Annonce
Vejle

Folkeskolelærer og rød byrådskandidat har folkeskolen som mærkesag: Hans egen datter går i friskole

38-årige Patrick Hjortshøj, byrådskandidat for SF og lærer på Vejle Midtbyskole, har et bankende hjerte for folkeskolen. Men hans egen datter går på friskole. Foto: Nicklas Ansbjerg Nielsen
38-årige Patrick Hjortshøj er folkeskolelærer og byrådskandidat for SF. Han brænder for en bedre folkeskole, som han mener er blevet et alternativ til fri- og privatskoler i Vejle Kommune.

Vejle: - Vi skal gøre folkeskolen til forældrenes førstevalg.

Således lyder det fra byrådskandidat Patrick Hjortshøj, der har været folkeskolelærer i seks år.

Han har siden 2016 været ansat på Vejle Midtbyskole, hvor han underviser børn i indskolingen i alt fra dansk og idræt til naturfag og billedkunst.

Annonce

Netop hans forhold til folkeskolen er årsag til, at han stiller op til Vejle Byråd for SF.

Han kæmper nemlig for "en stærk folkeskole for alle", som er hans mærkesag, og som han ikke mener er tilfældet i Vejle Kommune, hvor særligt store elevantal i klasserne og for få hænder foran kridttavlen er et problem.

- Når børn starter i folkeskolen, er det vigtigt, at de får en god start på deres skoleliv. Det skader trivslen og læringen, at der er klasser med 28 elever og én lærer, hvilket bare er få af de problemer, der skal løses. Men det virker, som om man i Vejle Kommune bare vil have folkeskolen til at kunne køre længst muligt på literen, og det er ikke i orden, siger han.

Datteren går på friskole

Patrick Hjortshøj kommer oprindelig fra Fyn. Han flyttede for tre år siden fra hjemstavnen til Børkop, hvor han i dag bor med sin hustru og 11-årige datter Adele.

Datteren gik inden flytningen på en folkeskole i Odense, hvorefter hun startede på Englystskolen i Børkop.

Patrick Hjortshøj mener, at høje elevantal i folkeskolens klasselokaler er et væsentligt problem. Han mener også, at en ekstra lærer i undervisningen vil gøre godt for eleverne. Foto: Martin Ries

Men det var en relativt kort fornøjelse.

Hun har nemlig nu sin daglige gang på den nye Munkebjerg Friskole i Andkær, hvor dårlig trivsel og manglende skolelyst er blevet erstattet af store smil og en kolossal skoleglæde.

- Hun er blevet en helt anden pige, hvilket i høj grad skyldes, at hun nu går i en klasse med langt færre elever, og at lærerne rent faktisk har ressourcerne til at hjælpe den enkelte elev. Det var derfor, vi valgte en friskole, siger Patrick Hjortshøj, der ikke vil være overrasket, hvis andre forældre tager samme valg, særligt fordi udvalget er stort.

- Der ligger utroligt mange privat- og friskoler i Vejle, og man kan jo efterhånden tro, at folkeskolen er blevet et alternativ, selvom den bør være førstevalget, siger han.

Annonce

En kæmpe udfordring

Selvom Patrick Hjortshøjs mærkesag er at gøre folkeskolen til forældrenes førstevalg, var det derfor ikke hans eget.

Men det er tilsyneladende ikke bare den 38-årige folkeskolelærer, der har prioriteret en privat- eller friskole for sit barn.

Antallet af elever på fri- og privatskolerne har ifølge en rapport fra Arbejdsbevægelsens Erhvervsråd nemlig været stærkt stigende siden 2007.

Valgmøde hos Vejle Amts Folkeblad

  • I byrådets vision står der, at Vejle Kommune vil have landets bedste folkeskoler målt på faglige resultater og elevernes trivsel. Men hvordan opnår man det?
  • Er det et problem, at kommunen har en stor andel af fri- og privatskoler? Og hvad har coronaen lært skolerne?
  • De spørgsmål stiller Vejle Amts Folkeblad til fire byrådskandidater i samarbejde med Vejle Lærerkreds. Mødet er åbent for alle, og der serveres kaffe og kage undervejs.
  • Panelet består af Martin Sikær (S), Thyge Havgaard Bjerring (V), Lance Luscombe (R) og Lone Myrhøj (SF).
  • Mødet foregår torsdag 7. oktober fra klokken 17 til 18.30 i VAF-salen i mediehuset på Bugattivej 8.
  • Tilmelding er ikke nødvendig.

Mens elevantallet på fri- og privatskolerne i Vejle Kommune sidste år lød på 2891 børn og unge, lød det ved skolestart i august på 2907 - en procentvis stigning på 0,6 procent.

Rikke Vagn-Hansen, formand for Vejle Lærerkreds, er ked af udviklingen, men hun er ikke overrasket over, at skolerne har vundet indpas i de vejlensiske forældres bevidsthed.

- Jeg har også læst statistikker, og det er tydeligt, at kurven for alvor knækker i 2010/2011, hvor Vejle Kommune adskiller sig ved at have flere privat- og friskoleelever end gennemsnittet på landsplan. Det var dér, hvor der skete væsentlige besparelser på folkeskolen, hvilket jeg synes er ret signifikant for udviklingen, siger hun - og tilføjer:

- Folkeskolen mangler i dén grad ressourcer, og det er særligt indskolingen, der er hårdt presset. Samtidig ser vi flere børn med særlige behov, hvilket naturligvis også medfører, at flere ressourcer er nødvendigt. Der er ingen tvivl om, at folkeskolen står over for en kæmpe udfordring, for der er altså flere og flere forældre, der vælger den fra, siger Rikke Vagn-Hansen.

Hun henviser til, at Aalborg Kommune vil indføre såkaldt co-teaching i indskolingen, hvor en lærer fra almenundervisningen skal undervise sammen med en lærer eller pædagog med specialpædagogiske kompetence. Et tiltag, hun gerne ser indført i Vejle Kommune.

Annonce

Et valg, jeg vil tage igen

For Patrick Hjortshøj er der ingen tvivl om, at han og hustruen tog det rigtige valg, da datteren udskiftede folkeskolen med friskolen.

Hvis jeg havde et barn, der skulle starte i skole, ville jeg vælge en friskole. Det er jeg oprigtigt ked af at sige, når mit hjerte banker for folkeskolen.

Patrick Hjortshøj

Og hvis han på et tidspunkt står over for samme valg igen, vil han - som folkeskolen ser ud nu - ikke vælge anderledes.

- Hvis jeg havde et barn, der skulle starte i skole, ville jeg vælge en friskole. Det er jeg oprigtigt ked af at sige, når mit hjerte banker for folkeskolen, fortæller Patrick Hjortshøj.

Han påpeger, at han grundet stort arbejdspres med mange undervisningslektioner og meget lidt forberedelse førhen har overvejet at søge mod en privat- eller friskole.

Han er dog glad for kollegaerne og børnene på Vejle Midtbyskole, og han håber at være folkeskolelærer langt ud i fremtiden, hvor ressourcerne - hvis han får politisk indflydelse- er større, end de er nu.

Annonce
Vejle Boldklub For abonnenter

Karakterbogen: Stor VB-fremgang, men den rakte ikke i Brøndby - kun én faldt igennem, og det skyldtes et rødt kort

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Søndagens coronatal: 591 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
VEJLE

Jonas gik op og ned ad Kiddesvej fra klokken 9 til 21: Så mange ture og kilometer nåede han

Billund For abonnenter

Patrick er én af dem, der ikke passer ind i en kasse: Han flyder mellem det feminine og maskuline - og stiller nu op til kommunalvalget for Venstre

Erhverv

Tak for indsatsen: Jysk-ansatte bliver belønnet med million-bonus

Debat For abonnenter

I Flindts Fodspor: Jeg ved, hvem der bestemt ikke får min stemme ved valget

Vejle

De får revet tøjet i stykker, holdt hovedet under vand og bliver puttet i en ligpose: - Mange har opdaget, at det er skræmmende i halloweenhovedstaden Vejle

Erhverv For abonnenter

Grillkyllinger og citronmåner er altid et hit: Se hele listen med Vejle-virksomheder, der er blandt de 1000 største i Danmark

Vejle For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Vejle Kommune: Hus på Strandvejen solgt for 4,2 mio.

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Vejle

Se video: Ung landmand giver unge sygeplejersker anatomi-undervisning: 'Man lærer meget ved at holde et hjerte i hånden'

Rejser For abonnenter

Rejsekunde ville ikke betale et restbeløb for 'corona-dødsdømt' krydstogt: Det endte med at blive en dyr beslutning

VEJLE

De graver på Posthusgrunden - og ups: Så var 12.000 husstande i Vejle uden vand. Trefor advarer mod misfarvet vand

Hedensted For abonnenter

Brokhovedet, der har en holdning til det hele: Uretfærdigheden over for den lille mand skubbede Jan ind i politik

Erhverv

Her er regningen: Vejles største boligforening måtte betale over en halv million kroner til lokal elektriker

Annonce