Annonce
Egtved

Psykisk syge med misbrugsproblemer skaber utryghed i byen: 'De bliver tvangsindlagt, og næste dag er de retur igen'

På bostedet Tinghøj centralt i Egtved er der 35 lejligheder til psykisk syge. Hos Egtved Udviklingsråd er oplevelsen, at mere og mere alvorligt syge bliver visiteret hertil, og når flere samtidig har misbrugsproblemer, skal det utryghed i byen. Arkivfoto: Michael Svenningsen
I Egtved oplever man, at beboere fra byens socialpsykiatriske bosteder fylder mere og mere i bybilledet, samtidig med at man oplever, at beboerne bliver mere og mere syge. Det skaber utryghed i byen og bekymring for, om de psykisk syge får den hjælp, de skal bruge. Det er et af emnerne på vælgermøde tirsdag aften.

Egtved: Går man en tur gennem Egtved, vil man ofte møde en eller flere beboere fra et af byens socialpsykiatriske bosteder. Det gør man faktisk hyppigere og hyppigere.

Det er i hvert fald oplevelsen hos Egtved Udviklingsråd, der vil sætte socialpsykiatrien på dagsordenen på et vælgermøde, som udviklingsrådet holder i samarbejde med Vejle Amts Folkeblad på Roberthus tirsdag 12. oktober.

I forbindelse med kommunesammenlægningen i 2007 overtog Vejle Kommune Tinghøj fra Vejle Amt, og stedet blev omdannet til et kommunalt tilbud. Derudover har kommunen etableret to nye tilbud i Egtved til psykisk syge i byen, Dalhuset og Pilebo.

Annonce

- I Egtved har vi en oplevelse af, at beboerne på Tinghøj bliver mere og mere syge, og flere af dem har store problemer med misbrug af stoffer og alkohol. Beboerne på Tinghøj er i dag så dårlige, at de ikke har nogen kontakt med byen. Vi stiller spørgsmålstegn ved, om de, der visiteres til Tinghøj, bliver visiteret det rigtige sted hen, fortæller Inger Pabst, formand for Egtved Udviklingsråd.

I Egtved har vi en oplevelse af, at beboerne på Tinghøj bliver mere og mere syge, og flere af dem har store problemer med misbrug af stoffer og alkohol. Vi stiller spørgsmålstegn ved, om de, der visiteres til Tinghøj, bliver visiteret det rigtige sted hen.

Inger Pabst, formand for Egtved Udviklingsråd

Udviklingsrådet stiller samtidig spørgsmålstegn ved, hvorfor Vejle Kommune overhovedet skal have pladser til udadreagerende psykisk syge med misbrugsproblemer, som kræver et specialtilbud, som regionerne egentlig har ansvaret for.

- Vi oplever, at Tinghøj er en presset institution, hvor der er stor udskiftning i personalet, beboerne tvangsindlægges, og næste dag er de retur igen. Vi har en bekymring for, om dem, der bo på Tinghøj i dag, er for syge til at være der, forklarer hun.

Hvad mener kandidaterne?

Samtidig følger udviklingsrådets medlemmer med i medierne, hvor man kan læse, at der mangler både hænder og sengepladser, mens antallet af mennesker med psykisk sygdom er stigende.

Egtved Udviklingsråd vil derfor gerne have de fire byrådskandidater, der er sat i stævne til debatten tirsdag aften, til at svare på, hvad de vil gøre for at sikre, at de psykisk syge får den hjælp, de skal have, og samtidig sikre tryghed i de lokalsamfund, hvor de bor.

Udviklingsrådet håber at få kandidaterne til at drøfte udfordringer med socialpsykiatrien - ikke kun i forhold til Tinghøj, men på hele området for Vejle Kommune.

- Vi mener, det skal overvejes, om misbrugsdelen skal være en selvstændig enhed. Hvis misbrugere er sammen med de andre syge, er der en fare for, at flere bliver misbrugere, lyder bekymringen hos udviklingsrådet.

Annonce

Hvad med erhvervsgrunde?

Men det er ikke kun socialpsykiatri, der skal drøftes på vælgermødet.

- I øjeblikket er der ingen erhvervsgrunde til salg i Egtved, og vi oplever ikke, at Vejle Kommune arbejder særlig ihærdigt på at finde en løsning. Hvad vil kandidaterne gøre for at støtte vores erhverv i Vejle og udenfor Vejle, lyder spørgsmålet fra Inger Pabst og udviklingsrådet.

Sidste emne handler om at få flere nye indbyggere til de mindre byer omkring Vejle.

- Antallet af indbyggere stiger i Vejle Kommune, men mest i Vejle og Børkop. Vejle gør i øjeblikket meget ud af markedsføring i forhold til de nye udstykninger ved Ny Rosborg. Men vi oplever ikke den stor hjælp i forhold til salg af grunde i de mindre byer omkring Vejle, fortæller Inger Pabst, der håber på at få nogle konkrete svar fra de fire byrådskandidater.

Efter mødet er der kaffe og kage.

Vælgermøde i Egtved

  • Det handler om socialpsykiatri, erhvervsgrunde og bosætning, når Egtved Udviklingsråd i samarbejde med Vejle Amts Folkeblad inviterer til vælgermøde.
  • Det sker tirsdag 12. oktober klokken 19-20.30 på Roberthus.
  • Mødet er åbent for alle, og der serveres kaffe og kage undervejs.
  • Panelet består af Martin Sikær (S), Lars Schmidt (V), Torben Elsig-Pedersen (R) og Sten Byriel (LA).
  • Tilmelding er ikke nødvendig.


Annonce
VEJLE For abonnenter

Bjarne fra Vejle har fulgt landsholdet i mere end 30 lande: Han har arrangeret kampe på Den Røde Plads i Moskva og bestilt 1000 fadøl i timen i Samara

Danmark

Lørdagens coronatal: Yderligere 25.034 coronatilfælde - antallet af indlagte falder

Annonce
Annonce
Annonce
VEJLE

Formand vil have hjælp fra staten til at løse et næsten umuligt problem, der risikerer at lamme Vejle

Vejle For abonnenter

Efter to år med sjælden sygdom får Tage mad gennem sonde og har svært ved at tale: Nu rumsterer tankerne om barndommen ved berygtet fabrik i Grindsted

Billund

Medbragte knojern med kniv: Udlænding stoppet i lufthavnen

Hedensted

Ægteparret Pedersen blev de første i nyt boligområde: - Her har vi fundet et sted, vi skal bæres fra

Dall: Derfor frygter de andre blå partier DF's næste formand

Give For abonnenter

Når musikken healer: Christine og Perry sender kærlighed til deres afdøde søn gennem musikken

VEJLE

Mig og Margrethe: Send os dine bedste fotos af dronningen på Vejle-egnen

VEJLE

Vi vil være med til at skabe folkefesten omkring Tour de France: Send os derfor dine forslag, idéer og arrangementer, så vil vi sammen gennemføre dem

Redaktørens stol: Så meget tid må en kommune simpelthen ikke have

Billund

Nyt sundhedshus er næsten fyldt op: - Vi håber at kunne sparke et godt fællesskab i gang

Navne For abonnenter

Manden, der bragte ægte crepes til Danmark, er død: Christian tændte millioner af stjerner gennem sit liv

KLUMME For abonnenter

Så har vi hørt det med: Grand Canyon ligger såmænd bare omme i Trædballe

Annonce