Annonce
Alarm 112

Punktum for nu i Sofie-sag: Kommunen afventer ekstern undersøgelse af bosted efter dødsfald

Sofie Frydensbjerg Nielsen blev 20 år. Hun døde på det kommunale bosted Bifrost i sommeren 2019. Foto: Mette Mørk
Efter dommen mod en 24-årig kvinde har politikerne valgt at sætte et foreløbigt punktum i sagen. I mellemtiden afventer de resultatet af en ekstern undersøgelse af bostedet Bifrost.

Vejle: Der er nu faldet dom i sagen om den 20-årige Sofie Frydensbjerg Nielsens død i sommeren 2019.

Det har hidtil været uvist, om den i sig selv ville give anledning til at sætte yderligere initiativer i gang i Vejle Kommune. Nu står det imidlertid klart, at det gør den ikke.

Sagen blev diskuteret på det seneste møde i byrådets børne- og familieudvalg. Her blev politikerne enige om at afvente resultatet af den eksterne undersøgelse, som de allerede på eget initiativ satte i gang for en måneds tid siden. Det fortæller formand Torben Elsig-Pedersen (R) til Vejle Amts Folkeblad. Han var ikke selv til stede ved mødet.

Annonce

- Jeg har flere gange sagt, at jeg først ville se udfaldet af retssagen, før jeg tog endeligt stilling til, om vi i udvalget og i Vejle Kommune skulle foretage os yderligere. Som jeg læser dommen, mener jeg imidlertid ikke, at der er kommet noget frem, som skulle gøre det nødvendigt, siger han.

Eneansvarlig for dødsfald

For godt to uger siden faldt der dom i sagen mod en 24-årig kvinde. Hun blev kendt skyldig i uagtsomt manddrab og fik en bødestraf på samlet 6000 kroner. Kvinden har valgt ikke at anke dommen til Vestre Landsret.

Hun satte den 20-årige beboer med multihandicap i bad på det kommunale bosted Bifrost i Vejle. Ifølge dommeren og de to domsmænd ved Retten i Kolding mærkede den 24-årige ikke tilstrækkeligt på vandet og efterlod Sofie Frydensbjerg Nielsen for længe uden opsyn. Hun blev fundet livløs med andengradsforbrændinger. Bostedet, dets ledelse og kommunen blev ikke nævnt i dommen, og ingen af parterne har på noget tidspunkt været enten sigtet eller tiltalt i sagen.


Nu afventer vi undersøgelsen. Viser den, at der skal initiativer til, så er vi på ingen måde nervøse for at handle på det.

Torben Elsig-Pedersen (R), byrådsmedlem


Forældrene til den afdøde og flere medarbejdere har modsat tidligere givet udtryk for, at den 24-årige kvinde ikke bør bære ansvaret for dødsfaldet alene. Hun var på daværende tidspunkt pædagogstuderende og havde været ansat som praktikant i bare to uger.

I retten kom det ydermere frem, at personalet ved flere lejligheder havde klaget over det anvendte armatur. Knapperne til at justere styrke og temperatur på vandet var skruet af og skulle ved hvert bad sættes på igen. Med risiko for at sætte dem forkert på. Ledelsen handlede ifølge de fremlagte vidneudsagn ikke på bekymringen.

Annonce

Ikke bange for handling

Udmeldingen fra børne- og familieudvalget om, at det ikke sætter yderligere initiativer i gang på nuværende tidspunkt, betyder ikke, at politikerne ikke er klar til at sætte gang i en række initiativer på Bifrost, hvis sådanne skulle være nødvendige. Det understreger formand Torben Elsig-Pedersen.

Men det skal ske på baggrund af fornævnte undersøgelse.

Eksterne konsulenter skal i de kommende måneder blandt andet granske forældretilfredsheden på stedet, leder- og medarbejderkompetencerne og arbejdskulturen. Især sidstnævnte har mødt kras kritik fra flere, der er stået frem i avisen og har fortalt om det, de kalder for en "syg kultur".

- Nu afventer vi undersøgelsen. Viser den, at der skal initiativer til, så er vi på ingen måde nervøse for at handle på det. Vi regner med, at undersøgelsen er færdig engang i sensommeren til august, siger han.

Sofie Frydensbjerg Nielsens forældre gik efter at få en erstatning på mere end 250.000 kroner af den 24-årige. Det fik de ikke. De har fortsat mulighed for at søge om kompensation hos kommunen. Det er endnu uafklaret, om de vil forsøge på det.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

Nærmede sig diskvalifikation: Carelink vandt kviktest-udbud i Syddanmark trods kritik for mangelfuld plan

Annonce