Annonce
Sydjylland

Regionen har millioner af ekstra kroner til nyt sygehusudstyr og it

Region Syddanmark har ekstra penge at gøre godt med til engangsinvesteringer, og det skal efter planen gå til blandt andet apperatur på sygehusene. Arkivfoto: Søren Gylling
Lavere udgifter end forventet giver Region Syddanmark et ekstra råderum på mellem 150 og 250 millioner kroner. Samlet set er der nu ekstra midler for op imod en halv milliard kroner. De skal gå til store investeringer i bygninger og apparatur på sygehuse.

Sag: Der er udsigt til et langt større plus på bundlinjen i Region Syddanmarks regnskab end forventet. Udgifterne er således steget noget mindre end forventet, og derfor er der et yderligere råderum på mellem 150-250 millioner kroner i 2019.

Der er tale om foreløbige og noget usikre prognoser, men de bedste skøn viser, at der er mulighed for at foretage meget store investeringer flere år før tid, forklarer regionsrådsformand Stephanie Lose (V).

Forretningsudvalget diskuterer sagen onsdag. Ifølge sagsfremstillingen til mødet er væksten i udgifterne til særlig dyr medicin pt. relativt afdæmpet og under den langsigtede trend på syv procent årlig. Samtidig er væksten i udgifterne til almen praksis pt. under det forudsatte niveau ved indgåelsen af den nye overenskomst for området. Inklusiv det ekstra råderum, som en række faldende udgifter har medført, forventer administrationen således et midlertidigt råderum i størrelsesordenen 400-500 millioner kroner til politisk prioritering i 2019, fremgår det af sagsfremstillingen.

Det er vedtaget i budgetaftalen for 2019, som alle partier undtagen Enhedslisten står bag, at det ekstra råderum skal gå til apparatur til sygehusene, it og investeringer i bygningsmassen.

Annonce

Fremtiden

Investeringerne sker for at lette presset på drifts- og anlægsrammerne frem mod 2022-23, når det nye universitetshospital i Odense skal tages i brug. Det er en meget stor opgave, som kan give uforudsete udgifter. I sidste uge kom det frem, at opførelsen af det nye samlede Aarhus Universitetshospital ender med ekstraordinære engangsudgifter på i alt én milliard kroner.

Den situation vil Region Syddanmark for alt i verden undgå. Loven tillader ikke regionerne at spare pengene op til senere brug. I stedet er løsningen at fremrykke investeringerne.

- Ved at tage de store investeringer nu frigør vi penge til senere brug, så vi til den tid kan skrue ned for almindelige renoveringer og indkøb, siger Stephanie Lose, som kalder beslutningen for rettidig omhu.

Udviklingen i Region Midtjylland, der nu mangler én milliard, skærper den syddanske opmærksomhed på den opgave, som venter i Odense om få år.

- Det virker til at være langt ude i fremtiden for os, men det er så stor en opgave, der kræver, at man tager hul på den lang tid i forvejen, påpeger Stephanie Lose.

Hun tilføjer, at regionen ikke vil bruge råderummet til at ansætte flere, da økonomien hurtigt kan udvikle sig anderledes end ventet og gøre, at de samme folk så skal fyres igen.

- I stedet forsøger vi at bruge pengene på ting, der også kommer både patienter og ansatte til gavn på den lange bane, siger formanden og nævner investeringer i bedre arbejdsmiljø og bedre hygiejne på sygehusene.

Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Smæk for skillingerne: Bokselandskamp i Vejle

Annonce