Annonce
Vejle

Presset børnepasning: Vejle kommer snart til at mangle næsten 500 institutionspladser

Hvis børnetallet fortsætter med at stige i samme tempo som nu, kommer Vejle Kommune til at mangle 478 pasningspladser i 2022. På billedet ses børn fra Sct. Norberts Børnehus. Arkivfoto: Martin Ravn

Frem mod 2022 bliver der behov for at udvide den kommunale børnepasning med 478 pladser, hvis udviklingen i børnetallet fortsætter uforandret.

Vejle: Frem mod år 2022 vil børnetallet stige så markant, at landets kommuner til den tid samlet set vil mangle næsten 21.000 pasningspladser til de mindste.

Det viser en undersøgelse, som Bureau 2000 har udarbejdet for FOA.

I Vejle, viser beregningerne, vil der også ske en stigning i antallet af børn i alderen 0 til 5 år. Det betyder, at udbygningsbehovet af institutionspladser i forhold til 2018 vil ligge på 209 pladser til de 0 til toårige og 269 pladser til de tre til femårige i 2022.

Der er altså i 2022 samlet set behov for yderligere 478 pladser, end der findes i Vejle lige nu.

Formand for Pædagogisk Sektor i FOA, Mogens Bech Madsen, kalder tallene alarmerende høje, og han opfordrer alle kommuner til at handle. Dog er mange kommuner begrænset af regeringens anlægsloft, så problemet kan ikke udelukkende løses ved at bygge nye institutioner.

- Kommunerne bør forsøge at gøre det mere attraktivt at blive dagplejer, hvis de skal løse dette her problem. Problemet med at rekruttere dagplejere er allerede stort i dag, og det bliver ikke lettere af, at 35 procent af dagplejerne i dag er 55 år eller derover og derfor nærmer sig efterløns- eller pensionsalderen, siger Mogens Bech Madsen og opfordrer også daginstitutionerne til at ansætte flere pædagogiske assistenter, så det stigende antal børn på stuerne ikke går ud over kvaliteten af pasningen.

Det må aldrig blive børnene, der kommer til at betale prisen for denne her situation. Derfor skal vi også sikre, at den faglige kvalitet er i orden.

Mogens Bech Madsen, formand for Pædagogisk Sektor i FOA.

Udbygningsbehov i Vejle Kommune 2018-2022

2018-20192018-20202018-20212018-20220-2 årige71891432093-5 årige-28104180269i alt43193278478

Forvaltningen er sat på sagen

Torben Elsig-Pedersen (R) er som ny formand for børne- og familieudvalget godt klar over problemet med manglende pladser i daginstitutionerne.

- Vi har allerede aktuelt pladsproblemer i Vinding og Vejle midtby, som vi ikke har håndteret endnu. I Bredballe-området har vi sat gang i udvidelser, og der er sat penge af til en ny daginstitution i Tirsbæk Bakker. Men vi er klar over, at det ikke er nok, siger udvalgsformanden.

Han har derfor bedt forvaltningen om at lave en kapacitetsanalyse.

- Så kan vi i løbet af et par måneder få et bud på, hvad vi kan gøre, og hvad vi bør gøre. Hvor bør vi bygge ud, og hvor kan vi finde nye lokaliteter. Det er en stor kabale at sætte i gang, så grundlaget skal være i orden.

Annonce

Svært at rekruttere

Torben Elsig-Pedersen påpeger også, at der hele tiden arbejdes på at rekruttere flere dagplejere, så alle forældre i kommunen har et reelt valg mellem den ene og den anden pasningsmulighed.

- Men det har i nogle år været en udfordring af rekruttere dagplejere, konstaterer han og tilføjer:

- Vi står med en udfordring, hvis vi vil bevare en reel pasningsgaranti i Vejle Kommune.

På udvalgsmødet torsdag bliver medlemmerne i børne- og familieudvalget orienteret om den igangsatte kapacitetsanalyse.

Annonce
Navne For abonnenter

Jeg så Phillips lille hjerte blinke, men en måned efter var alt forandret: Vi er mange, der mister et barn, før det overhovedet er et 'rigtigt' barn

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Se videoen: Margit havde ikke strikket i 35 år - så blev hun draget af den gule farve og lægger nu sidste hånd på en 300 kvadratmeter stor og 600 kilo tung førertrøje

KLUMME For abonnenter

Sidste festivaltur med skipper Charlie ved roret

KLUMME

Motionscyklister sætter livet på spil, når de fylder hele vejen - jeg oplevede det selv og tænkte: 'Hvordan pokker er det, I cykler?'

Vejle Boldklub For abonnenter

Sæsonen er slut og træneren frikendt: Derfor skal VB gå til næste sæson med respekt for rækken

Mens ledigheden nærmer sig bundrekord, kan Agnetha ikke skaffe faglærte medarbejdere: - Nu er vi ude i alle muligheder for at finde folk

Kultur

'Hvad skal jeg gøre af mig selv': Den store rorgænger skifter skiw: Sidste festival med Charlie i front

Vejle Boldklub For abonnenter

Karakterbogen: Hård dag for debuterende målmand, mens angriber fik sagt flot farvel

For abonnenter

Glohed efterspørgsel på brændeovne: Hver måned sætter virksomheden ny rekord

Live Sport For abonnenter

Se kampen: Triangle Razorbacks kæmpede mod Søllerøds guldgravere

Caroline Fleming og søn tømte familiens slot for værdier - dansk kulturhistorie går snart tabt for altid

Billund

Billund har succes med at få sosu-elever fastansat: - Jeg har elsket at være elev i Billund Kommune og haft fantastiske kolleger. Nu vil jeg selv være en god kollega

Vejle Boldklub For abonnenter

Se videoanalyse: VB har spillet sidste kamp i superligaen for denne omgang

Vejle Boldklub

Så er det slut i Superligaen: Trods kæmpe drop sagde VB farvel med en sejr

Annonce