Annonce
Hedensted

Pyt med kanal 5 og co: Lokale bakker op om antenneforeningerne

Kampen om kontrollen over fjernbetjeningen er vokset til en kamp mellem giganterne Yousee og Discovery Networks. Det har dog ikke medfødt en medlemsflugt fra de lokale antenneforeninger, fortæller formændene. Arkivfoto: Henrik Reintoft
Samtlige 11 antenneforeninger i Hedensted Kommune er kunder hos Yousee, som i øjeblikket er i konflikt med Discovery Networks. Af de tilsammen ca. 11.000 medlemmer i foreningerne har under 50 dog meldt sig ud på grund af den mistede mulighed for at se Discovery-kanaler.

Hedensted/Juelsminde/Tørring: Et par stykker i Juelsminde, ingen i hverken Lindved eller Stouby og mellem 10 og 20 i Hedensted.

Siden 1. januar har de ca. 11.000 medlemmer af de lokale antenneforeninger ikke kunnet se kanaler som Kanal 5, Kanal 4 og Eurosport. På trods af det, der populært omtales som tv-krigen, har kun et fåtal - under 50 personer, samlet set, dog meldt sig ud af de lokale antenneforeninger.

Det viser en rundringning, som avisen har lavet til antenneforeningerne i Hedensted Kommune.

I Juelsminde Antenneforening, der har omkring 1600 medlemmer, er der i følge forretningsfører Marina Lind kun et par stykker, der har valgt at melde sig ud af foreningen på grund af den mistede mulighed for at se Discovery-kanalerne.

- Faktisk har vi i december oplevet en netto tilgang af medlemmer. Til gengæld er der mange - omkring halvandet hundrede, vil jeg tro - der har valgt at skifte fra den fulde pakke til mellempakken. Jeg tror alt den debat, der har været og den nye pakkesammensætning har fået mange til at tage deres tv-løsning op til genovervejelse, fortæller Marina Lind.

Forstå konflikten: Yousee versus Discovery

Yousee har i forbindelse med forhandligerne om en ny kontrakt med Discovery Networks ønsket at fjerne nogle af Discoverys kanaler fra de faste tv-pakker for i stedet at udbyde dem som en del af bland selv-løsningen.

Discovery ønsker på den anden side kun, at deres kanaler skal være en del af Yousees pakker, hvis samtlige 11 kanaler er med.

Da det ikke lykkedes at lande en aftale inden årskiftet, er Discoverys 11 kanaler forsvundet fra sortimentet hos Yousee fra 1. januar 2020.

Blandt disse kanaler er Kanal 4, Kanal 5, 6'eren, Eurosport 1 & 2, Canal 9 og Discovery Channel.

Discovery har flere sportsrettigheder, hvoraf de mest populære er herrelandsholdets fodboldkampe, når der spilles kvalifikation til store turneringer. Til OL i Tokyo deler Discovery tv-rettighederne med DR.

Fuld opbakning

Samme billede giver René Weiss Aamand, der udover at være formand for Lindved Fællesantenne også er formand for sammenslutningen af antenneforeninger i den vestlige ende af kommunen, TUK-net.

- I Lindved har vi ikke haft direkte udmeldninger, men fire har valgt at nedgradere kun til at have internet. Det er personer, der hovedsageligt ser Discovery-kanalerne, og så er det jo helt fair at gøre. Meldingerne fra de øvrige foreninger i TUK-net er det samme. Det er maksimalt en håndfuld og nogle steder slet ingen, der har meldt sig ud på grund af konflikten, lyder det fra René Weiss Aamand.

Han bakker fuldstændig op omkring Yousee, der i forhandlingerne med Discovery Networks har haft et ønske om kun at få nogle af netværkets 11 kanaler med i tv-pakkerne, men ikke alle.

- Det, vi som forbruger ønsker, er jo, at vi selv kan bestemme vores kanal-sammensætning. For 10 år siden skulle hele foreningen blive enige om, hvilke kanaler, der skulle være i pakkerne, i dag er det op til den enkelte husstand. Det giver derfor ingen mening, at 25 procent af prisen på en tv-pakke går til nogle kanaler, som kun et fåtal ser. Når det er sagt, så havde jeg ikke forventet, at modspillet fra Discovery ville være alt eller intet, lyder det fra René Weiss Aamand, der er fortrøstningsfuld i forhold til, at parterne lander en aftale inden sommerferien.

Annonce

Mange opkald

I Hedensted Antenneforening vurderer næstformand Stig Løjkner, at mellem 10 og 20 af deres i alt 4000 medlemmer har meldt sig ud på baggrund af konflikten. I Stouby har der i følge formand Børge Pedersen ikke været en eneste udmelding med baggrund i konflikten, i Hornsyld og Løsning vurderes det, at antallet af udmeldinger hvert sted ligger mellem fem og ti ud af hhv. 550 og 1600 medlemmer.

- Jeg har oplevet flere, der har truet med at melde sig ud, men så 14 dage senere har de ringet og valgt en anden pakke i stedet, fordi de ikke har kunnet finde et bedre alternativ. Min telefon har ringet meget den seneste tid, og det har snerpet sig hen ad et halvdagsjob at være antenneforeningsformand, men jeg synes, at langt de fleste tager tingene ganske fornuftigt. Der er også nogle, der ligefrem er glade for at miste Discovery-kanalerne, fordi de nu kan få udfyldt deres tv-behov til en billigere pris, fortæller Hans Hansen fra Løsning Antenneforening.

Flere af foreningerne har først de senere år valgt Yousee som leverandør af tv og internet, men på trods af de kuldsejlede forhandlinger om Discovery-kanalerne har ingen fortrudt.

- Vi har undersøgt markedet grundigt, og der er ikke noget bedre eller billigere alternativ, lyder det samstemmende.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce