Annonce
Danmark

Redaktørens stol: Endelig raskmeldt

Peter Rasmussen, chefredaktør, avisen Danmark.
Annonce

Så skete det alligevel. Mens efteråret flyttede ind i Danmark, og vi alle sammen blev mindet om, hvorfor vi plejer at tage sydpå om sommeren, så blev landet stort set raskmeldt for corona. Det skete i Berlingske Tidende under overskriften: ”Det ser ud som om smitten er ved at være afblæst”.

Bag historien var både to eksperter og tal fra Statens Serum Institut. I onsdags var vi for eksempel nede på at have 17 indlagte med coronavirus. Heraf lå fem på intensiv. Fire af dem lå i respirator. Og det er vel at mærke efter en periode, hvor vi har genåbnet cafeer og barer og sendt studenter ud i tætpakkede lastbiler til havefester langt ud på natten.

Så alt ser sådan set ud til at nærme sig normalen – hvis det altså ikke lige var, fordi resten af verden stadig har store problemer med corona. Nogle dage er virussen så meget ude af kontrol, at der bliver registreret 200.000 nye tilfælde på verdensplan.

Formanden for Lungeforeningen og tidligere lægelig direktør på Hvidovre Hospital, Torben Mogensen, tror da heller ikke på, at det lave smitteniveau i Danmark skyldes, at danskerne er særligt dygtige til at håndtere corona-smitten.

”Jeg tror, det er forkert at tale om coronavirus i ental. Det er påfaldende at det går så godt i Danmark, mens det går helt galt andre steder i verden. Så gode er vi heller ikke til at afspritte hænder og holde afstand”, siger han til Berlingske.

Lungeformanden tror til gengæld, at Danmark er ramt af en særlig mild variant af coronavirus. Den teori er der ganske vist ingen lægevidenskabelig opbakning til.

Den tidligere direktør for Statens Serum Institut, Niels Strandberg Pedersen, mener da også, at det lave smittetryk i Danmark mere er et signal om, at vi ikke skal sænke paraderne. Heller ikke, hvis man tager på biltur sydpå i sommerferien.

”Det, vi ser i USA, er, at hvis man slækker på distance, mødes mange til store begivenheder og ikke overholder hygiejne-reglerne, så går det galt”, siger han.

Det kan med andre ord godt være, at Danmark blev raskmeldt i denne uge, men vi er stadig indlagt på en afdeling, hvor det er ret let at blive smittet af de andre patienter. Netop nu er 11,5 millioner på verdensplan smittet med corona. En halv million er døde.


Det kan med andre ord godt være, at Danmark blev raskmeldt i denne uge, men vi er stadig indlagt på en afdeling, hvor det er ret let at blive smittet af de andre patienter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Give For abonnenter

Tre afgørende faktorer spænder ben for genetablering af lokal radiokanal - men næstformand ser det gerne ske

Annonce