: - Vi bør kunne lukke lidt op om 14 dage

Annonce