Annonce
Kultur

Redaktørens Roskilde-dagbog: Den gamle Zeppelin-mand kan endnu

"Torsdagens helt store højdepunkt var og blev Robert Plant, der serverede fuldfed rock fra festivalens næststørste scene, Arena," skriver Mogens G. Madsen. Foto: Helle Arensbak/Ritzau Scanpix
Fremragende koncerter med Robert Plant og Sharon Van Etten. Rocken lever i bedste velgående - også selvom vi havde dagsregn.

Roskilde/Vejle: Vejrguderne var ikke så mildt stemte ove rfor Roskilde Festival torsdag. Det var rockguderne til gengæld med et par overflødighedshorn af store koncerter - i hver sin ende af rockhistorien.

Amerikanske Sharon Van Etten lagde for i Avalon med gribende ballader, der var pakket ind i alt fra 80'er-lyd til fræsende rockmusik som i den fremragende "Comeback Kid" og medrivende følsomhed som i "Every Time the Sun Comes Up".

Jeg havde også set frem til Brooklyn-bandet Parquet Courts - men de skuffede lidt. Deres ellers strålende sange kom aldrig rigtig ud over kanten, og i perioder lød det mest som mainstream college-rock.

Dagens helt store højdepunkt var og blev Robert Plant, der serverede fuldfed rock fra festivalens næststørste scene, Arena. Manden er en legende som medstifter af et historiens støste rockorkestre, Led Zeppelin.

Men det var nu ikke den historiske ballast, man tænkte på under koncerten, og de Zeppelin-sange, der var med lød hverken forkrampede eller slidte, men som friske sange fra Plant og band. Og bandet var ekstremt dygtige, både teknisk og udstrålingsmæssigt.

Robert Plant har bevaret det meste af sin smukke spændstige vokal i behold trods det, at dåbsattesten siger 70 år, og det fik vi for alvor at høre i det afsluttende nummer - "Ramble On", et af Led Zeppelins mest kendte numre.

Plant havde publikum med sig fra start, og stemningen i teltet blev holdt intakt, og det lykkedes at hive bandet ind til et ekstra-nummer, "Gallows Pole" fra Led Zeppelin. En smuk sang, som dengang var Zeppelins hyldest til den gamle amerikanske musiker Lead Belly.

Natten sluttede heftigt med ny-punkerne Shame fra London. Det var fuld fart frem fra første strofe med rock med tårnhøj attitude. Jeg tror ikke - og slet bare "tror" - at jeg nogensinde har set en bassist splintre sådan rundt på en scene. Det var helt forrygende.

I dag - fredag - venter flere store koncerter, ikke mindst svenske Robyn, som vil fylde pladsen foran Orange klokken 01.00.

Og efter en dag med dagregn skinner solen over Roskilde.

Annonce
Jeg tror ikke - og slet bare "tror" - at jeg nogensinde har set en bassist splintre sådan rundt på en scene.

350 fodboldbaner

Festivalområdet strækker sig over cirka 2.500.000 kvadratmeter. Det svarer til 350 fodboldbaner.

Selv festivalpladsen måler cirka 420.000 kvadratmeter.

Deltagerantallet på 130.000 gør Roskilde Festival til Danmarks fjerdestørste ’by’ målt i indbyggertal.

Deltagerne opsætter cirka 50.000 telte i campingbyen.

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce