Annonce
Fredericia

Region Syddanmark til fredericianerne: - Vi arbejder på højtryk for at løse udfordringerne med lang ventetid til test

Antallet af nye smittetilfælde vokser dagligt i Fredericia, hvilket har givet et pludseligt øget pres på testcentret i MesseC, hvor man kan få en pcr-test. Ventetiden på en tid til test er pt omkring en uge. Arkivfoto: Mette Mørk
Der er lige nu en uges ventetid på pcr-test i Fredericia Kommunes testcenter i MesseC. Det kræver flere podere og mere kapacitet til at få analyseret prøverne, så det er ikke løst på få dage.

Fredericia: Den seneste uge er 7432 fredericianere blevet testet for corona, og blandt dem er der fundet 195 nye smittetilfælde.

Det viser Statens Serum Instituts daglige opgørelse af coronatal. Og det betyder, at Fredericia Kommunes incidenstal stiger yderligere.

De sidste tre uger er incidenstallet steget fra 103 til nu 379. Tallet fortæller hvor mange smittetilfælde, der er per 100.000 borgere.

Annonce

Det samt genindførelsen af coronapas har skabt et øget pres på testcentret i MesseC, hvor man kan få taget en pcr-test. Denne test kræver tidsbestilling, og pt kan man tidligst få tid til en test om cirka en uge.

- Vi satte en ekstra indsats i gang i sidste uge for at rekruttere flere podere. Det er kan ikke gøres fra en dag til en anden. Men vi arbejder på højtryk lige nu for at løse de udfordringer, der er lige nu, siger kommunikationsrådgiver i Region Syddanmark, Morten Pickel, og henviser til en pressemeddelelse Region Syddanmark har udsendt.

Øget analysekapacitet

Flere podere vil dog ikke løse de udfordringer Region Syddanmark og flere af landets øvrige regioner oplever. Statens Serum Institut har nemlig ikke mulighed for at teste flere prøver end de før på nuværende tidspunkt.

Da det er i hele landet og ikke kun i Fredericia, at smitten stiger for tiden, er analysekapaciteten landet over presset til det yderste.

- For få uger siden testede vi meget, meget få. Nu er testbehovet eksploderet, og det kræver flere nye podere. De er ikke så nemme at rekruttere, som de var tidligere. Vi gør alt, hvad vi kan, men der vil være borgere, der kommer til at opleve kø her i den indledende fase, siger koncerndirektør i Region Syddanmark, Kurt Espersen i pressemeddelelsen.

Så nye podere vil formentlig ikke betyde, at vi kan teste flere, men det vil skabe en bedre oplevelse for borgerne.

Kurt Espersen, koncerndirektør, Region Syddanmark

Han tilføjer:

- Lige nu bruger vi reelt den kapacitet, vi har fået ved Statens Serum Institut. Så nye podere vil formentlig ikke betyde, at vi kan teste flere, men det vil skabe en bedre oplevelse for borgerne, der ikke vil opleve kø i samme omfang, da vi kan udvide åbningstider. Skal vi teste flere, kræver det mere analysekapacitet.

I Region Syddanmark bliver der dagligt lavet 33.000 PCR-tests og mere end 15.000 hurtigtests. På hurtigtestkapaciteten bliver der også skabt mere testkapacitet i den kommende tid.

Annonce

Kviktest til symptomfrie

I Fredericia Kommunes direktion følges de daglige coronatal tæt.

Når kommunen over et incidenstal på 400, eller når et sogn over en incidens på 800, foreligger der klare anbefalinger for, hvordan kommunen bør forholde sig.

- Vi er ikke over nogen af grænseværdierne, men vi nærmer os. Så vi følger udviklingen tæt, og vi gør, som vi hele tiden har gjort: Vi lægger os tæt op ad styrelsens anbefalinger, lyder det fra Yelva Jensen, koncerndirektør for voksen- og ældreområdet.

Hvor et sogn eller en kommune risikerede automatisk nedlukning, hvis grænseværdierne blev overskredet, så er det ikke længere et greb, sundhedsstyrelsen bruger for at stoppe smittespredningen.

Overskrider en kommune grænseværdierne, anbefaler styrelsen, at man undlader at undervise på tværs af årgange og gør hvad man kan for at mindske antallet af kontakter.

Når anbefalingerne primært går på tiltag i skolerne, er det i høj grad er skoleelever, der bliver smittet. Ifølge Statens Serum Institut er aldersgruppen 6 til 11 år på landsplan en af de grupper, der er fundet flest smittetilfælde den seneste uge.

Den gruppe overgåes kun af aldersgrupperne 20 til 39 år og 40 til 64 år.

Yelva Jensen kan ikke gøre så meget ved det store pres på pcr-testcentret i Fredericia. Ikke andet en opfordring til at overveje at bruge kviktest til coronapasset.

- Ligesom sundhedsstyrelsen opfordrer vi til, at man skynder sig at få bestilt en tid, hvis man har symptomer eller har været nærkontakt til en, der er smittet. Hvis man ønsker en test, fordi man har kontakt med mange, så kan en kviktest dækket behovet langt henad vejen, lyder det fra Yelva Jensen.

Annonce
Vejle Boldklub For abonnenter

Kampen minut for minut: Sådan tog VB et kæmpe point mod superligaens tophold

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere 11 er døde - 4326 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Har du også undret dig over mennesker med gule overtræksdragter og 'uhyggelige' åndedrætsværn på Damhaven? Mystisk lugt har ført til overraskende opdagelse

Vejle For abonnenter

Nyt system til 100 mio. kr. skal forhindre trafikkaos på Storebæltsbroen: Derfor vil det ikke virke på Vejlefjordbroen

Vejle Boldklub

Lyt til podcasten om VB: Med ét forstummede ulvens hylen - Luka Djordjevic headede et stort point hjem til VB

Vejle Boldklub

Han blev den helt store helt for VB med en flot scoring i overtiden: Vi kan alle være stolte

Løvkvist: Messerschmidt kæmper for at vriste magten ud af døende hænder

Børkop For abonnenter

Undersøgelse viser overraskende resultat: Jordskred i stort sommerhusområde griber om sig - kan gøre skade på bebyggelser

Fredericia

Julehygge gav afbræk fra en økonomisk trængt hverdag: - Vi kommer væk fra den dårlige stemning derhjemme, hvor børnene ved, at der ingen penge er

Vejle

Lukket café skabte problemer bag lågen: Men så trådte Tortilla Flats til

Skoleleder om mulig Omikron-variant: Der er så mange ansatte, der skal testes, at vi ikke kan tage imod elever

Vejle Boldklub For abonnenter

Karakterbogen: VB leverede en god præstation - tre mand ragede dog højere op end resten

Erhverv For abonnenter

Skal du have en varmepumpe? Vejlefirma leverer trods varemangel

Vejle Boldklub

VB slog til dybt inde i tillægstiden: Tog point fra topholdet

Annonce