Annonce
forside

Regnen har sendt højvandsvagterne på arbejde

Det fossede ind med vand ved Abelones Plads natten til lørdag. Derfor har kommunens højvandsvagter haft travlt i forsøget på at regulere vandstanden i byens å-systemer. Foto: Laila Thomsen

Den vedvarende regn i løbet af fredag og natten til lørdag fik Vejles å-systemer til at stige så voldsomt, at slusen måtte tages i brug.

Vejle: Det seneste døgn er der faldet 26 millimeter regn, og det er altså mere, end å-systemet i og omkring Vejle har kunnet rumme.

Derfor måtte kommunens højvandsvagter på arbejde i nat.

- Klokken 00.30 startede vi slusen og lukkede portene, for vi kunne se, at vandstanden i Grejs Å ville stige, fortæller højvandsvagt Laila Thomsen.

Det er første gang, at slusen har været taget i brug udelukkende på grund af regn, for faktisk var vandstanden i fjorden ikke høj.

- På den måde har fjorden hjulpet os, men der kom mere regn, end prognoserne havde forudset, og regnvejret varede også længere tid, end man havde forudsagt, siger Laila Thomsen.

Annonce

Haver og sokler har fået vand

Ved Abelones Plads blev der i nat desuden åbnet mere op for de rør, som leder vandet væk åsystemerne.

Dog lader det til, at åen på Ny Grejsdalsvej alligevel nåede at løbe over sine bredder visse steder.

- Vi kunne simpelthen ikke få trukket vand nok igennem. Derfor er der kommet vand i nogle haver, og nogle huse har vand ved soklen, fortæller højvandsvagten.

Hun har endnu ikke hørt fra nogle boligejere, der har fået vand ind i husene, men der bliver holdt øje med situationen.

- Lige nu holder vi især øje med Grejs Å, for der går seks timer fra vandstanden falder i Fårup Sø, til det når ind til byen, fortæller Laila Thomsen og tilføjer, at vandstanden i å-systemet fra Engelsholm Sø ind mod Vejle by er 12 timer om at falde.

Så der bliver også holdt skarpt øje her.

- Og derfor har vi stadig slusen kørende, så der ikke kommer vand fra Vejle Å til Omløbsåen.

Jorden var mættet

26 millimeter regn på 24 timer lyder måske ikke af så meget, men Laila Thomsen vurderer, at jorden i forvejen har været mættet af vand. Derfor har den haft svært ved at absorbere den stædige regn.

- Jorden har også været frossen nogle steder, og når det frosne vand bliver frigivet, så er jorden allerede mættet. Normalt vil det ikke været det store problem, men der kom bare mere vand end forudset, konstaterer Laila Thomsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Snart går det løs: Musikteatret bliver hele Danmarks bankende hjerte

Annonce