Annonce
Vejle

Renovering af Rådhustorvet bliver et bøvlet puslespil

Strækningen Kirkegade/Blegbanken lukkes efter planen for trafik i juli måned mellem Vedelsgade og Grønnegade. Det sker i forbindelse med renovering af ledninger under gaden. Kort: Google og Kaare Johansen
Flere opgravninger plus hensyn til diverse brugere og trafikanter kræver lang planlægning.

Vejle: Hvornår vejlenserne kan betræde et renoveret rådhustorv, svæver i det uvisse.

Vejle Byråd har frigivet de 8,5 millioner kroner, der skal bruges til renoveringen - men stadsarkitekt Lisbet Wolters tør ikke sætte dato på, hvornår den store ombygning er færdig:

- Lige nu arbejder vi på en tidsplan. Det er lidt af en opgave, fordi der er så mange, der bruger Rådhustorvet, siger stadsarkitekten.

Forvaltningen har haft møder med butikkerne og de handlendes organisation, City Vejle. Men endnu er der ikke truffet endelige beslutninger ud over, at arbejdet skal i gang hurtigst muligt.

Skulpturer fik lov at blive

  • I de første skitser af det nye rådhustorv var den islandske billedhugger Sigurjón Ólafssons granitskulpturer fra 1950'erne forsvundet.
  • Forvaltningen lagde op til et torv med én samlet flade fra facade til facade med trægrupper og måske springvand - men uden de karakteristiske kunstværker. Protesterne fra vejlenserne og flere politikere i teknisk udvalg betød, at planerne blev ændret og nu vil indeholde de to skulpturer.
  • Det kommende torv bliver mere fladt end i dag, fordi der graves af terrænet foran rådhusbygningen. Det vil blandt andet sikre bedre adgang til toiletterne under rådhuset. De renoveres i forbindelse med omlægningen af pladsen.

Kirkegade spærres

På forhånd står det klart, at det bliver noget bøvl for butikkerne og alle de mange, der passerer torvet enten til fods eller på hjul via Kirkegade:

- Vi ved, at vi kommer til at spærre af i flere omgange. Det skyldes, at ledningsejerne skal i jorden for at renovere de mange rørføringer under torvet. Når de er færdige, skal der lægges midlertidig asfalt på, inden vi går i gang med selve belægningen, siger Lisbet Wolters.

På det seneste møde blev politikerne i teknisk udvalg orienteret om udsigterne. Her fremgik det blandt andet, at Trefor Vand efter planen går i gang med renoveringen i Klostergade og på Rådhustorvet i løbet af denne måned. Det betyder, at en del af Klostergade og torvet spærres af.

Skulpturer og vandkunst

I juli gælder det så ledningerne under Kirkegade og Blegbanken. Strækningen mellem Grønnegade og Vedelsgade bliver efter planen lukket hele måneden.

- Arbejdet vil også berøre fodgængerovergangen ved torvet og trappen op til selve Vejle Rådhus, forudser stadsarkitekten.

Udover tidsplanen arbejder hun og de øvrige ansvarlige for projektet også med selve udformningen. De oprindelige planer blev ændret, da vejlenserne og teknisk udvalg ikke var klar til at sige farvel til blandt andet de nuværende granit-skulpturer på torvet. De skal placeres foran rådhuset, lyder beslutningen:

- Og så arbejder vi videre med den fysiske adskillelse af torvet fra Kirkegade og planerne om en vandkunst. Som det ser ud nu, vil vi kunne præsentere et forslag for teknisk udvalg på det første møde efter sommerferien i august, siger Lisbet Wolters.

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce