Annonce
Kultur

Redaktørens Roskilde-dagbog: 100.000 skridt senere

Man får brugt sine ben, når man skal fra den ene koncert til den anden. Det kan sagtens løbe op i mere end 100.000 skridt. Men det glemmer man, når man overværer en fed koncert, som denne med Sharon Van Etten. Foto: Torben Christensen/Ritzau Scanpix

Roskilde/Vejle: Der kan helt givet siges en hel del om, at festival-livet ikke sådan helt konsekvent er sundt, omend der går en del naturprodukter til at fremstille øl.

Men på et punkt forbedrer man sit kondital. Man vandrer nemlig helt usandsynligt meget på en festival af Roskildes størrelse. Der er af gode grunde langt mellem de forskellige scener.

En telefon kan jo afsløre meget i dag, også hvor mange skridt man har taget. Og de fleste dage havner den et stykke over de 20.000, og i løbet af festivalen når vi mere end 100.000 skridt, eller noget i retning af 75 kilometer. Det er dog en slat.

Men nok også nødvendigt, når man tænker på, at det mest er burgere og fritter, der ryger indenbords. Det er til gengæld for langt de fleste madboders vedkommende ret velsmagende. Alle, der sælger mad på festivalen, skal leve op til et krav om, at minimum 95 procent skal være økologisk. Og det kan faktisk smages.

Annonce

Bæredygtigt

Den samlede affaldsmængde på Roskilde Festival i 2018 var cirka 2.295 ton - i 2017 cirka 2.250 ton.

I 2018 blev der brugt mere end to millioner krus er lavet af bioplast - i år erstattes de af cirka 900.000 genbrugsglas.

Roskilde Festival bruger otte millioner kroner på affaldshåndtering om året.

20 tons overskudsmad i 2018 blev omdannet til madretter for socialt udsatte.

Roskilde Festival samarbejder med over 180 NGO’er, foreninger, organisationer og uddannelsesinstitutioner.

Roskilde-blues

Ellers er vi havnet på festivalens sidste dag. Og det er altid lidt vemodigt. Den boble, man har befundet sig i en lille uge, er ved at være forbi. Mange kender begrebet Roskilde-blues i ugerne efter festivalen. Man savner det der helt specielle fællesskab, der er på Roskilde Festival. Her hører du, hver gang du går igennem en kontrol eller køber en øl, sætningen "Hav en god festival", og det er ikke bare en frase. Folk mener det.

Men heldigvis kan jeg se frem til en uge i sommerhus i skønne Høll, så mon ikke det får blues'en til at fordufte i sommervinden.

Tak for, at I læste med.

Næste år er jeg tilbage på dyrskuepladsen. Her fejrer man festival nummer 50. Det bliver så kun min Roskilde Festival nummer 49. Jeg plejer at hævde, at den første i 1971 ikke bør tælle med, da den blev arrangeret af en privat, blev afviklet sidst i august og endte lidt kaotisk.

Det var først i 1972, at festivalen blev lagt i rammerne af Roskilde Fonden. Men lad dem nu fejre deres jubilæum. Så fejrer jeg mit eget året efter!

God sommer.

Gennemsnittet er 24 år

Gennemsnitsalderen for betalende deltagere er 24 år.

Kønsfordelingen er 52 procent kvinder og 47 procent mænd, mens 1 procent ikke definerer sig selv ud fra en binær kønsopfattelse.

48 procent af deltagerne er singler, og 21 procent er debutanter.

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce