Annonce
Vejle

Taget er utæt: Corona-ramt forsamlingshus står i akutte problemer

Store murerbaljer til opsamling af regnvand har de seneste måneder været fast inventar i Højen Forsamlingshus, hvor Jonas Haagensen og den øvrige bestyrelse håber, at Vejle Kommune, erhvervsdrivende eller andre lokale vil bidrage økonomisk, så forsamlingshuset kan få nyt tag. Foto: Mette Mørk
Corona-pandemien har efterladt Højen Forsamlingshus uden indtægter. Derfor kommer problemer med et utæt tag på det værst tænkelige tidspunkt.

Højen: Dropper du teltet i haven og booker et forsamlingshus til din næste store fest, slipper du typisk for at være afhængig af tørvejr.

Sådan er situationen dog ikke, hvis der står Højen Forsamlingshus i indbydelsen.

Her kæmper bestyrelsen for den selvejende institution med et flere steder utæt tag og det netop i en tid, hvor corona-pandemien har sat en stopper for stor set al udlejning.

Annonce

Det gør situationen for Danmarks tredjeældste fungerende forsamlingshus kritisk, fortæller medlem af bestyrelsen Jonas Haagensen.

Murerbaljer står klar

- Vi er lidt desperate, for vi kan ikke garantere, at der ikke løber vand ned ad væggene eller vand drypper på gulvet, hvis det regner kraftigt, mens der er fest i huset, fortæller han og skræver over to store murerbaljer.

De står i døråbningen mellem forsamlingshusets store og lille sal, for det er her, vandet typisk løber ned, mens de frivillige også af og til møder til en større vandpøl på terrazzogulvet i gangen, hvor der også står baljer.

Taget på Højen Forsamlingshus er fra 2002, men allerede nu er der problemer med utætheder flere steder. Hidtil har forsamlingshusets bestyrelse dog ikke haft held til at skaffe penge til et nyt tag. Foto: Mette Mørk

- Vi har lige fået malet lofterne, så det er pænt nu, for vi vil gerne leje huset ud, men det er et lig, vi sminker. Vi har fået et tilskud fra Højens Venner, så vi med frivilligt arbejde og med lån af maskiner fra en lokal entreprenør har repareret taget på den ene side af lejligheden på 1. sal. Men der er behov for, at vi får skiftet hele taget, og vi vil gerne have det budskab ud, at vi akut står og mangler penge, fortæller Jonas Haagensen.

Annonce

Har fået afslag fra fonde

Bestyrelsen har fået et tilbud, der viser, at det vil koste 175.000 kroner at give det 144 år gamle hus nyt tag.

- Vi har haft problemet det seneste halve år, og det er så vigtigt, at vi får repareret klimaskærmen, for vandet kan gå i spærene. Vi vil gerne bevare huset, men vi kan ikke skaffe så stort et beløb. Vi har søgt penge hos relevante fonde, men har fået syv afslag, og vi kunne godt tænke os, at Vejle Kommune eller andre viste interesse for huset, siger Jonas Haagensen.

Annonce

Belastet af et dyrt lån

Han er en del af en bestyrelse, der har været igennem et generationsskifte. Derfor kan han ikke svare på, hvorfor det ikke er lykkedes forsamlingshuset at lægge tilstrækkeligt med penge til side til den løbende vedligeholdelse.

Når det regner kraftigt, løber vandet blandt andet ud gennem dørrammen mellem den store og lille sal i Højen Forsamlingshus. Foto: Mette Mørk

- Alt er drevet på frivillig basis, og de ældre, der har siddet i bestyrelsen i mange år, har gjort det megagodt og lagt uendeligt mange kræfter i huset. Historisk set kunne vi måske have været bedre til at spare op, men jeg ved også, at husets økonomi er belastet af et dyrt lån, som blev optaget, da huset blev renoveret i 2008. Det betaler vi stadig af på, men det noget af det, vi skal have kigget på, siger bestyrelsesmedlemmet.

Annonce

Kan ikke skabe hygge i hal

Den forholdsvis unge bestyrelse vil kæmpe for at redde huset, for selvom Højen har en velfungerende multihal, er tiden ikke kommet til at nedlægge forsamlingshuset.


Vi har haft problemet det seneste halve år, og det er så vigtigt, at vi får repareret klimaskærmen, for vandet kan gå i spærene.

Jonas Haagensen, bestyrelsesmedlem, Højen Forsamlingshus


I en anden landsby på modsatte side af Vejle, Grejs, valgte man netop at sælge Grejs Borgergård for at skaffe penge til et idræts- og kulturcenter.

- Et forsamlingshus hører sig til i en by som Højen. Det er Danmarks tredjeældste forsamlingshus, og huset fortjener at blive vedligeholdt. Den hygge og festlige stemning, du har her, kan du ikke skabe på samme måde i en idrætshal, siger Jonas Haagensen.

Annonce

Kan bruge mindre tilskud

Højen Forsamlingshus har blot lagt lokaler til et par bryllupper og en enkelt konfirmation hen over sommeren, mens alle weekender stort set var booket før coronapausen.

- Derfor er det her et rigtigt dårligt tidspunkt at stå med et akut problem, og mindre tilskud er også godt, for så kan vi måske få udbedret taget i etaper, siger Jonas Haagensen.

Annonce
Egtved For abonnenter

Uroen breder sig på Firehøjeskolen: 'Den er også gal hos os, og det er faktisk bekymrende'

Danmark

Tirsdagens coronatal sætter rekord med yderligere 33.493 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Carsten fik et chok, da han så en mand på løbehjul midt på Vejlefjordbroen: 'Bilisterne dyttede, men det ragede ham en skid. Han gav dem bare fingeren'

Erhverv For abonnenter

Camillas spisested skal rives ned: Nu åbner kokken fra Skibet restaurant et sted fyldt med huller

Jelling

Corona har for alvor gjort sit indtog på skolerne: - Vi har været nede på fem elever i en klasse

Erhverv For abonnenter

Politikerne er enige: Derfor skal cykelhandleren ikke rive sin tilbygning ned - selvom den er ulovlig

Politiet har ingen fartmålinger: Alligevel er Lars' Tesla beslaglagt på sjette måned

Kultur For abonnenter

Fra hippie-miljø i Aarhus til sognepræst i Hedensted

Alarm 112

Bilist stak af: Have i Bredballe raseret af bil

Børkop For abonnenter

Nynne og Noor har udsigt til mange nye kammerater: Lille skole forventer at blive dobbelt så stor

For abonnenter

Klokken 11.50 i går døde Knud-Erik Dam - han besluttede det selv og så frem til det

Billund

Viceborgmester sygemeldt - holder pause fra det politiske arbejde

Navne For abonnenter

Diamantbrudeparret har haft en finger med i mange sammenhænge i Jelling-området

Vejle Boldklub

Sådan bruger VB testkampene: De bliver ikke noget eksperimentarium

Annonce