Annonce
Vejle

Poul Nyrup Rasmussen taler i Vejle: Bosnierne mindes krigene i eks-Jugoslavien for at undgå en gentagelse

Sanjin Jakic var blot seks år, da hans familie flygtede fra Bosnien til Danmark i 1994. Nu er han med i en gruppe, der arrangerer en mindedag om Balkan-krigene med tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) blandt talerne. Formålet med at mindes er at undgå, at historien gentager sig, siger Sanjin Jakic. Mindedagen finder sted lørdag den 22. juni i Vejle Musikteater. Foto: Yilmaz Polat
Alle er velkomne i Vejle Musikteater på lørdag den 22. juni, når flere foreninger mindes Balkan-krigene i 1990'erne. Kun ved at huske, kan man undgå, at det sker igen, siger arrangørerne.

Vejle: Tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) er blandt dem, der holder tale, når "Den samlede Kulturforening" på lørdag den 22. juni holder en mindedag i Vejle Musikteater, hvor man vil mindes den skæbne, mange bosniere led under krigene i det tidligere Jugoslavien i første halvdel af 1990'erne. Bosnierne taler om masseforfølgelse, folkedrab og etnisk udrensning.

- Historien gentages, hvis man ikke husker, hvad der tidligere er sket. Vi vil også gerne skabe viden om, hvad bosnierne bærer på, siger Sanjin Jakic.

Han er blandt dem, der står bag arrangementet i musikteatret. Han er født i Mostar i Bosnien i 1988 og flygtede med sin familie i 1994.

Første stop var en flygtningelejr i Kroatien. Han endte på asylcentret i Brande, gik ind i skolens første klasse, tog HH, læste på SDU, blev ansat på Siemens og tog desuden en master i projekt- og forandringsledelse i tiden 2016-18.

Annonce
Historien gentages, hvis man ikke husker, hvad der tidligere er sket. Vi vil også gerne skabe viden om, hvad bosnierne bærer på.

Sanjin Jakic

Altid set sig som dansk

- Jeg har altid set mig som dansk, mere udpræget fra 5.-6.-klasse. Bosnien er et samfund, der fungerer helt anderledes end det danske. Jeg var på ferie dér for et par år siden. Min datter fik salmonella, og da de blev klar over, at jeg var fra udlandet, blev prisen for at få hjælp lige femdoblet. Dernede skelner man mellem, hvem folk er. Der er korruption, siger han.

Mindedagen i musikteateret handler især om kulminationen i de eks-jugoslaviske krige, kampe og overgreb i byen Srebrenica, men også andre steder som Prijedor og arbejdet med at finde massegrave, hvor der var op til 1300 døde i en enkelt massegrav. Mødet får besøg af overlevende fra koncentrationslejre og en kvinde, der blev udsat for voldtægt og anden udnyttelse.

Håbet om retfærdighed

Aktuelt er der nye diskussioner om Kosovos status - som dengang - og hos serberne benægtes det, at der er sket et folkedrab. Kan man tro, at hadet nogensinde vil forsvinde?

- Jeg vil helst ikke bruge ordet had. Det handler om retfærdighed. Hvis bosnierne får den efterhånden af domstolen i Haag, kan man håbe på det. Bosniere, kroatere og serbere skal leve med hinanden i det land. Det er på vej. Men det handler også om verdenssituationen. Vi så, hvordan det gik, da russerne blandede sig på Krim-halvøen. Russerne har også deres folk i Bosnien for at bremse landet på vejen mod Nato og EU, forklarer Sanjin Jakic.

At Poul Nyrup Rasmussen skal tale på lørdag, forklarer han med, at det var Nyrups regering, der gav bosnierne asyl.

- Jeg tror ikke, han har fortrudt det. Nye undersøgelser viser, at bosnierne har klaret sig godt i Danmark, siger Sanjin Jakic.

Bosniere i Vejle

  • Der bor omkring 3700 bosniere i Vejle Kommune. De kom til Danmark, særligt i årene fra 1993 til 1995. Det oplyser Sanjin Jakic, der er med til at arrangere mindedagen for bosniernes lidelser under krigene i det eks-Jugoslaviske område.
  • Arrangementet i Vejle Musikteater er for alle og gratis. Det begynder lørdag den 22 juni, klokken 12 og slutter cirka 17.30.
  • Tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen skal ifølge programmet tale omkring klokken 14.
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Ny forretning: Et klip med gyldne fingre

Annonce