Annonce
Jelling

Regeringen vil have uddannelsessteder til de mindre byer: I Jelling er seminariet uundværligt

Lærer- og pædagoguddannelsen i Jelling er en del af University College Lillebælt og har ligget i byen siden 1841. Arkivfoto: Anders Kynde
I et nyt udspil lægger regeringen op til, at der skal ligge et uddannelsessted i byer med over 10.000 indbyggere. I Jelling har det gamle seminarium en stor indflydelse - både for borgere og studerende.

Jelling: Hvis en by har over 10.000 indbyggere, skal den også have en ungdomsuddannelse. Det er planen i et nyt udspil fra regeringen, hvor blandt andre Give og Børkop i Vejle Kommune står til at få et nyt uddannelsessted.

Jelling by er med sine 3.600 indbyggere ikke på listen over mulige modtagere af en ny ungdomsuddannelse, men byen har allerede en uddannelsesinstitution med snart 180 år på bagen.

Det gamle lærerseminarium, som nu hedder UCL (University College Lillebælt. red) og i dag både rummer lærer- og pædagoguddannelse, har for længst slået sine rødder fast i Jellings muld, og det er noget, man sætter pris på i lokalsamfundet.

Annonce

UCL sætter jo Jelling på landkortet, og derfor er det også vigtigt, at skolen bliver ved med at ligge her i byen.

Martin Bredthauer, formand for Jelling Lokalråd

Martin Bredthauer er formand for Jelling Lokalråd, og han er ikke i tvivl om skolens betydning for byen.

- UCL har en kæmpe værdi for Jelling. Jeg har selv gået på seminariet i sin tid, og det er jo årsagen til, at jeg i dag bor i byen. Så på den måde består Jelling af mange gamle seminariefolk, og de har alle gjort et indtryk på byen. Så der er en stor bosætningsværdi, fordi nye folk flytter hertil, siger Martin Bredthauer.

Jelling på landkortet

At der i Jelling er en stor videregående uddannelse, er ifølge Martin Bredthauer også med til at fremhæve Jelling udadtil.

- UCL sætter jo Jelling på landkortet, og derfor er det også vigtigt, at skolen bliver ved med at ligge her i byen. Med regeringens plan om at få uddannelsesinstitutioner til de mindre byer, giver det også os håb for, at Jelling vil blive ved med at være en studieby, siger han.

UCL Erhvervsakademi og professionshøjskole har været placeret i Jelling siden 1841. I mange år var der kun en læreruddannelse, men i 1982 åbnede pædagoguddannelsen også.

Annonce

Godt sammenhold på skolen

Birgitte Hjerrild er uddannelsesleder på læreruddannelsen på UCL i Jelling, og hun kan også se værdien i, at UCL ligger i en mindre by.

- Som jeg ser det, er der en værdi i, at vi ikke er placeret i en stor by sammen med en masse andre uddannelsesinstitutioner, siger Birgitte Hjerrild.

For hende er det især studerende på skolen, som får gavn af Jellings størrelse.

- Jeg oplever, at det nogle gange er nemmere at lave et godt studie- og undervisningsmiljø på et mindre sted. Der er en anden nærhed og dialog mellem undervisere og studerende, som er med til at styrke studiemiljøet, men også det faglige niveau. Som leder er jeg også tættere på de studerende, og de kan nemt komme til mig, hvis de har brug for at drøfte noget studierelateret. Det sætter jeg stor pris på, siger Birgitte Hjerrild.

Jeg oplever, at det nogle gange er nemmere at lave et godt studie- og undervisningsmiljø på et mindre sted. Der er en anden nærhed og dialog mellem undervisere og studerende, som er med til at styrke studiemiljøet, men også det faglige niveau.

Birgitte Hjerrild, uddannelsesleder på UCL

Hun er også forbløffet over, hvor engagerede institutionens studerende og undervisere er.

- Vi har mange aktiviteter på skolen, som ikke har noget at gøre med undervisningen direkte, men hvor studerende og undervisere mødes om andre ting. Vi har forskellige 'slæng', hvor undervisere og studerende mødes om natur, musik, mad, eller hvad der lige interesserer på tværs af både pædagog- og læreruddannelsen. Jeg tror, det er nemmere at arrangere på en mindre institution, og det er meget værdifuldt for studiemiljøet at kunne lave sådanne aktiviteter, siger hun.

Birgitte Hjerrild mener dog ikke, at det er Jelling som by, som decideret trækker studerende til.

- Hvis man vælger at læse på UCL i Jelling, er det som udgangspunkt ikke på grund af Jelling som studieby, men byen gror på mange studerende undervejs i studiet, og en pæn del vælger også at bosætte sig her efterhånden. Så er det på grund af, at der ligger nogle gode uddannelser her, og det appellerer til mange, at institutionen er 'lille', siger hun.

Annonce

Opbakkende lokalsamfund

Birgitte Hjerrild har ofte mærket den opbakning, der er til UCL Jelling fra folk og de lokale institutioner og foreninger i Jelling, og det glæder hende meget.

- Vi har et rigtig godt samarbejde med de to skoler, der er i byen. Vi deler blandt andet lokaler med Friskolen og har Bredagerskolen lige på den anden side af jernbanen. Det gør mulighederne for samarbejde nemt i dagligdagen. Derudover har vi også samarbejder med Kongernes Jelling og Jelling Musikfestival, og det er jo fedt for os som institution, at der er mulighed for det. Når det er sagt, har vi også gode og vigtige samarbejder med de omkringliggende kommuner, både Vejle, Billund og Fredericia, siger Birgitte Hjerrild.

Ifølge hende gør institutionen meget ud af at være åben ud mod lokalsamfundet.

- Lokalmiljøet støtte op om os, og vi vil også gerne støtte op om lokalsamfundet. Vi har mange foreninger, som bruger vores lokaler efter skoletid. Blandet andet vores køkken og sportsfaciliteter, og det betyder meget for os, at vi kan møde byens borgere med samme åbenhed, som de viser os, siger Birgitte Hjerrild.

For Birgitte Hjerrild kan det også være en fordel, at UCL ikke skal konkurrerer med andre skoler i området.

- Jeg tænker, at det er nemt for Jelling at bakke op om os, for der er ikke andre videregående uddannelser i byen. Så på den måde har vi ingen konkurrence. Men det gør også, at skolen i Jelling bare er et fedt sted at uddanne sig, og der er et rigtig godt læremiljø.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Se video: Oversergenten Johan giver de unge IT-folk og direktøren sved på panden: 'De skal ikke have diabetes, når de har rundet 30 år'

Danmark

Søndagens coronatal: Endnu en dag med over 25.000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Nu pilles dødsdømte ejendomme ned: De må vige pladsen for 110 spritnye lejligheder i midtbyen

Hedensted For abonnenter

77-årige 'Polle' er landets ældste seriehåndboldspiller og spiller hver kamp: - Selv modstandernes fans jubler, når jeg scorer

Erhverv

Superbrugsen lukker på grund af skadedyr: Det er ikke første gang, det er sket

Alarm 112

Han slingrede gennem landsbyen: Nu vil politiet tage hans bil

Fitnessdirektør Kaare Dahle giver politisk opsang: - Vi er ligesom minkbranchen blevet fuldstændig smadret af staten

Hedensted For abonnenter

Jeannie kan ikke komme forbi med sin ladcykel: -Stop med at parkere på cykelstien

VEJLE

Mig og Margrethe: Send os dine bedste fotos af dronningen på Vejle-egnen

Give

Han troede ikke sine egne øjne: Mand i pensionsalderen bliver pludselig millionær

Løvkvist om formandsdebat i DF: Messerschmidt skal tirres, indtil han forløber sig

Vejle Boldklub For abonnenter

VB står til at miste en helt central brik: Midtbanespillers exit gør kun gavn ét sted

Vejle For abonnenter

Sælger tjener over en million på boligsalg: Her er ugens bolighandler i Vejle

Alarm 112

Kraftig blæst på Vejlefjordbroen: Passer ikke med vindfølsomme køretøjer

Annonce