Annonce
Danmark

Professor om coronavacciner: Den fulde effekt kommer først i sidste halvdel af 2021

Selvom udviklingen af coronavacciner foregår i et tempo, der ikke er set før, er professor Hans Jørn Kolmos optimistisk om deres virkning. Det kommer dog til at tage noget tid, inden den virkning kan mærkes. Arkivfoto: Robert Wengler.
Som det ser ud nu, begynder coronavaccinerne at blive rullet ud i løbet af vinteren. Der kommer dog til at gå mange måneder, inden samfundet bliver som inden corona. Det vurderer professor i klinisk mikrobiologi Hans Jørn Kolmos fra Syddansk Universitet.
Annonce

For mange virker gode nyheder om coronavacciner som oaser i pandemiørkenen. Men selvom vaccinearbejdet skrider historisk hurtigt frem, må man altså vente lidt endnu, inden samfundet bliver, som det var inden covid-19 ramte verden.

Det vurderer professor i klinisk mikrobiologi på OUH, Hans Jørn Kolmos, der har følgende udlægning af vaccinationerne i Danmark:

- I første omgang vil det kun være nogle få hundrede tusinde, der bliver vaccineret. De første vacciner vil blive givet til ældre og andre i risikogruppen, og det er fint og godt for dem, men det er ikke det samme, som at smittespredningen ophører, siger Hans Jørn Kolmos.


Tiden må vise, hvor gode vaccinerne er.

Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi


Før man når dertil, skal der opnås flokimmunitet, og det sker først, når omkring 60 procent af befolkning har fået vaccinen.

- Det vil så først være langt inde i den sidste halvdel af 2021, at vi har så stor en dækningsgrad på vaccinerne, at vi kan sige, at nu har virussen ikke nogen mulighed for at danne smittekæder og sprede sig. Vi vil nok stadig have behov for et højt beredskab omkring testning, men man kan formentligt begynde at løsne på restriktionerne, vurderer Hans Jørn Kolmos.

Annonce

Lever op til standarderne

Der har været høj fart på udviklingen af coronavaccinerne, og senest har Storbritannien godkendt Pfizer/BioNTech-vaccinen til brug fra næste uge af.

Resultaterne fra de kliniske undersøgelser viser, at vaccinen er op mod 95 procent effektiv. Dog regner Hans Jørn Kolmos med, at det tal er lavere i virkeligheden, hvor ældre og folk i risikogruppen, der modtager vaccinen, ikke alle vil kunne danne en lige så kraftig immunrespons som yngre og raske mennesker.

- Men det gør heller ikke meget, for vi er vant til at arbejde med en vaccinedækning, som ligger væsentligt lavere. En effektivitet på 50-60 procent for influenzavaccinen er for eksempel fuldstændig acceptabel.

- Tiden må vise, hvor gode vaccinerne er, siger Hans Jørn Kolmos.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Give For abonnenter

Tre afgørende faktorer spænder ben for genetablering af lokal radiokanal - men næstformand ser det gerne ske

Annonce