Annonce
Give

Radiokender: Give Nærradio overdrev sit lyttertal 100 gange

Give Nærradios næstformand Vagn Knudsen i færd med at afvikle bankospil i 2016. Arkivfoto: Martin Vinther Rasmussen
Hvis der var hold i Give Nærradios lyttertal på 100.000, ville kanalen have været mere end dobbelt så populær som DR's P2 og fire gange så populær som MTV. Stationens lyttertal var nærmere de 1000, vurderer en kender.
Annonce

Give: 100.000 lyttere - det lyder som et voldsomt lyttertal, den nu lukkede Give Nærradio har ført sig frem med.

Det holder da heller ikke for en nærmere prøve, hvis man spørger en kender af "æterbølgernes historie", Martin Vinther Rasmussen, Odense.

Han har været med i radioverdenen, siden han som 12-årig skaffede sig sine første antenner og begyndte at lytte til diverse radiostationer med Radio Luxembourg som favorit.

Siden har han været frivillige altmuligmand på forskellige nærradioer i Aarhus og Odense, og han har besøgt mange af de danske nærradioer, også Give Nærradio i 2016. Han driver blandt andet den uafhængige hjemmeside www.danskradio.dk på hobbybasis.

Her kan man finde et utal af oplysninger om danske radiostationer. Her kan man også finde nogle af stationernes lyttertal.

- Men ikke Give Nærradios. Det er kun de stationer, der betaler for at være med i Gallups rundspørge, der får deres lyttertal undersøgt. Det er langt fra alle stationer, der har interesse i at bruge penge på at få deres lyttertal oplyst, siger Martin Vinther Rasmussen.

100.000 lyttere er et voldsomt højt tal for en lille lokal station som Give Nærradio. Det skulle være et lyttertal, der kommer op på siden af langt, langt større radioer. Jeg tror, hovedparten af Give Nærradios lyttere skal findes inden for den gamle Give Kommune og Brande.

Martin Vinther Rasmussen

Annonce

Ikke eksakte tal

Men de store stationer vil gerne have dokumentation for deres lyttertal, både de kommercielle stationer og de statsdrevne kanaler. Så på Martin Vinther Rasmussens hjemmeside kan man blandt andet se, at Radio JFM har i alt 850.000 lyttere, hvoraf de 520.000 er over 15 år.

Det er hver femte lytter i denne gruppe og 10 gange så mange som Danmarks Radios P2 har. Både Danmarks Radio og Radio JFM sender over hele landet.

Give Nærradio er også i denne sammenhæng en lokal radio. Selv om den i medvind kan høres ud over den gamle Give Kommunes grænse og i Brande, er og bliver det et begrænset område at finde lytterne i. Det er også i dette afgrænsede område, radioen solgte plader til sit bankospil.

- Et lyttertal på 100.000 lyder helt vildt. Jeg ved ikke, hvor radioen har det fra. Det er i hvert fald ikke fra Gallup, lyder det fra Martin Vinther Rasmussen.

Tallene fra Gallups Kantar Radio-Meter er ikke eksakte tal, men er beregnet ud fra et antal telefoninterviews, hvor deltagerne får en række radiostationer læst op og spurgt om, hvilke de kan genkende, hvilke de har lyttet til hvornår og hvor længe. Det er en forudsætning, at deltagerne har lyttet uafbrudt til radio i mindst fem minutter.

På basis af omkring 1352 personer (uge 4, 2020) regnes det samlede lyttertal ud for de forskellige stationer.

Som sagt er Give Nærradio ikke med i undersøgelsen. Men Martin Vinther Rasmussen føler alligevel ikke, at han er på helt bar grund, når han anslår Give Nærradios lyttertal til at være nærmere 1000 end 100.000.

- I Odense har vi en station, som egentlig minder meget om Give Nærradio, både med hensyn til sendetidspunkter og med hensyn til det redaktionelle indhold. Det vil sige det musikalske indhold, for ingen af radioerne indeholder nogen anden form for indhold, siger Martin Vinther Rasmussen.

Den odenseanske station deltager heller ikke de ugentlige lytterundersøgeser. Men ifølge Martin Vinther Rasmussen, der har et godt kendskab til stationen, er dens frivillige medarbejdere af den opfattelse, at de næppe har 2000 lyttere. Denne radios potentielle lyttergrundlag er mange gange større end Give Nærradios.

- Der er også det problem for de to stationer og andre stationer som dem, at de ikke får nye lyttere. Lytterskaren er i forvejen i den høje ende af aldersskalaen, og dermed er lytterne så at sige ved at dø fra disse radiostationer, siger Martin Vinther Rasmussen.

Han påpeger også, at antallet af de små nærradioer, der opstod efter 1982, bliver mindre og mindre. De lukker og slukker i takt med, at de frivillige, der har startet dem og drevet dem, ikke orker længere.

Det er ikke blot de unge lyttere, der ikke finder frem til stationerne. Det gør de yngre kræfter til at drive stationerne heller ikke.

Give Nærradio i korte træk

 • Give Nærradio er etableret som en medlemsbaseret forening.
 • Stationen fik sendetilladelse i 1987 og begyndte at sende samme år fra lokaler på første sal i Thyregod Skole.
 • Stationen modtager et årligt driftstilskud fra staten på omkring 130.000 kroner.
 • Største kommercielle succes er bankospillet, der gennem årene har givet stationen en solid indtjening.
 • I regnskaberne for 2016 og 2014 giver bankospillet imidlertid et samlet underskud på 200.000 kroner.
 • I det hele taget er der ingen gennnemsigtighed i stationens økonomi, heller ikke for bestyrelsen.
 • I løbet af 2018 træder et bestyrelsesmedlem ud og melder stationens formand til politiet.
 • i 2019 udtages stationen til stikprøvekontrol af Slots- og Kulturstyrelsen, der administrerer tilskud til nærradioerne.
 • Trods gentagne rykkere indsender stationen ikke et retvisende regnskab. Der indsendes intet regnskab overhovedet.
 • 19. december 2019 inddrages stationens sendetilladelse, hvilket samme dag meddeles formand og stationen.
 • Alligevel fortsætter stationen med at sende, indtil VAF skriver om den inddragede sendetilladelse 17. januar.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Live: Over halvdelen af de corona-ramte kender ikke selv smittekilden

Vejle Boldklub For abonnenter

VB tog point mod FCK, men en anden ting er næsten vigtigere

Annonce