Annonce
Læserbrev

Replik: Du er på gal vej, Troels Lund Poulsen!

Annonce

Læserbrev: 4. juni kunne jeg læse et indlæg i VAF skrevet af Venstres finansordfører, Troels Lund Poulsen, hvor han antyder, at jeg er primitiv, og at jeg har en helt håbløs måde at anskue skattelettelser på.

Efter den svada synes jeg da nok, det er på sin plads med en replik.

Indledningsvis ønsker jeg at slå fast, at jeg på ingen måde har noget imod lavere skat - tværtimod, det ville da være dejligt og i mange tilfælde også klogt, men man skal lige have for øje, at beskatning er den måde, vi finansierer vores velfærdssamfund på, og det derfor har en pris at nedsætte en skat.

Derfor er det også relevant at sætte spørgsmål ved, om nu Venstres forslag om at halvere momsen resten af året er et klogt forslag - eller om der kunne gøres noget, der var klogere.

Det er nemlig langtfra sikkert, at en momsnedsættelse vil slå igennem på priserne på f.eks. dagligvarer og restaurantbesøg, og så giver det jo ingen ekstra jobs.

Det er derimod næsten helt sikkert, at en momsnedsættelse vil slå igennem på f.eks. fladskærme og biler, men det giver jo ingen jobs i Danmark.

Nu er jeg klar over, at Troels Lund Poulsen er tidligere skatteminister, og jeg har fuld respekt for, at han i sin replik henviser til de dynamiske effekter.

Jeg køber fuldt ud påstanden om, at en sådan midlertidig momsnedsættelse måske kan give 10.000 nye arbejdspladser i Danmark, men jeg savner bare lidt accept af, at de anslået op til 80 mia. kr. i tab for vores fælleskasse i runde tal vil koste mellem 100.000 og 160.000 årsværk tabt, såfremt det hele omregnes til jobs i den borgernære velfærd, f.eks. i sundheds- og ældreplejen.

Denne stigning i arbejdsløsheden har altså også dynamiske effekter.

Nu må jeg erkende, at jeg ikke ved, om den tidligere skatteminister slet ikke har tænkt sig at skulle spare provenutabet på de offentlige budgetter.

Det kan jo være, at Venstre ønsker, at staten i stedet for at spare skal optage gæld for beløbet, men såfremt det er tanken, så ville det da være langt klogere at sætte gang i f.eks. infrastrukturinvesteringer med en samfundsmæssig gevinst.

Dette kunne måske, via de dynamiske effekter, over en lang årrække give mulighed for at kunne afdrage den dertil optagne statsgæld og samtidig give nye arbejdspladser i Danmark.

Svend Erik Nielsen. Arkivfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Husk at sortere: Eksplosion i skraldebil skyldtes gasflasker

Annonce