Annonce
Trekantområdet

Realdania giver Marina City 2,4 millioner kroner til bæredygtige moler

Realdania har netop bevilget 2,4 millioner kroner til moler, der skal omkranse lystbådehavnen i den nye bydel Marina City. Med støtten kan molerne opføres med pæle af ubehandlet træ, mens belægninger og beklædninger kan laves af genanvendt plast.  Tegningen her er af det kommende  vandsportscenter i Marina City. Illustration: Tegnestuen Mejeriet
Med støtte fra Realdania kan to 300 meter lange moler ved Marina City blive opført med pæle af ubehandlet træ og med belægninger og beklædninger af genanvendt plast.

Kolding: Realdania har netop bevilget 2,4 millioner kroner til moler, der skal  omkranse den nye lystbådehavn i Marina City. Med støtten kan molerne opføres med pæle af ubehandlet træ. Belægninger og beklædninger kan laves af genanvendt plast, mens et indbygget rev skal fremme biodiversiteten i fjorden.

- Vi er taknemlige for støtten fra Realdania, som gør det muligt at sætte nye standarder for molebyggeri. Design, bæredygtighed og innovation er en del af kommunens DNA, og det får vi nu mulighed for at vise med et helt unikt moleprojekt, siger Koldings borgmester Jørn Pedersen i en pressemeddelelse.

De to moler, som hver især bliver over 300 meter lange, får flere funktioner. De skal dels omkranse og beskytte lystbådehavnen mod vind og vejr, og dels give borgerne en attraktiv adgang til fjorden.

Annonce

En bæredygtig løsning

Først skal der laves en bæredygtighedsanalyse, og når analysen har peget på hvilke løsninger, der bør anvendes, kan de bæredygtige moler designes og opføres.


Vi er taknemlige for støtten fra Realdania, som gør det muligt at sætte nye standarder for molebyggeri.

Jørn Pedersen, borgmester


Normalt anvendes tropisk hårdttræ, imprægneret nåletræ eller betonkonstruktioner til anlæg af moler. Svagheden ved disse metoder er, at de har et væsentligt klimaaftryk, ligesom de gør indhug i vores begrænsede naturressourcer. En mere bæredygtig løsning kunne være at opbygge moler og pæle delvist af genanvendt plast og uimprægneret træ.

Biodiversiteten skal også tænkes ind i molebyggeri, og det kan for eksempel være i form af kassetter eller metalnet med muslingeskaller, som danner et kunstigt rev til gavn for inderfjordens dyre- og planteliv.

Annonce

Ekstra luft under vingerne

Bæredygtighed og cirkulær økonomi har været tænkt ind i Marina City-projektet lige fra begyndelsen, og de nye moler er ifølge projektchef Torben Gade et godt eksempel på ambitionen.

- Der vil blive indsamlet enorme mængder af plastaffald de kommende mange år. Hvad de materialer kan bruges til, skal vi i gang med at udvikle på. Det gør vi blandt andet  med moleprojektet her, siger Torben Gade.

Støtten på 2,4 mio. kr. kommer fra en ny pulje, som foreningen Realdania har afsat i forlængelse af covid-19-krisen til at fremme klimamæssig bæredygtighed i kommunale byggeprojekter.

Marina City og molerne

Realdania støtter moleprojektet ved Marina City med  2,4 millioner kroner. Ydermolen ud mod fjorden bliver cirka 350 meter lang og afsluttes ved indsejlingen med et molehoved, hvorfra man kan nyde fjorden og byen. Molen mod nord bliver cirka 335 meter lang, og adskiller åen fra lystbådehavnen.

Marina City er den bæredygtig bydel, som Kolding Kommune i partnerskab med Kolding Lystbådehavn og Kolding Havn vil skabe på sydsiden af Kolding Fjord.

Planen er, at Marina City skal omfatte et bolig- og havnemiljø med cirka 400 boliger, 1000 bådpladser og rekreative funktioner. Foruden lystbådehavn og boliger skal der anlægges en havnepromenade med cafeer, klubhuse, servicebygninger og op mod 30 moderne husbåde.

Annonce
Vejle For abonnenter

International kæmpe skal hjælpe NPV med at finde storinvestorer til byggeprojekt i Vejle

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 457 nye smittetilfælde - seks døde

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Her kan du få alt det gode til din krop på én gang: Ny virksomhed giver dig klarhed og skønne sager - lige i hovedet

Erhverv For abonnenter

Så meget skar Vejle-slagter af prisen: Liebhaver-sommerhus i Skagen kostede oprindelig 50 millioner kroner

Sport

Hedensted fyrer cheftrænerteamet med øjeblikkelig virkning: Klublegende tager over, mens tidligere succestræner skal assistere ham

Erhverv For abonnenter

Byens gamle restaurant Peking Grill er blevet til My Look: Louise har øjnene rettet på nyt forretningskoncept

Vejle Boldklub

Godt nyt for VB: Kolinger spillede med reserveholdet og ligner en mand, som er klar til kamp

Vejle For abonnenter

Jeg må stå på risten og nyde duften: Vejles nye stjerne-restaurant er så fin, at den ikke skilter med sig selv

Vejle For abonnenter

Serie-kriminel blev ejer og direktør af konkursramt motorkontor: Så forsvandt millionbeløb ud af kontoen

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Vejle

Omstridt centerleder 'fyret' fra Bifrost efter Sofies død: 'Det var svært at se, hvordan vi kunne genoprette tilliden'

Danmark

Mormor advarer om trend på TikTok: Barnebarn svært forbrændt af stikflamme fra brandfarlig leg med spraydåse

Vejle For abonnenter

Laura sex-slammer om sexisme: 'De tog mit navn og tilpassede det mit kønsorgan'

Vejle For abonnenter

Royal fest, DF svigtede ældre, afdødes journaler holdes hemmelige og VB på nedrykningskurs: Få overblikket over de største Vejle-historier på blot fem minutter

Vejle

Vil du bygge i Vejles nye bydel skal du have meget mere end kolde kontanter op af lommen

Annonce