Annonce
Danmark

Råd fra haveeksperten: Få saften ud af druer og æbler

Tørke og storm har fået mange af de tidlige æbler til at rasle ned, men pres dem og få dejlig saft ud af dem. Foto: Grøn Kommunikation 

For få hundrede kroner kan du lave dit eget mosteri og få den dejligste juice til morgenbordet.

Saft: Solen har vist sig fra den venlige side i år. Det betyder, at vi får søde æbler og mange mindst lige så lækre og søde druer. På grund af tørke og senere blæst er en del æbler faldet til jorden. Mange af dem var modne, og mange var ved at modne.

Druerne er det lidt anderledes med. De holder bedre fast, og er de i et drivhus, er det slet ikke et problem. Men der er mange af dem, rigtig mange, og de er modnet før tid. Jeg har også flere æbler end normalt, så det skal der gøres noget ved. Noget skal gemmes til spisebrug, men lige så meget skal laves til den lækreste saft.

De fleste æbler kan gemmes, men det går mere eller mindre ud over den friske smag. Mange sorter vil dog kunne holde sig rimelig godt i omkring tre måneder, hvis de opbevares køligt og ved en passende luftfugtighed. Presser du derimod æblerne og fryser saften ned, så kan den holde mindst et år.

Bruger du saften med det samme uden at fryse det ned, er holdbarheden i køleskabet 14 dage.

Annonce

Hvis du vil gemme uden at presse

Så længe kan du gemme din frugt:Æbler

August og september

Discovery, Rød Ananas

September

Redfree

September og oktober

Retina, Guldborg, James Grieves, Gråsten

September, oktober og november

Ahrista, Aroma

Oktober - november

Prima

Oktober, november og december

Robinola, Holsteiner, Cox, Filippa, Ingrid Marie

November,december og senere

Topaz, Belle de Boskop, Bramleys Seeding

November - april

Ildrød pigeon

December til marts

Cox orange

Pære

Juli

Colorée de juillet

September -oktober

Grev Moltke, Herrepære, Gråpære,

September, oktober og november

Pierre Corneille

September -december

Conference, Concorde

Æbler giver dejlig saft, og du kan sagtens blande det sure med det søde. Foto: Grøn Kommunikation

Stemples ned

Æblemost er nemt at lave. Når du presser din egen æblesaft, kan du anvende såvel friskplukkede æbler som nedfaldsæbler, men der er mest saft i de friske. Udnytter du samtidig nedfaldsæblerne, går der ikke noget til spilde. Vask æblerne grundigt, så der ikke er jord på og rul så mosteriet frem.

Mosteriet er en æblepresser. Du putter æblerne i presseren og drejer på et håndtag, der presser et stempel ned på æblerne. Saften løber ud i et kar eller en spand, og så har du most. Selvfølgelig kan du også presse meget andet frugt med presseren, og har du bier, kan du bruge presseren til at presse honning ud af tavlerne.

Det sidste har jeg gjort nogle gange. Det er en lidt besværlig proces, men man får en bedre honning ud af det.

Der skal bruges kræfter, når druer eller æbler presses, men du slipper for at gå i fitnesscenteret. Foto: Grøn Kommunikation

Familieaktivitet

Du kan få æblepressere til langt over 10.000 kroner, men du kan også få dem langt billigere. En håndpresser til mere privat brug, der kan rumme 12 liter, koster sædvanligvis mellem 700 og 2500 kroner, men faktisk kan du i øjeblikket få en håndpresse i eg og stål, godkendt af fødevarestyrelsen til 199 kroner. Det er jo så billigt, at alle, selv med små haver, kan være med og få lidt sjov med presseriet.

Før æblerne puttes i pressen, er det en fordel at skære dem i mindre stykker. Her kan du tilkøbe en frugtkværn, der klarer arbejdet for dig. Det er lettere at få mere saft ud af æblerne, når stykkerne er mindre, men vil du ikke have for meget udstyr, så skær i kvarte eller endnu mindre stykker med en kniv.

Det tager selvfølgelig nogen tid, men har man ungerne med i arbejdet, bliver det en god familieaktivitet. Du kan også hælde alle æblerne ned i en stor plastbalje og anvende en såkaldt ren brolæggerjomfru til at stampe æblerne med.

Den laver du af en stamme med en diameter på omkring 10-15 cm. Har du en firkantet pæl, så er den også anvendelig. Men husk den skal være fuldstændig ren.

Hæld eventuelt kogende vand på alt det, du bruger af redskaber, også pælen. Lav et håndtag, så du kan holde på stammen, mens du trykker den op og ned over æblerne.

Frisk hjemmelavet most. Foto: Grøn Kommunikation

Blandet frugt

Halvmodne æbler, syrlige æbler eller en blanding af madæbler og spiseæbler giver mere smag til mosten. Men fortvivl ikke, hvis ikke du kan skaffe sure æbler. Hjemmelavet most smager under alle omstændigheder himmelsk.

Når æblerne er presset, skal mosten hældes på flasker, der først er skyllet i kogende vand. Herefter kan de som nævnt stå i køleskabet i cirka 14 dage. Fryser du mosten, skal den bruges hurtigt efter optøningen. Derfor er det en god idé at putte mosten i mindre plastikposer.

En anden mulighed er at varme mosten op til et sted mellem 75 og 80 grader og hælde den på flasker, der er varmet op i en ovn eller holdt nede i kogende vand. Husk også at varme proppen op. Varmebehandlingen gør, at man kan opbevare mosten endnu længere, måske op til et år. Til gengæld ødelægger man også nogle af vitaminerne. Vil du slippe hurtigere om ved det hele, kan du købe et henkogningsapparat.

Det bugner med vin, og minderne går lidt tilbage til dengang, man lavede vin af ris i glasbeholdere. Nu er det ægte vin, der plukkes til saft. Foto: Grøn Kommunikation

Himmelske druer

Vinbønderne taler om det, og havefolket taler om det. Druerne har det rigtig godt i år. Bedst på friland, men ikke dårligt i drivhuset. I drivhuset har der været to problemer. Det ene er alt for megen varme, det andet er for lidt vand.

Jeg har tonsvis af blå Schuylerdruer i år i drivhuset. De er modnet, men ikke så store som druerne på friland. Varmen har brændt en del af bladene. Selv om både døre og vinduer har stået åbne hele sommeren, har det bare været varmt under glasset. Druerne har derfor tørstet mere end druerne udenfor, og det er gået ud over størrelsen. Men der er mange, rigtig mange, og dem kan jeg ikke spise mig ud af.

Overskuddet bliver til saft, og jeg lover jer: Det smager himmelsk. Både børn og voksne vil elske det. Metoden er ret simpel. Først og fremmest skal du have fat i en tutti frutti. I dag hedder den slags en saftkoger. Den koster de fleste steder omkring 300 kroner, og det er givet godt ud. Det er nemlig en helt saftfabrik, du får, og du kan bruge den til meget andet end druer. Senere kommer for eksempel hyld, og også æblerne kan der trækkes saft ud af, dog ikke at forveksle med presset æblemost.

Når druerne har fået dampbad, sveder de, og der kan tappes den lækreste saft til både børn og voksne. Foto: Grøn Kommunikation

Eksplosionen

Pluk druerne, fjern stilke og blade og vask dem. Nu kommer du druerne ned i tutti fruttien (jeg elsker det navn). Tutti fruttien er tre gryder stablet ovenpå hinanden. Druerne kommes i øverste gryde, der er hullet som en si. Den nederste af de tre gryder er til vand, der koges, og dampen ledes så op i den midterste gryde og videre til den øverste gryde, hvor druerne ligger.

Man damper altså saften ud af druerne. Saften løber så gennem sien i den øverste gryde og ned i den midterste, der er forsynet med en slange med en klemme, hvorfra man ved at åbne klemmen tapper saften. Det hele tager ikke meget mere end en halv time, så vælter det ud med kogende saft.

Man begynder tapningen, når saften begynder at løbe ud af hanen, og så går det stærkt. Man kan tappe direkte på de pinligt rengjorte flasker, men de bliver brandvarme, så måske skal man tappe i en gryde i første omgang og så hælde på flasker.

På samme vis som æblemosten kan vinsaften fryses ned, og ellers skal den drikkes inden for en uges tid. Den smager dog så godt, at den ryger meget hurtigere.

Og nu vi er ved holdbarhed og rene flasker: Jeg glemte engang en flaske på køkkenbordet i mit sommerhus. Da jeg senere kom op i huset, så det ud som om, der havde været indbrud. Der var knust glas overalt, selv i de fjernest hjørner, og alle køkkenvægge så ud som om, de var sprøjtet med blod. Der var ikke et stykke glas, der kunne identificeres som en flaske, så små var stykkerne, og jeg havde glemt alt om den famøse druevin.

Efterhånden gik det dog op for mig, at det var den glemte flaske med druesaft, der var eksploderet. Der var sket en gæring, der havde sat en eksplosion i gang.

Du kan se min video om druesaft på kortlink.dk/youtu/ukdm og hvordan du presser druer på kortlink.dk/ukyy

Til højre ses den samme druesort, når den har været gennem en tutti frutti, og til venstre når druerne har været gennem saftpressen. De får mere farve ved dampning, men smagen er stort set ens ved de to metoder. Foto: Grøn Kommunikation
Endnu to flasker lækker druesaft. Foto: Grøn Kommunikation
Det er ikke til at spise sig ud af alle de druer, men heldigvis kan de bruges til så meget andet. Foto: Grøn Kommunikation
Næste gang er det hyldens tur til at få en svededans i tutti fruttien. Foto: Grøn Kommunikation
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce