Annonce
Fredericia

Røde og blå er enige: Skadestue i sundhedshuset har ikke stuegang på jord

Der er ikke kun byrådsvalg 16. november - også regionsrådsvalg. Og debatten om et comeback til en skadeklinik - eller sågar en skadestue - i Fredericia har rejst sig. Ikke mindst fordi den lægevagt, der er tilbage i byen, er midlertidig lukket. Vagten ligger i det gamle sygehus, som i dag er sundhedshus. Men en skadestue skal man ikke sætte næsen op efter. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Flere læsere hæver stemmen: Fredericia bør absolut have skadestue eller noget, der ligner. Lokale politikere lige midt i valgkamp bakker dog ikke entydigt op.

Kilderne er kontaktet inden meddelelsen tirsdag fra den socialdemokratiske regering om, at den ønsker forhandling med Folketingets partier om en række såkaldte nærhospitaler. Samt at regeringen ønsker et af disse placeret i sundhedshuset i Fredericia.

Fredericia: Mange ønsker, at der igen etableres skadeklinik eller sågar skadestue i byen.

Man må til Vejle, Kolding eller Odense, hvis ikke egen læge eller lægevagten i sundhedshuset i Fredericia kan klare opgaven. Lige nu er der ikke engang en lægevagt, man kan møde op i, fordi corona har betydet, at Region Syddanmark holder den lukket. Altså må turen gå til nabobyerne under alle omstændigheder.

Annonce

Imidlertid er både røde og blå partier enige om, at i hvert fald en skadestue er urealistisk, selvom Fredericia er en kommune med 52.000 indbyggere.

Bente Gertz (S), Fredericia, sidder i det nuværende regionsråd og stiller op til fire år mere, når der er valg 16. november. I et mailsvar til Fredericia Dagblad skriver hun:

- Intet ville være nemmere - og mere utroværdigt - end hvis jeg siger, at vi skal have en skadestue i Fredericia. Den kræver, at der er røntgenudstyr til stede.

Svaret har vi bedt om, fordi en af vores læsere, Allan Højris, gennem Byen spørger - vi svarer har spurgt:

- Er der politisk vilje blandt de opstillede partier til at arbejde for en permanent 24/7 skadestue i Sundhedshuset?

Men måske en skadeklinik?

En mellemting mellem en lægevagt og en skadestue har Fredericia også haft før: En skadeklinik.

Og her udtrykker Bente Gertz mere optimisme:

- En skadeklinik, som ganske vist ikke kan klare alt, er noget, jeg kunne se som en løsning.

- Jeg sidder i den tværsektorielle samarbejdsgruppe med kommunen - som en af regionens repræsentanter. Vi har sundhedshuset som en fælles opgave og vil bringe det op ved det næste møde som et forslag.

Heller ikke fra blå blok er der begrundet håb om en skadestue.

Pernelle Jensen (V), byrådsmedlem i Fredericia og tillige kandidat til regionsrådet i Region Syddanmark, svarer:

- Eftersom skadestuer også behandler alle akutte patienter, som for eksempelvis trafikofre og borgere med hjertestop, er det vigtigt, at patienterne hurtigt kan få den rette hjælp fra den specialist, som det kræver. Og når vi ikke længere har et sygehus, er der ingen specialistfunktioner at trække ind i behandlingen.

- Derfor synes jeg, at det lige nu ser vanskeligere ud i forhold til at få en skadestue til Fredericia, end det gør med en skadeklinik, vurderer Pernelle Jensen.

I lighed med Bente Gertz mener Pernelle Jensen, at Region Syddanmark skal arbejde for en skadeklinik:

- Eventuelt i samarbejde med en af de lokale læger. Og en placering i sundhedshuset ved siden af lægevagten ville give rigtig god mening.

Annonce

Vi er jo altså 52.000...

Ud over Allan Højris har Sonja Vindelev i Byen spørger - vi svarer udtrykt frustration over, at selv lægevagten aktuelt er lukket.

Sonja Vindelev mener dog også, at Fredericia med sin størrelse skal have en decideret skadestue.

- For et halvt år siden skar jeg for eksempel min finger, fortæller hun i telefonen til Fredericia Dagblad:

- Fingeren skulle holdes oppe, indtil den kunne syes, så jeg kunne ikke selv køre - og jeg skulle jo til Kolding Sygehus. Heldigvis havde jeg en fætter, der kunne køre. Jeg er enlig. Men det er jo vanvid. Hvad tænker de på: Folk uden bil, gamle og småbørnsfamilier? Ja, jeg véd godt, at byrådet ikke har kompetencen til at beslutte noget om lægevagt eller skadestue, medgiver Sonja Vindelev:

- Men de kunne dog råbe op, så det kan høres helt ind i regionshuset i Vejle. Eller presse på for at transporten for dem, der ikke selv kan komme af sted, betales af regionen.

Sådan en kompensation er ikke mulig i dag - hvad der for nyligt kostede en 78-årig fra Fredericia en taxaregning på over 1000 kroner, skrev hun efterfølgende.

Annonce

Enhedslisten tvivler

I den 13.700 medlemmer store gruppe Hvem ved hvad i Fredericia? på Facebook debatteres Sonja Vindelevs opråb.

Blandt andet af Enhedslistens byrådsmedlem, Cecilie Roed Schultz:

- Jeg vil gætte på, at alle 21 i byrådet i Fredericia vil være lykkelige for at få en skadestue igen. Jeg ville i hvert fald. Men jeg har ikke meget indflydelse på det - for at være ærlig. Vær kritisk hvis byrådskandidater fortæller dig, at de kan skaffe en skadestue til Fredericia igen. De fleste vil sige det meste for at få stemmer.

Intet ville være nemmere - og mere utroværdigt - end hvis jeg siger, at vi skal have en skadestue i Fredericia.

Bente Gertz (S), Fredericia, regionsrådsmedlem, Region Syddanmark

Cecilie Roed Schultz citerer dog fra partiets valggrundlag i Syddanmark, hvor der blandt andet står, at "nedlæggelsen af lokale sundhedstilbud har gjort, at mange har fået længere til nærmeste sygehus, skadestue og andre sundhedstilbud. I Enhedslisten har vi været imod denne udvikling, og ønsker som minimum at fastholde de fungerende skadestuer, hvor de ligger i dag, og genåbne skadeklinikker i samarbejde med kommunerne og de praktiserende læger."

Annonce

S-profil tvivler

En anden kendt politiker fra Fredericia, tidligere socialdemokratisk byrådsmedlem og folketingsmedlem, Bjørn Medom Nielsen, stiller også op til regionsrådet.

Han tvivler på, at en skadestue såvel som en skadeklinik i Fredericia har stuegang på jord:

- Jeg tror ikke, det er muligt at få nogen akutfunktioner placeret i sundhedshuset. Den aktuelle personalemangel blandt læger og sygeplejersker er en af årsagerne. Det er til gengæld et must, at der skal være en lægevagtfunktion i Fredericia uden for almindelig åbningstid - 365 dage om året, skriver Bjørn Medom Nielsen til Fredericia Dagblad.

Annonce

Borgerlige vil kæmpe

Karsten Byrgesen, byrådsmedlem for Nye Borgerlige i Fredericia - plus kandidat til regionsrådet, er derimod ikke i tvivl. Udover at være kritisk over den pt. lukkede lægevagt siger han:

- Jeg er regionsspidskandidat, og den nære sundhed er en mærkesag for Nye Borgerlige. Jeg vil i regionen kæmpe for, at Fredericia kan få en skadestue, så ikke-livstruende skader kan behandles lokalt.

Fredericia Sygehus var i generationer en stor arbejdsplads og en vigtig tryghedsfaktor i byen. Det lukkede endeligt i 2016. Her foto i Fredericia Dagblad 1992, hvor Lone Rasch blev ansat som overlæge på røntgenafdelingen på Fredericia Sygehus. Foto: Peter Honoré, Lokalhistorisk Arkiv for Fredericia og Omegn

Kirsten Hassing Nielsen (K), Fredericia, er kandidat til både byråd og regionsråd:

- Det er helt klart, at Det Konservative Folkeparti vil arbejde for at få lægevagten og skadestuen til Fredericia. Det er vigtigt af hensyn til at sikre tryghed for borgerne og let tilgængelig lægehjælp.

Model af Fredericia Sygehus, 1968. I dag kommunalt ejet sundhedshus med både offentlige og private klinikker og tilbud. Foto: Lokalhistorisk Arkiv for Fredericia og Omegn

Fredericia Dagblad har også spurgt Fredericia-kandidaterne til regionsrådsvalget, Charlotte Møller-Madsen (DF), Jørgen Munk Hansen (V) og Hanne Junk Laursen (KD), om deres holdning. De er dog ikke vendt tilbage.

Skadeklinik måtte lukke i 2016:

I 2012 besluttede Region Syddanmark at nedlægge Fredericia Sygehus i løbet af nogle år.

Sidste mand låste af i 2016. I dag er sygehuset kommunalt ejet sundhedshus med både offentlige og private klinikker og tilbud.

Fra 2009 til 2016 var en skadeklinik i sygehuset. Men da sygehusets røntgenafdeling og laboratorium lukkede, vurderedes det lægefagligt ikke at give mening med en skadeklinik. En af grundende til, at det vil være dyrt at genåbne en skadeklinik - for ikke at sige en skadestue - i Fredericia i dag, er, at netop sådan noget udstyr og lægelige kompetencer ikke mere findes i byen.

Da Fredericia Sygehus lukkede og slukkede i 2016, var der årligt godt 3700 besøg på skadeklinikken. Den kostede skatteyderne tre millioner kroner om året. Aktiviteten havde været dalende i flere år. En lang række lokale politikere protesterede mod lukningen af skadeklinikken, men til sidst tog de den til efterretning - eller måtte indse at der ikke var noget at gøre. Også politikere som i dag ønsker en skadeklinik og gør det gældende i valgkampen.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Historisk Vejle-gods til salg: Her får du 600 kvadratmeter bolig, skov, marker og egen voldgrav

Danmark

Tirsdagens coronatal sætter rekord med yderligere 33.493 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Smittetallene stiger eksplosivt: For to måneder siden var der 3700 smittede i hele landet - tirsdag var der samme antal i Vejle alene

Alarm 112 For abonnenter

'Jasmin' og 'Josefine' solgte nøgenbilleder til hundredvis af mænd: 22-årig vejlenser er fængslet i stor sex-afpresningssag

Billund

Lalandia i Billund er til salg: Derfor er din ferie ikke i fare

Erhverv For abonnenter

Michael og Mette bevarede Michelin-stjernen i september: Nu præsenterer ægteparret et eventyrligt regnskab, der har nået helt nye højder

Hvad gør andre lande? De bekæmper høje energipriser med hjælpepakker for milliarder

Give For abonnenter

På denne skole er det okay, hvis eleverne laver fejl: 'Det vigtigste er at give børnene en god skoledag'

Sport

FC Fredericia tester færøsk landsholdsspiller: Han får chancen mod superliga-hold

Alarm 112

Politiet blev kimet ned: Der kørte en ung mand over Vejlefjordbroen på et elløbehjul

Se, om du er en af dem: Elselskab vil forbyde varmepumper for visse forbrugere

Livsstil

Marianne og Gunnar har skiftet gammel kæmpevilla ud med nybygget rækkehus: Ingen skal stå med rodet efter os, når vi engang skal herfra

Vejle For abonnenter

Gør dig klar til fem måneders støj-inferno i midtbyen: Fra denne dato går det løs, når der skal bankes pæle i til nyt byggeri

Egtved

Skoleleder siger, han ikke kender årsag til elevflugt på lille skole, men forældre er uenige: 'Skolelederen vil ikke høre på vores begrundelser'

Annonce