Annonce
Billund

Region kendte fra begyndelsen til Grindsted-rapportens store begrænsninger

Tilbage i 1950'erne var fabrikken omgivet af marker. På nogle af disse marker er der siden kommet den bydel, der kaldes østbyen. Her har der været fem ALS-tilfælde, og det er mange, da sygdommen er sjælden. Arkivfoto: GrindstedArkivet
Politikerne i Region Syddanmark blev inden de vedtog Grindsted-undersøgelsen advaret om, at metoden havde betydelige svagheder. Alligevel blev metoden valg

Regionen vidste fra begyndelsen, at undersøgelsen ikke kunne sige noget om sammenhængen til den massive forurening fra Grindstedværket, ligesom den var uegnet til at besvare de bekymringer om sjældne sygdomme såsom den alvorlige nervesygdom ALS, som borgerne i Grindsted har haft.

Det viser en række dokumenter, som Information har fået aktindsigt i.

I det forskningsforslag fra SDU, som regionsrådet i Region Syddanmark endte med at vælge til undersøgelsen af Grindsted, står der, at projektet har "nogle begrænsninger".
Her nævnes, at "grundet Grindsted befolkningens relativ lille størrelse" er det "ikke særlig sandsynligt at kunne vise en eventuel øget forekomst for sjældne sygdomme som ALS".
Regionsrådsformand Stephanie Lose (V) fortæller i et skriftligt svar til Information, at undersøgelsesmetoden blev valgt selv om den "næppe ville kunne give et endegyldigt svar på alle spørgsmål".
"Men det kunne til gengæld gennemføres inden for en overskuelig periode og bringe os tættere på et svar på, om der som nuværende eller tidligere borgere i Grindsted er grund til at være bekymret for egen sundhed og sygdom," skriver Information. 

Region Syddanmarks embedsværk orienterede forud for at undersøgelsen blev vedtaget regionsområdet om, at resultaterne "formentlig" ville være "behæftet med en vis usikkerhed".
"Desuden vil der næppe kunne påvises en sikker sammenhæng mellem eventuelt øget forekomst af sygdom og forureningen i Grindsted by," lød det videre.
Ifølge Socialdemokratiets Jørn Lehmann Petersen var den registerbaserede undersøgelse, den politikerne fik anbefalet.
- Så vi havde tillid til administrationen, når de var gået sammen med forskere. Og på det tidspunkt var der ikke nogen forskere, der havde kritiseret metodevalget, siger han til Information.
På baggrund af nye mulige fund af ALS har regionen nu indkaldt en tværfaglig forskergruppe til at revurdere om der alligevel er brug for en opfølgende undersøgelse.

Annonce
Annonce
Navne For abonnenter

Jeg så Phillips lille hjerte blinke, men en måned efter var alt forandret: Vi er mange, der mister et barn, før det overhovedet er et 'rigtigt' barn

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Se videoen: Margit havde ikke strikket i 35 år - så blev hun draget af den gule farve og lægger nu sidste hånd på en 300 kvadratmeter stor og 600 kilo tung førertrøje

Vejle Boldklub For abonnenter

Sæsonen er slut og træneren frikendt: Derfor skal VB gå til næste sæson med respekt for rækken

Vejle Boldklub

Så er det slut i Superligaen: Trods kæmpe drop sagde VB farvel med en sejr

Vejle Boldklub For abonnenter

Karakterbogen: Hård dag for debuterende målmand, mens angriber fik sagt flot farvel

Mens ledigheden nærmer sig bundrekord, kan Agnetha ikke skaffe faglærte medarbejdere: - Nu er vi ude i alle muligheder for at finde folk

Kultur

'Hvad skal jeg gøre af mig selv': Den store rorgænger skifter skiw: Sidste festival med Charlie i front

Vejle Boldklub For abonnenter

Se videoanalyse: VB har spillet sidste kamp i superligaen for denne omgang

For abonnenter

Glohed efterspørgsel på brændeovne: Hver måned sætter virksomheden ny rekord

Live Sport For abonnenter

Se kampen: Triangle Razorbacks kæmpede mod Søllerøds guldgravere

Caroline Fleming og søn tømte familiens slot for værdier - dansk kulturhistorie går snart tabt for altid

Billund

Se de mange billeder: Danmarks største cykelløb for børn gav masser af liv i midtbyen

Erhverv For abonnenter

Kurator frygtede, at Olaf Haahr fjernede værdier fra hjemmet: Vejles benzin-konge blev video-overvåget efter konkurs

Kultur

Pludselig modtog René et afskedsbrev med særlig besked til ham: 'Sofie' er hovedinspirationen til hans bøger - og få måneder før udgivelsesdag begik hun selvmord

Annonce