Annonce
Kultur

Provsten advarer: Corona kan skabe konfirmations-krise om 14 år

Provst Dorte Volck Paulsen mener, at kirken skal gå i offensiven for at modvirke det fald i dåb og vielser, som er en følge af coronaen. Foto: Mette Mørk
Corona-pandemien har sat kraftige aftryk på antallet af kirkelige handlinger. Det rammer vielser og barnedåb - men Vejle Provsti er ikke så hårdt ramt som resten af landet, fortæller provst Dorte Volck Paulsen.

Vejle: - Vi skal lave en dåbskampagne. Jeg kan godt frygte en dominoeffekt, hvor det store fald i antallet af døbte, som vi har set, også om nogle år bliver til færre konfirmander.

Det siger Vejles provst, Dorte Volck Paulsen.

Antallet af barnedåb i Vejle Provsti er nemlig faldet fra 762 i 2019 til 702 i 2020.

Antallet af vielser og kirkelige velsignelser af ægtepar er faldet i samme periode fra 213 til 140.

Det undrer ikke provsten, at tallene for vielser er gået tilbage med en tredjedel.

- Hvem gider at holde fest under de forhold, vi har haft? siger hun.

Derimod er hun bekymret for de færre døbte. Tilbagegangen er endda mindre her i provstiet end andre steder. På landsplan er 16,6 procent færre blevet døbt. Faldet i Vejle Provsti er lige under otte procent, altså kun det halve.

- Jeg vil gerne tro på, at det er, fordi Vejle Provsti har dygtige og engagerede præster, som gør meget ud af dåbssamtaler, og som har tilbudt mange små ekstra dåbsgudstjenester, så folk alligevel har haft lyst til at få barnet døbt under coronavilkår - også fordi der er trygge rammer med masser af afspritning og rengøring, siger provsten

Vejles dåbstal kunne være værre

Hvis man kigger på udviklingen ud over hele landet, så klarer Vejle Provsti sig relativt ”mindst ringe”, når man ser på faldet i antallet af døbte. Det falder nemlig kun halvt så meget som på landsplan.

Nedenfor ses antallet af døbte i 2019, i 2020 og tilbagegangen i procent:

  • Hele landet: 40.633; 33.900: - 16,57 procent.
  • Haderslev Stift: 3421; 3054: - 10,73 procent.
  • Vejle Provsti: /62; 702: - 7,87 procent.

Dorte Volck Paulsen håber dog, at kirken i den kommende tid kan indhente det tabte terræn - eller i det mindste noget af det.

Annonce

Lørdagsdåb eller drop-in-dåb

- Men det kræver, at vi handler. Vi holder gerne en lørdagsdåb for en halvandet-årig, der stavrer rundt. Forældrene skal opleve, at kirken vil dem. Ellers kan man godt frygte, at de, der ikke bliver døbt, måske heller ikke bliver konfirmeret, når den tid kommer. Vi har også drop-in-dåb, hvor deltagerne er hinandens menighed. Der var 10, der brugte tilbuddet i 2019, og 12 i 2020. Der er et ønske om en dåbsmulighed, hvor man ikke er en del af en højmesse. Det kan været ret grænseoverskridende, erkender provsten.


Vi holder gerne en lørdagsdåb for en halvandet-årig, der stavrer rundt. Forældrene skal opleve, at kirken vil dem.

Dorte Volck Paulsen, provst over Vejle Provsti


Annonce

Færre melder sig ud

Hun kalder det en glædelig overraskelse, at antallet af personer, der melder sig ud af folkekirken i Vejle Provsti er faldende. Der var 228 aktive udmeldelser i 2017, mens tallet de sidste tre år har været henholdsvis 172, 158 og 158.

- Det er en god udvikling, som er en glædelig overraskelse. Man kunne have frygtet, at når kirken er lukket, ville flere melde sig ud. Der har i hvert fald været masser af tid i 2020 til at tænke over det. Men tallene tyder på, at folk gerne vil have, at kirken lever sit stille liv, og så kan man bruge den, når man har brug for det, siger Dorte Volck Paulsen.

For hele Vejle Provsti er er 79,1 procent af beboerne medlem af folkekirken mod 79,6 procent for et år siden.

Annonce

Folk udsætter ikke bisættelser

Ét tal påvirkes ikke af pandemien: Antallet af begravelser har fra 2018 til 2020 været 736, 690 og 766 om året. Man kan udsætte et bryllup, til nød en barnedåb, men det sker jo ikke med begravelser.

- Der er kun en eller to af de 38 præster i Vejle Provsti, der har en urne stående i venteposition. For de fleste pårørende er det alt for hårdt at vente. Når der har været et dødsfald, vil man gerne have en afslutning, forklarer hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Hedensted

Se Knuds første stik: 766 fik med nålen på den store vaccinationsdag - og der er plads til endnu flere

Annonce