Annonce
Kultur

Radikale: Forslag baner vej for helt ny Posthus-udvikling

Tanken om at flytte Vejle Bibliotek til Posthusgrunden er langt fra ny. I nogle af de tidlige skitser fra udviklingsselskabet NPV fremgår det, at biblioteket var tænkt ind i byggeprojektet ved Gammelhavn. Illustration: NPV
Torben Elsig-Pedersen foreslog allerede i februar en flytning af Vejle Bibliotek til Posthusgrunden. Forslaget behøver dog ikke være en torn i øjet på NPV, mener borgmesteren.

Vejle: Hos Radikale Venstre er næstformanden i Vejle Byråds kulturudvalg, Torben Elsig-Pedersen, svært tilfreds med Venstres udspil om at flytte Vejle Bibliotek til Posthusgrunden.

Det er en idé, han selv lancerede tilbage i februar.

For det radikale byrådsmedlem ser et midtby-bibliotek som et godt supplement til de kultur- og forretningsaktiviteter, der skal være med til skabe en attraktiv bymidte.

- Jeg tror, den seneste debat om bymidten er ved at få byrådets øjne op for, at der skal noget helt andet til på Posthusgrunden end det projekt, som hidtil har været på tegnebrættet, siger Torben Elsig-Pedersen og tilføjer:

- Venstre har hidtil været meget tilbageholdende med at gå aktivt ind i en debat om en ny fremtid for Posthusgrunden. Det glæder mig meget, hvis de to Venstre-politikere kan få resten af byrådsgruppen med på idéen. Så vil vi være på vej til at kunne skabe et flertal for en helt anden udvikling på Posthusgrunden end den, der er lagt op til i NPV's ucharmerende projekt, siger den radikale Torben Elsig-Pedersen.

Jeg tror den seneste debat om bymidten er ved at få byrådets øjne op for, at der skal noget helt andet til på Posthusgrunden end det projekt, som hidtil har været på tegnebrættet.

Torben Elsig-Pedersen (R), næstformand i kulturudvalget

Tage imod med kyshånd

Borgmester Jens Ejner Christensen (V) bekræfter, at de to partikollegers udspil er clearet med resten af Venstres byrådsgruppe.

Men borgmesteren ser ikke biblioteksforslaget som en kommunal knytnæve i synet på NPV og selskabets omfattende byggeplaner på Posthusgrunden.

- Det behøver jo ikke være PostNord, vi køber jorden af. Det kunne også være NPV, og så stod vi med projektet for den del af arealet. Jeg tror, at NPV gerne vil have et bibliotek liggende dernede. Jeg tror, de vil tage imod det med kyshånd, hvis vi kommer med et bibliotek, og de piller detailhandlen ud af projektet, siger Jens Ejner Christensen.

Ifølge Venstres udmelding ønsker partiet et bibliotek tænkt ind i et arkitektonisk spændende byggeri, som forslagsstillerne Lars Schmidt og Per Olesen præsenterede det i fredagsavisen.

Men heller ikke det behøver at kollidere med NPV's planer, hvis man spørger borgmesteren.

- Det kunne være, at NPV ville ændre projektet til noget arkitektonisk flottere, hvis vi garanterer nogle af kvadratmeterne, siger han.

Annonce

Bruge grunden aktivt

Venstres udspil kommer, fordi alt - med borgmesterens ord - er i spil, nu hvor et byrådsflertal ønsker en ny lokalplan for Posthusgrunden og har sendt borgmesteren i byen for at købe hele eller dele af arealet ved Gammelhavn.

- Hvis nogle mener, at vi skal være ejere af grunden eller dele af den, kan vi lige så godt bruge det aktivt. Det er derfor, vi spiller ud med at flytte biblioteket derned, så vi bruger vores ejerskab på at skabe mere aktivitet i byen ved at lave en kommunal institution på grunden. Det er jo det, byen og de handlende efterlyser, siger Jens Ejner Christensen.

Flere placeringer i spil

Ideen om et bibliotek for enden af gågaden er langt fra ny. Heller ikke i hovederne på de NPV-folk, der har arbejdet med Gammelhavn-projektet de seneste seks år.

Avisen har tidligere vist tegninger, hvor biblioteks-funktionen var tænkt ind på et par etager i karreen ud mod Sønderbrogade, ligesom den nedlagte tankstationsgrund på Dæmningen også har været i spil til et fremtidens bibliotek.

Hos Venstre selv har planen om en anden midtbyplacering også spøgt tidligere.

I 2013 genoplivede daværende borgmester Arne Sigtenbjerggaard et forslag om at placere biblioteket i Mary's og i dele af Bygningen. Idéen var at understøtte den nordlige del af gågade-miljøet, og Venstre-politikeren skød samtidig et forslag om at flytte biblioteket til Posthusgrunden ned.

"Det ville for alvor skævvride balancen mellem den nordlige og den sydlige del af Vejles strøg", sagde den daværende borgmester.

Her seks år senere er det netop Venstres nye biblioteksudspil.

Annonce
Vejle

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Vejle For abonnenter

Konkurstruet daginstitution reddet to dage før lønningsdag: 'Det ville være en særdeles alvorlig situation'

Danmark

Onsdagens coronatal: 1871 nye smittede det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
VEJLE For abonnenter

92-årige Jørn kan fortsat hverken komme ind eller ud af sit 'handicapfjendtlige' hjem: - Hvis der opstår brand, når jeg nok ikke ud

Jelling For abonnenter

Borgmesteren holdt på hemmeligheden i en uge: 51 millioner kroner bliver drysset ud over Jelling - læs hvordan monumentområdet skal gøres færdigt

Hedensted

Deltag i debatten: Hvordan løser vi problemet med uro og hærværk i Hedensted?

Billund For abonnenter

Forældre råber op efter skolehelvede for 10-årige Kristian: Er det sådan, børn med en diagnose skal behandles?

Vejle

Se video: De ønsker mere hjælp og mindre bureaukrati - her er løfterne fra fire byrådsaspiranter til mennesker med handicap

Vejle For abonnenter

Landsby opgiver at skaffe penge til ny dagligvarebutik - nu rettes det sidste spinkle håb mod de store discountkæder

Erhverv

Han fik den generte milliardær i tale: 'Der var et stykke danmarkshistorie, der slet ikke var fortalt tilstrækkeligt'

Vejle

Energipriser på himmelflugt: Sådan bliver regningen for 60.000 varmekunder i Vejle, Fredericia og Kolding

Danmark

Vild forvirring om MitID: Køber nye pas og telefoner for at få det til at virke - det er helt misforstået

Hedensted

Fakkeltog aflyst i sidste øjeblik: Arrangører er bange for at optrappe konflikt

Egtved For abonnenter

Livsfarligt våben lå frit tilgængeligt, og medarbejdere kunne risikere at falde i gylletank: Landmand får adskillige påbud for ikke at sikre forsvarlige arbejdsforhold

Vejle

Finalefeltet til Årets Bil er nærmest helt elektrisk: Se hvilke syv biler, der kvalificerede sig

Annonce