Annonce
Vejle

Røgfri lejligheder? - Ikke hos AAB

Boligforeningen Østerbos kommende afdeling 53 midt i den eksisterende bebyggelse Østbyparken skal være røgfri. Det afslørede formand Karin Mortensen ved første spadestik-arrangementet mandag. Illustration: Ravn Arkitektur
Formand Hans Helge Andersen forventer ikke, at boligforeningen efterligner Østerbo - boligafdeling i Ringkøbing har været røgfri siden 2011.

Vejle: Røgfrit nybyggeri er ikke noget, vi har planer om.

Sådan lyder det fra formanden for boligforeningen AAB Vejle, der sammen med kollegerne fra Østerbo har flest lejemål i Vejle.

Østerbo har netop bekendtgjort, at boligforeningens nyeste afdeling ved havnen i Vejle skal være røgfri. Altså ingen rygning i de 60 nye lejligheder.

Beslutningen har allerede givet debat. På avisens Facebook-side afspejler kommentarerne, at Østerbos beslutning deler vandene. Som Knud Nielsen skriver:

- Hvad bliver det næste? Du får ingen bolig, hvis du går med briller?

Gerda Hjerild er mere positiv og konstaterer, at man også kunne vælge en anden vinkel på historien:

- Her er et sted, hvor ikke-rygere er velkomne.

Annonce
Synes det er langt ude, at rygere ikke må bo i de nye boliger. Den eneste fordel ved det er, at der ikke skal males så meget, når man skal flytte, så man kan få flere penge tilbage af sit indskudslån. Kan ikke se fordelen i dette, for så går folk jo bare ned og ryger foran opgangen...

Nadia Brobak på Facebook

AAB: Op til afdelingerne

Hos AAB anser man ifølge Hans Helge Andersen ikke rygning som et stort problem i forbindelse med lejemålene. Og hvis der skulle træffes en beslutning om at forbyde røg, ville den ikke komme ovenfra i form af direktiver fra bestyrelse eller repræsentantskab:

- Det ville i givet fald være op til beboerne i en ny afdeling. Jeg ved ikke engang, om man kan beslutte den slags i forhold til folks private hjem. Og hvordan vil man i givet fald håndhæve et forbud? Som det er nu, er det meget svært at smide en lejer ud, hvis vedkommende måned efter måned betaler sin husleje til tiden.

Hos Østerbo handler det ifølge formand Karin Mortensen meget om det signal, man sender, ved at erklære den nye afdeling 53 i Østbyparken for røgfri. Beslutningen skal vise, at Østerbo gerne vil signalere, at man forsøger at leve op til FN's verdensmål om sundhed.

Otte år med røgfri boliger

Klimamålene er forholdsvis nye. Men allerede for otte år siden besluttede Østerbos kolleger i Ringkøbing-Skjern Boligforening at forsøge sig med en røgfri afdeling:

20 nye rækkehuse i Blæsenborgparken i Ringkøbing blev erklæret røgfri - og det har de været siden:

- Det er gået fint. Hvis vi indimellem konstaterer, at lejere alligevel har røget i deres boliger, bliver de pålagt en ekstra regning for klargøring, når de fraflytter lejemålet, fortæller direktøren i boligforeningen, Bo Lodbjerg.

Beboerne i rækkehusene må gerne ryge på deres egne terrasser. Og ifølge direktøren håndhæver boligforeningen ikke forbuddet indendørs i lejemålene. Men man gør opmærksom på, at boligerne er røgfri, og det fremgår også af foreningens hjemmeside.

78 procent har røgfri hjem

  • Danskerne ryger ikke i deres bolig. Det fremgår af en national undersøgelse fra 2016, som Trygfonden og Kræftens Bekæmpelse refererer i en pressemeddelelse. Ifølge undersøgelsen svarer 78 procent af danskerne, at der aldrig bliver røget indendørs i deres eget hjem.
  • Alligevel gør Trygfonden og Kræftens Bekæmpelse sig til talsmænd for røgfri almene boligafdelinger. De konstaterer, at beboerne i hver tredje lejlighed bliver udsat for naborøg - seks procent dagligt eller næsten dagligt og 28 indimellem.
  • Allerede i dag forbyder rygeloven rygning på trappeopgange, i indgangspartier og lignende - og det er muligt for boligforeninger og boligselskaber at fastlægge mere restriktive regler.
  • Udlejere må indskrive i nye lejeaftaler, at der ikke må ryges i de enkelte lejemål. Til gengæld kan man ikke pålægge eksisterende lejere noget lignende, vurderede velfærds-ministeren i et svar til Folketingets Boligudvalg i 2008.
  • Se mere på https://www.cancer.dk/forebyg/undga-roeg-og-rygning/passiv-rygning/naboroeg/roegfri-boliger/

Kilde: Røgfri Fremtid fra Trygfonden og Kræftens Bekæmpelse

LLO: Lad være at ryge

Den slags bør man rette sig efter, mener Lejernes Landsorganisation. I maj sidste år sendte lejernes organisation en skrivelse ud om rygning i egen lejlighed. Her kan man læse følgende:

"Det er i meget få kontrakter, at vi ser et indskrevet forbud mod at ryge, men i de kontrakter, hvor det findes, bør man afholde sig fra det."

Og hvis man så ryger alligevel? Det har LLO følgende svar på:

"Praksis indeholder os bekendt ikke nogen eksempler på, at en lejer er blevet tvunget til at flytte for at have røget i eget hjem, og det er højst tvivlsomt, om et husordensforbud vil være nok til at sætte en lejer ud."

I Ringkøbing-Skjern Boligforening har man siden 2011 haft en røgfri afdeling - Blæsenborgparken. Foto: Boligforeningens hjemmeside
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Smæk for skillingerne: Bokselandskamp i Vejle

Annonce