Annonce
Fredericia

Regeringen vil åbne enorm pengekasse til støjbekæmpelse: Fredericia står klar med skovlen

En 600 m lang støjskærm langs E20 ved Taulov anlægges i 2019. Den skærmer boliger mod flere og flere bilers larm, men det er næppe nok - over 1500 hjem i Fredericia Kommune er ifølge en undersøgelse støjplagede. Nu vil regeringen afsætte tre millioner kroner mere til støjbekæmpelse - Fredericia Kommune er klar med mange ønsker. Foto: Yilmaz Polat
Flere biler. Mere larm. Tre milliarder til lindring i nyt udspil fra S. "Dem skal vi have nogle af", siger partifælle og udvalgsformand.

Fredericia: I regeringens nye udspil om trafikken frem mod 2035 afsættes der tre milliarder kroner til støjbekæmpelse.

Nogle af de penge står Fredericia Kommune klar til at bede om.

Det forsikrer både borgmester Steen Wrist (S) og formanden for byrådets by- og planudvalg Søren Larsen (S). Udspillet blev præsenteret torsdag.

- Vi er hårdt plaget flere steder i kommunen, lyder den umiddelbare kommentar fra Søren Larsen:

- Byrådet har i 2021 afsat en million kroner til en samlet analyse af omfanget af vejstøj. Primært omkring motorvejene.

- Den analyse er færdig til juni, og det passer lige med, at regeringens udspil er forhandlet med partierne på Christiansborg, noterer Søren Larsen sig:

– Så er det sådan bare at sige: Vi har behovet, hvad kan vi få.

Annonce

Lidt jeres egen skyld...

Hvor meget vil Fredericia søge fra puljen på tre milliarder?

- Det tør jeg ikke sætte tal på i respekt for, at analysen skal være færdig - og det er jo også stadig kun et udspil fra regeringen, påpeger Søren Larsen.

Du og resten af byrådet har selv være med til at øge støjen i Fredericia Kommune på grund af de senere års mange indsatser for at udbygge Fredericia for at få flere virksomheder, beboere, veje og så videre?

- Ja.

Så I søger penge i den erkendelse?

- Ja, støj er en uheldig sidegevinst ved at ville vækste, må vi bare sige.


Regeringen foreslår derfor, at der samlet afsættes tre milliarder kroner til markant støjbekæmpelse, så der blandt andet kan opsættes støjskærme langs statsvejene ved de mest støjbelastede boligområder.

Fra regeringens nye udspil


Derfor er i hvert fald Socialdemokratiet i byrådet ifølge by- og planformanden også klar til at bekende fra start: Kommunen skal gerne medfinansiere støjbekæmpelse, hvis det kan lede bunker af penge fra en ny statspulje over til postnummer 7000.

Søren Larsen forestiller sig mere konkret yderligere støjværn langs motorvejene, men måske også langs store indfaldsveje og landeveje som Snoghøj Landevej og Kolding Landevej.

Annonce

Det vil regeringen:

Regeringen ønsker i sit udspil støjbekæmpelse tænkt ind fra start ved nye vejprojekter.

Plan til 106 mia. kr.

Danmark fremad - Infrastrukturplan 2035 blev torsdag fremlagt af regeringen ved finansminister Nicolai Wammen (S), transportminister Benny Engelbrecht (S) og indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S).

Udspillet indeholder nye vej-, jernbane- og andre trafikprojekter for cirka 106 milliarder frem mod år 2035.

Senere torsdag indkaldes alle Folketingets partier til de indledende forhandlinger for at finde et flertal for udspillet - som altså derfor ikke er vedtaget, finansieret eller realiseret endnu.

Håbet er en aftale inden sommerferien.

Både til gavn for de nærmestboende, men også et fokus på "afledte effekter i nærområderne uden for selve projektstrækningen".

- Regeringen foreslår, at der ved beslutninger om større vejprojekter indføres et såkaldt støjtillægsprincip. Det vil betyde, at de borgere, der bliver påvirket af afledte støjmæssige effekter, opnår støjbeskyttelse.

- Der skal også tages hånd om de eksisterende udfordringer med støj fra trafikken, hedder det i Danmark Fremad - Infrastrukturplan 2035:

- Regeringen foreslår derfor, at der samlet afsættes tre milliarder kroner til markant støjbekæmpelse, så der blandt andet kan opsættes støjskærme langs statsvejene ved de mest støjbelastede boligområder.

I Fredericia er der ifølge en ny støjhandlingsplan 1521 støjbelastede boliger. Det gælder områder i Erritsø, boligområdet ved Ravnsgårdsvej i Snoghøj samt områder i Taulov.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce