Annonce
Danmark

Regeringen vil ikke forbyde minkavl lige nu

Miljø- og Fødevareudvalget havde i går kaldt minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling Mogens Jensen (S) i samråd om coronasmitte blandt mink. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Sundhedsmyndighedernes anbefalinger vil påvirke, om der skal indsættes nye dyr efter næste pelsningssæson, siger fødevareministeren. Aktuelt er der ingen planer om at indføre forbud mod minkavl i Danmark.
Annonce

Minkavl: Et forbud mod minkavl vil ikke kun ramme den enkelte pelsdyravler, men også få "store negative samfundsøkonomiske konsekvenser". Af den grund har regeringen ingen aktuelle planer om at forbyde minkavl i Danmark.

Det siger fødevareminister Mogens Jensen (S) i et samråd onsdag, hvor temaet er coronasmitte på de danske minkfarme.

- Danmark er en af verdens førende producenter af minkskind, og der produceres årligt 12-13 millioner skind her i landet, siger ministeren.

Derudover henviser han til, at pelshuset Kopenhagen Fur i 2018 og 2019 havde en samlet omsætning på 5,2 milliarder kroner.


Regeringens udgangspunkt er, at vi fortsat skal have minkproduktion i Danmark.

Mogens Jensen (S), fødevareminister


- Der er derfor tale om en stor produktion med en betydelig følgeindustri, sagde Mogens Jensen (S) på samrådet, som var indkaldt af SF's fødevareordfører, Carl Valentin.

Ministeren var onsdag indkaldt til to samråd, begge om situationen med coronasmitte blandt mink. Coronavirus har spredt sig som en steppebrand på danske minkfarme, og det har betydet, at flere besætninger er blevet aflivet.

Annonce

Debat om forbud

Den stigende smitte har rejst spørgsmålet, om minkavl skal forbydes i Danmark, som det eksempelvis er sket i Holland for nylig. Her er det blevet besluttet at fremskynde beslutningen om at stoppe minkavl på grund af flere udbrud med coronavirus. Men i Holland er situationen ifølge Mogens Jensen anderledes end i Danmark.

- I Holland har man besluttet at lave en udfasning af minkproduktion før coronaen. Så det havde været en diskussion, om man ville have den form for produktion i Holland. Og de har en meget mindre produktion end i Danmark, siger ministeren efter de to samråd.

Og det bliver ifølge ministeren sundhedsmyndighedernes anbefalinger, der i høj grad afgør, om der skal indsættes nye dyr på farmene efter næste pelsningssæson. Regeringen har dog endnu ikke en vurdering fra sundhedsmyndighederne om, hvordan minkproduktionen skal håndteres på lang sigt.

- Regeringens udgangspunkt er, at vi fortsat skal have minkproduktion i Danmark. Og hvad angår muligheden for det, og under hvilke vilkår det kan foregå, afventer vi en rådgivning, der i øjeblikket bliver talt om mellem forskellige myndigheder og branchen, siger ministeren.

Onsdag skriver Fødevarestyrelsen på Twitter, at der er smitte på 166 danske minkfarme.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Efter endnu en uge med rekordhøje smittetal: Disse områder i Vejle er lige nu hårdt ramt

Vejle

Man skal være præcis i sin kritik

Danmark

Fund af corona-virus i hunde og katte: Fødevarestyrelsen afliver katte på minkfarm

Hedensted For abonnenter

Butiksdetektiv fangede fire tyve samme dag: - Det er sørgeligt, men desværre ikke overraskende

Annonce