Annonce
GAMLE DAGE

Primitive russere, grusomme tyrkere, en skindød i kisten og en ulv, der bliver skudt - velkommen til Vejles første avis

Salmon Sylvester Hertz (1790-1854) kom til Vejle i 1828 og grundlagde byens første avis. Arkiv: Vigand Rasmussen

Vigand Rasmussen fortsætter i denne uge beretningen om Sylvester Hertz, der grundlagde Vejles første avis - Vejle Amts Avis - i 1828.

-

Sylvester Hertz var søn af en københavnsk bagermester, og han havde fem søskende. Han tog studentereksamen og filosofikum, hvorefter han begyndte at undervise.

Annonce

Første elev var lillebroderen Henrik, men senere fik Sylvester plads som huslærer hos den aarhusianske storkøbmand Hartvig Philip Rée, og her lærte han Rées niece, Cecilie von Essen, at kende.

Hun var datter af købmand i Horsens Abraham Hartvig von Essen, og hun kunne være en af årsagerne til, at Sylvester Hertz pludselig dukkede op i Vejle i 1828, thi så var han nærmere sit hjertes udkårne, end hvis han var vendt tilbage til København.

En anden årsag kunne være, at Sylvester Hertz var en stor naturelsker, og Vejles dengang uberørte natur kunne have virket dragende på den unge mand, der gerne ville erstatte undervisningen med noget, hvor hans samfundsengagement bedre kunne komme til udfoldelse.

Gamle dage

Vejle, verden og avisen: Vigand Rasmussen skriver om Gamle dage hver tirsdag.

Hans iboende trang til at beskæftige sig med politik og sociale forhold havde fået ham til at beslutte sig for en karriere som redaktør og bogtrykker. Derfor drog han rundt for at se, hvor der var mulighed for den slags aktivitet, og det var der i Vejle, hvor der hverken var en bogtrykker eller en lokal avis.

Provinsaviser var ikke et ukendt fænomen, da den første af slagsen begyndte at udkomme i Aalborg i 1766, og nu var turen så kommet til Vejle, hvor Hertz slog sig ned i farver Stampes ejendom i Nørregade. Her lå redaktion, trykkeri og familiens hjem - Hertz var blevet gift med Cecilie i 1833.

Avisen blev håndtrykt, men det var ikke det store arbejde, da den til at begynde med kun havde 60 abonnenter, udkom to gange ugentligt og var på få sider. Det kunne man ikke leve af, så derfor udgav Hertz også ”Maanedsskrift for underholdende Æmner”, som nok gav flere dalere i kassen.

I avisens første nummer lagde Hertz ydmygt ud med at erkende, at han var fuldstændig klar over, at det ville være vanskeligt ”at levere Almeenheden et Ugeblad, der med Interesse forener Mangfoldighed…”

Men han håbede at det ville lykkes med Guds hjælp, og at man ikke ville dømme avisen, før man havde læst mere end det første eksemplar, hvorefter han lagde ud med en artikel, der ikke lignede en kioskbasker, nemlig ”Grundtræk af Tyrkernes Historie og ejendommelige Characteer, især i militair henseende.”

Men man skal huske, at på den tid sværmede borgerskabet om Orientens mystik og farverige liv, dog er det måske ikke sikkert, at det var nået til Vejle.

På den tid sværmede borgerskabet om Orientens mystik og farverige liv ... men var det nået til Vejle?

Artiklen om tyrkerne var typisk for, hvad Hertz satsede på i avisens første år. Der var lange artikler om hvor primitive russerne var, og hvor grusomme tyrkerne var. Så kunne de 60 læsere rigtig sidde i trygge Vejle og gyse. Eller historien om en skindøds begravelse i USA, der ifølge Hertz medførte, at man derovre indførte en regel om, at for fremtiden ville folk blive begravet i to tempi. Den første uge skulle kisten kun halvvejs i jorden, og afdøde skulle have en klokke om benet, så man kunne høre, hvis vedkommende livede op igen!

Til gengæld var omtalen af lokale nyheder meget kort. Det være sig sagen om, at en mand i Tykhøjet Krat hævdede at have skudt en ulv, uagtet at ulven havde været udryddet i landet i flere år. Ulven viste sig også at være en gammel hund, men da havde Hertz nået at udtrykke håb om, at manden fik en belønning for sin dåd.

Eller da en båd kuldsejlede på Vejle Fjord og fire personer druknede. De tragiske nyhed fik syv linjer i avisen med den mindste skrift. Hertz vogtede også over moralen, da han skrev om en danserinde på Det Kongelige Teater, der havde fået en skarp og fortjent irettesættelse af direktionen, fordi hun havde danset med ”opsyede Skørter”.

Hertz måtte ikke skrive om politik eller bringe politiske nyheder i sin avis, men så længe Frederik 6. regerede fik han afslag på de mange ansøgninger.

Først da Christian 8. blev konge, lykkedes det at få en tilladelse, og det skulle skyldes, at Hertz skrev ansøgningen på vers, hvad der tiltalte den nye konge. Nu kunne avisen så skifte navn til ”Vejle Amts politiske Avis og Avertissementstidende”, og så satte Hertz ind med en kampagne for at få landboerne til at holde avis, fordi man ikke længere kan nøjes med at kende ”den Jordplet, hvorpaa han er født og baaren”. Nu skal man vide, hvad der foregår i fædrelandet, ja, i hele verden, og den viden får man ved at holde en avis.

Men Hertz havde problemer med avisens økonomi, og da han døde i 1854, var det et noget forgældet foretagende, som hustruen overtog. Det fik hun dog rettet op på.

Afsluttes i næste uge.


Kilder: Vejle Amts Avis jubilæumsavis 1953. - Allan Falk: Sylvester Hertz.Annonce
Erhverv For abonnenter

Byggeaffaldet tårner sig stadig op i Højen, selv om virksomheden betaler tusindvis af kroner i bøde hver måned:  'Vi er i fuld gang med at løse problemet'

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Se video: Gigantiske mængder af sten bliver plumpet i Vejle Fjord: Her skal kunstige rev skabe liv

Navne For abonnenter

Maria så Phillips lille hjerte blinke, men en måned efter var alt forandret: Vi er mange, der mister et barn, før det overhovedet er et 'rigtigt' barn

Kultur

Kan du løse gåden: Den kan tale, den kan skrive. Hvad er den? Preben giver dig svaret - og løfter sløret for et par nyheder

Erhverv

Fastfood- og salatkæde i vækst vil til endnu en jysk by: Men den mangler en vigtig ting for at kunne åbne

Minister til udkanten: Hvis I vil have en legeplads, skal I levere vindmøller og solceller

Vejle

Se videoen: Margit havde ikke strikket i 35 år - så blev hun draget af den gule farve og lægger nu sidste hånd på en 300 kvadratmeter stor og 600 kilo tung førertrøje

Alarm 112 For abonnenter

De brølende 70'ere: 'Hit med pengene': Sparekasserøver var rystende nervøs

For abonnenter

Randers-gigant har minus på 70 millioner og to topfigurer er væk: Men ny direktør vil udvide og ansætte flere

Erhverv For abonnenter

Populær café mister forpagter efter seks år: Ét særligt problem får Dorthe til at give op, selv om der er gæster nok

Jørgen Olsen efter brors kræftsygdom: Den gamle cirkushest i mig skal videre

Kultur

Advarsel: Jelling har ingen veje: Tag hellere toget - med rabat

KLUMME For abonnenter

Sidste festivaltur med skipper Charlie ved roret

Kultur

Musikfestival passerer 650.000 gæster i år - så mange var vi og her er hovednavnene år for år

Annonce