Annonce
Debat

Replik om økonomisk politik i krisetid: Vi skal lære af de borgerliges fejltagelser

Ane Halsboe-Jørgensen. Pressefoto

Læserbrev: Det kræver mod at lære af sine fejl. Er landets borgerlige økonomer og politikere mon klar til det?

Efter finanskrisen satte man gang i den ene spareøvelse efter den anden. Arbejdsløse, der intet ansvar havde for krisen, fik halveret deres dagpenge. Det skabte utryghed og betød, at endnu flere holdt på pengene - hvilket igen betød fyringer landet over.

Økonomer både i Danmark og udlandet har sidenhen flyttet sig. Det var en fejl at svare på krisen ved at spare og skære ned. Både i OECD, IMF og EU lyder der nu andre toner.

Det er godt, for det kostede på tilliden til økonomien, arbejdsløsheden blev endnu større, og krisen blev dybere og længere. Faktisk medførte finanskrisen et varigt tab af velstand i dansk økonomi.

Det må for alt i verden ikke gentage sig.

Det eneste ansvarlige lige nu er at holde hånden under virksomheder og arbejdspladser landet over - med lønkompensation, uddannelse og grønne investeringer.

På en og samme tid holder det gang i økonomien her og nu og styrker os samtidig til tiden efter.

Det er helt skævt, når borgerlige stemmer råber op om "et orgie af gældsætning". Dansk økonomi er grundlæggende sund.

EU-Kommissionen har i ny rapport slået fast, at Danmarks gæld fortsat er langt under grænsen i Stabilitets- og Vækstpagten.

Hvis man tager højde for, at den danske stat også ejer aktiver, f.eks. ejerandele i Ørsted, har Danmark faktisk nettoformue.

Selv efter kæmpe store hjælpepakker til dansk erhvervsliv er vi ikke i nærheden af "et orgie af gældsætning".

Tværtimod bruger vi krisen til at investere. I uddannelse, forskning, digitalisering, grøn omstilling - alt sammen noget, der gør os stærkere og mere konkurrencedygtige på den anden side af corona.

Det er klogt, når flere hundrede arbejdsløse lige nu tager en uddannelse på 110 pct. dagpenge, f.eks. som sosu-hjælper eller murer. Og det er klogt, når vi giver fradrag for virksomhedernes forskning og udvikling i f.eks. nye, grønne produkter, så de står endnu stærkere i årene, der kommer.


Men vigtigst af alt: Vi holder hånden under tilliden. Det giver mod til at holde fast på medarbejderne, investere i sin forretning, tro på dagen i morgen.

Ane Halsboe-Jørgensen


Men vigtigst af alt: Vi holder hånden under tilliden.

Det giver mod til at holde fast på medarbejderne, investere i sin forretning, tro på dagen i morgen.

Alternativet ville både være dyrt menneskeligt og økonomisk. Det har vi bevis for fra finanskrisen for under 10 år siden.

Lad os lære af alt det og gøre det klogere denne gang. Det er regeringens krisepolitik, og det virker. Hold op med skræmmebillederne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Bytte-bytte-bygrund: Borgmester gør klar til at afgive en pæn bid af Sønderbrogade

Navne For abonnenter

Sanne har været bagerjomfru i 25 år: Uden hende var butikken ikke den samme

Annonce