Annonce
Vejle

Propfyldt beboerhus sendte stærkt ghetto-signal til Christiansborg

Gildesalen i Finlandsparkens beboerhus var stuvende fuld, og folk måtte stå i caféen og udenfor på fliserne, mens AAB's direktør, Steen Dall-Hansen, styrede slagets gang under den to timer lange debat med byrådspolitikerne. Foto: Torben Juhler

Op mod 200 beboere i Finlandsparken mødte op til lyttemøde med byrådsmedlemmer. Hold fingrene fra et skønt boligområde, lød opfordringen til Christiansborg.

Nørremarken: Et propfyldt beboerhus i Finlandsparken sendte mandag aften et stærkt signal til det store flertal af folketingspolitikere, der er ved at vedtage en lov, som fuldstændigt vil forandre det almene boligområde på Nørremarken.

De mange fremmødte beboere fyldte både gildesalen og caféen i beboerhuset. Stole var der ikke nok af, og flere af de fremmødte måtte følge mødet med panelet af byrådsmedlemmer ude i det fri ved at lytte ind gennem to af salens åbne terrassedøre.

De kunne høre den ene beboer efter den anden rejse sig op for at hylde det boligområde, som Christiansborg-politikerne med loven i hånden vil kræve "renset" for 60 procent af Finlandsparkens almene boliger.

Annonce

Ventelisten til Finlandsparken er faldet fra 400 til 300, siden man begyndte at tale om det her. Interessen for at flytte ind i noget, der skal afvikles, er dalende.

Steen Dall-Hansen, direktør, AAB Vejle
Venstre var repræsenteret ved borgmester Jens Ejner Christensen og Christoffer Melson, mens Anja Daugaard var mødt op for Liberal Alliance og Søren Peschardt for Socialdemokratiet. Til gengæld var SF's gruppeformand Lone Myrhøj afløst af Britta Bitch. Lone Myrhøj arbejder til daglig som boligsocial leder og skal medvirke til at lave udviklingsplanen for Finlandsparken. Derfor var hun inhabil som politiker i sagen. Foto: Torben Juhler

Børn er chokerede

Med andre ord skal 317 enlige beboere, par og familier forlade deres hjem inden for de næste fem år, hvis loven bliver vedtaget, som forslaget ligger nu. Det fik folk op fra stolene i salen.

- Jeg har boet her i over 47 år. Jeg elsker området. Jeg har aldrig været utryg eller været ked af at bo her. Det er derfor, jeg har boet her i så mange år, sagde en ældre kvinde og blev suppleret af en anden beboer med indvandrerbaggrund.

- Vi er nogle, der har allerede har forladt vores hjem én gang i vores hjemland. Jeg har tre drenge, som alle er utrygge, og som blev chokerede over at høre om dette. Har I tænkt jer at repræsentere dem på Christiansborg? spurgte hun politikerne i panelet.

AAB i Finlandsparken har netop brugt 34 millioner af Landsbyggefondens kroner på at skabe mere fællesskab og tryghed i form af legepladser, lys og bedre stiforbindelser i boligområdet, hvor beboere risikerer at miste deres hjem på grund af ny lovgivning. Foto: Mette Mørk

Galskaben må stoppe nu

Hun var langt fra den eneste, der krævede handling fra de lokale politikere:

- Det eneste problem, der eksisterer, er ikke her - men på Christiansborg. Jeg fatter ikke, at landspolitikerne ikke er blevet stoppet for længst. Få dem nu stoppet, så de ikke får held til det her, sagde en 67-årig beboer til panelet.

Ingen i panelet kunne undslå sig med, at deres parti ikke bakker op om det lovforslag, som skal vedtages i folketingssalen 22. november. Venstre, Liberal Alliance, SF og Socialdemokratiet er alle med i ghetto-forliget, men ikke mindst det socialdemokratiske medlem af panelet, 2. viceborgmester Søren Peschardt, tog skarp afstand til partifællerne og forligsparterne på Christiansborg.

- Jeg forstår jeres bekymring, og det er stærkt, at I er kommet så mange. Det sender det signal til Christiansborg, at nu må galskaben stoppe. Jeg har aldrig set så tåbeligt et lovforslag. Vi skal have fundet vores egen kattelem, så vi med vores gode samarbejde kan finde en vej ud af denne galskab. Hvad skal det hjælpe at rive gode boligblokke ned? Det eneste resultat er, at vi kommer til at stå med mennesker, der intet sted har at bo, sagde Søren Peschardt.

Vil så frø af tvivl

Borgmester Jens Ejner Christensen (V) var enig i, at de lokale politikere skal blive ved med at forsøge at påvirke partifællerne på Christiansborg helt til sidste time frem til lovforslagets tredjebehandling.

- Der er ikke noget mere tåbeligt end at rive bygninger ned, der lige er blevet forskønnet for 330 millioner kroner. Finlandsparken er ikke en ghetto som i storbyerne, og derfor skal vi gå efter en Vejle-løsning. Vi skal fortsat forsøge at så et frø af tvivl og usikkerhed i vores folketingspolitikere, så de endnu en gang overvejer, om det her nu er det rigtige at gøre, sagde borgmesteren.

Vil regne på tallene

Han blev presset til at afsløre, om han havde konkrete tiltag i ærmet og fortalte, at kommunen blandt andet vil sætte sig ned og regne på arbejdsløshedstallene for Finlandsparken. Tallene, som den aktuelle ghettolistes kriterier er baseret på, er fra 2015/16, og var blot 23 flere af Finlandsparkens 1611 beboere i arbejde, ville området helt glide ud af ghettolisten og lovforslagets skygge.

Til gengæld gav de fem fremmødte politikere ingen løfter om, hvad byrådet og dermed kommunen vil gøre for at højne beskæftigelsen i området. Spørgsmålet om, hvordan flere forældre igen vil vælge Novaskolen til, fik tilhørerne heller ingen politiske bud på.

Men de mange fremmødte fik et løfte om, at byrådet vil gå i tæt dialog med beboerne og boligselskabet AAB for at finde de mest lempelige løsninger, hvis og når loven er vedtaget senere på måneden.

- Derfor skal vi nok mødes igen, og så skal vi have alle idéer på bordet. Alt skal i spil, når vi skal sætte os sammen og lave en plan for Finlandsparken, slog borgmesteren fast.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Live: Antallet af test ligger under ambitionen - årsagen er færre henvisninger lyder det fra regionerne

Vejle For abonnenter

Dengang blev skilsmissebørn sendt på børnehjem: Anne Marie levede hele sin barndom på Brummersvej

Annonce