Annonce
Vejle

Presset på borgmesteren vokser: Radikale kræver klar besked om Posthusgrunden

Torben Elsig-Pedersen (R) vil ikke afvise at lægge stemme til den advokatundersøgelse, viceborgmester Dan Arnløv (K) forlanger i sagen om det udeblevne kommunale køb af arealerne på Posthusgrunden. Men i første omgang vil Elsig gerne se en redegørelse fra borgmesteren og kommunaldirektøren. Arkivfoto: Jim Hoff
Det Radikale Venstre stiller til næste byråd med et forslag, der tvinger borgmester og kommunaldirektør til at redegøre for deres ageren i sagen om køb af arealerne ved Gammelhavn.

Vejle: Presset på borgmester Jens Ejner Christensen (V) vokser i sagen om Posthusgrunden.

Fredag forlangte den konservative viceborgmester Dan Arnløv (K) en advokatundersøgelse af borgmesterens og kommunaldirektør Niels Ågesens ageren i sagen om de udeblevne grundkøb af byudviklingsjorden ved Gammelhavn.

I dag er det Radikale Venstre, som stiller til næste byrådsmøde med et forslag, der skal tvinge borgmesteren og kommunaldirektøren til at udarbejde en skriftlig redegørelse over deres ageren eller mangel på samme i sagen om jordhandlerne.

Annonce

Baggrunden er, at et byrådsflertal for halvandet år siden besluttede at forkaste den gældende lokalplan for Gammelhavn og sætte gang i arbejdet med en ny.

Præget i NPV's favør

Samtidig fik borgmesteren mandat til at indlede forhandlinger med de tre offentlige grundejere med det formål, at kommunen skulle købe de tre arealer, som udviklingsselskabet NPV A/S havde sikret sig forkøbsret til.

Forleden bekræftede transportminister Benny Engelbrecht (S), at den ene af grundejerne, Banedanmark, aldrig er blevet kontaktet af Vejle Kommune med henblik på en handel.

Ifølge viceborgmester Dan Arnløv har borgmesteren ligefrem modarbejdet byrådsbeslutningen.

Byrådets beslutning fra oktober 2019

"Det indstilles, at der indledes forhandlinger med ejerne af de arealer, der er omfattet af lokalplan 1225, med henblik på evt. etapevis overtagelse af relevante arealer. Byrådet holdes løbende orienteret om stade for ovennævnte forhandlinger."

- Sagsindsigter viser, at borgmesteren og kommunaldirektøren har brugt kommunens forvaltning til at påvirke sagen i NPV’s retning uden at have politisk mandat dertil. Ingen ved, hvordan byrådet ville have stemt sidste år, hvis der havde været et alternativ til NPV's projekt. Derfor har borgmester og kommunaldirektøren muligvis brugt kommunen til at påvirke den politiske proces. Dette er selvsagt alvorligt og skal undersøges, siger Dan Arnløv, der i en mail har bedt borgmester og kommunaldirektør forklare sig.

Annonce

Det er op til vælgerne

Men han vil også have sat advokater på sagen, mens de radikale i første omgang vil se en redegørelse fra hovedpersonerne selv.


Jeg ser det mere som et demokratisk end et juridisk problem, der i sidste ende står mellem byrådsbeslutningen og vælgerne.

Torben Elsig-Pedersen (R), byrådsmedlem


- Jeg ser det mere som et demokratisk end et juridisk problem, der i sidste ende står mellem byrådsbeslutningen og vælgerne. I stedet for at bruge mange hundredetusinde kroner på advokater synes jeg, det er langt mere fornuftigt at bede borgmesteren og kommunaldirektøren redegøre for deres ageren. Så må vi se, om vi bliver tilfredse, eller om vi skal tage andre initiativer, siger det radikale byrådsmedlem Torben Elsig-Pedersen.

Annonce

Har ikke set et stykke papir

Mener du ikke, at borgmesteren har gjort nok for at få handlet med de tre grundejere?

- Det er i hvert fald ikke lykkedes borgmesteren at lægge et papir frem for byrådet i forhold til at kunne købe grundene. Men jeg ved ikke, hvor besværligt det har været, om det har været muligt eller hvor ihærdigt, de har arbejdet ud fra byrådets beslutning. Det er derfor, vi beder om en redegørelse, siger Torben Elsig-Pedersen.

Hvorfor kommer ønsket om en redegørelse netop nu - godt halvandet år efter den tidligere byrådsbeslutning, som blev overhalet af en ny beslutning for et år siden?

- Det er, fordi der nu er faldet en beslutning i Folketingets Finansudvalg, som jeg til det sidste havde håbet på blev stopklodsen (for NPV's køb af arealerne, red.).

Annonce

Mange dagsordener

Kunne I ikke for længe siden have bedt om en redegørelse i økonomiudvalget eller byrådet?

- Jeg sidder ikke i økonomiudvalget, men vi kunne godt have bedt om det i byrådet. Jeg synes, partierne i økonomiudvalget må overveje, om der er grund til selvransagelse, om man har holdt godt nok fast i denne sag. Det må vi alle, men det har været en broget forløb med mange forskellige dagsordener og partier, der svingede rundt undervejs. Derfor har det været svært at finde konsensus, siger det radikale byrådsmedlem.

Annonce
Erhverv For abonnenter

En måned efter fyringsrunde: Stor Vejle-virksomhed fordobler alle ansattes månedsløn - og søger nye medarbejdere

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Annonce
Annonce
Annonce
Navne For abonnenter

Han var Gulddreng, en hitmager med hang til guld, glimmer og modeller - men bag solbrillerne var der også bare Malte Ebert - og det tog halvandet år at vende tilbage til et liv uden stress-symptomer

Navne For abonnenter

Hanne havde en glubende appetit på livet trods uhelbredelig kræft: Ville flyve helikopter og køre racerbil en måned før sin død

VEJLE

Knallertkørekortet lugter ikke længere af benzin: Nu skal de unge drøne af sted på el-scootere

Give

Forening med tusindvis af tv- og internetbrugere er blevet solgt: - Det er ikke økonomisk forsvarligt at køre videre

GAMLE DAGE

Lille Niels blev kørt over på Horsensvej - og hans far fik også en tragisk død

Vejle For abonnenter

Bevilling på 800.000 kroner skaber hundeslagsmål: Klubber vil ikke dele klubhus og toilet

Vejle For abonnenter

Det kan ende med endnu en bro over Vejle Fjord, historier om dårlig hjemmepleje gør ondt, lån kan sikre byggestart på Gammelhavn - og så bliver vi klogere på sygehus-bedrageriet: Få overblikket over de største Vejle-historier på blot fem minutter

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

VEJLE

Jonas gik op og ned ad Kiddesvej fra klokken 9 til 21: Så mange ture og kilometer nåede han

Bolig

Danmarks billigste 'herregård' til salg: Her har Christian IV overnattet

Jelling

Northside-festivalen skrotter kødet: Læs, om Charlie i Jelling også hopper på den bæredygtige musik-bølge

Alarm 112 For abonnenter

19-årig vejlenser fanget på video og dømt for graffiti-hærværk: Skal betale bøde og erstatning

Alarm 112

To hjemmehjælpere reddede 88-årig fra truende brand: Bagefter måtte alle tre på skadestuen

Annonce