Annonce
VEJLE

Reserveborgmesteren siger hver gang, at det var hans sidste valgkamp: Her er Dan Arnløvs fem vigtigste fokus-punkter som formand for spøg og skæmt, undskyld kultur og idræt

Efter hver valgkamp tænker Dan Arnløv Jørgensen (til venstre), at det var hans sidste. Men han ender hver gang med at søge valg til en periode mere. Her ses han i den seneste valgkamp med Søren Pape, partiformand for Det Konservative Folkeparti, der var en tur i Vejle. Arkivfoto: Jørgen Flindt
Han ved godt, at man ikke skal gro fast. Efter hvert valg tænker han, at det var sidste gang, han stillede op. Nu er han klar til sin femte periode i Vejle Byråd, den anden som viceborgmester og den tredje som formand for kultur- og idrætsudvalget. Der er nok at tage fat på, siger han med et blik ned over en 34 punkter lang liste.

Vejle: - Jeg ved godt, at man ikke skal gro fast, men borgmesteren havde taget den post, der var interessant.

Formanden for Vejle Byråds kultur- og idrætsudvalg hedder også i 2022 Dan Arnløv Jørgensen.

Dermed tager den konservative politiker hul på sin fjerde periode i spidsen for dét udvalg.

Annonce

Omvendt har han lavet et liste over ting, han gerne vil arbejde med i den kommende valgperiode, og her nåede han op på hele 34 punkter.

- Vi bliver nogle gange kaldt spøg- og skæmt-udvalget, men kultur og idræt er lige så vigtigt som hjemmepleje og asfalt. Det binder os sammen i aldersgrupper og er med til at gøre kommunen til mere end et sted, man bare bor. Vi skal helst være et sted, som borgerne tænker "hjem" om og har et forhold til. Det er især vigtigt nu, hvor Vejle Kommune får så mange nye borgere. Vi skal ikke gentage den fejl, som skete i forstæderne omkring København i 1960'erne, siger Dan Arnløv Jørgensen.

De nye formænd

  • Vi er landet i 2022 - og en række af Vejle Byråds faste udvalg har fået nye formænd og -kvinder. Andre har beholdt de hidtidige formænd.
  • I den kommende tid taler Vejle Amts Folkeblad med de nye forpersoner og fortæller om de udfordringer, de står over for, og de løfter, de giver eller har givet vælgerne.
  • Martin Sikær (S) var første gæst i formands-boksen. I går gjaldt det Gitte Frederiksen (V), der har overtaget det stormomsuste ældreområde. Og i dag taler vi med Dan Arnløv Jørgensen (K), der fortsat bestrider formandsposten i kultur- og idrætsudvalget.

Nogle vil måske sige, at kultur og idræt er et umage par at have samlet i et udvalg. Men formanden hører ikke til dem, der ser de to ting som hinandens modsætninger. Tværtimod mener han, at de to områder kan lære af hinanden.

Hvor længe han bliver i politik, er et emne, der jævnligt spøger i hans hoved. For det er fast procedure efter hvert valg, at han siger til sig selv, at det var den sidste valgkamp. Hidtil har det været lige så sikkert, at når den næste kommunale valgkamp nærmede sig, var han klar til en runde mere.

- Man skal ikke tage politik for givet og ikke sidde der for at sidde. Det er en ære, og man skal blive så længe, man har noget at bidrage med. Jeg har samme lyst til arbejdet, og det er stadig sagerne, der driver mig.

Dan Arnløv Jørgensen

  • 46 år.
  • Født i Nyboesgade og opvokset i Trædballe, hvortil han flyttede som tre-årig. Han gik i skole i Skibet og på Damhaven. Hans interesse for politik blev vakt, da han kom i skolebestyrelsen.
  • Han har arbejdet i fire år på Riis Camping som receptionist og knap fem år hos Arla Foods på Viborgvej.
  • Han blev valgt til Vejle Byråd ved valget i 2005, og siden har politik fyldt meget for ham, så det i dag er et fuldtidsarbejde.
  • Han har siddet det i vigtige økonomiudvalg i 16 år. Han har været formand for kultur- og idrætsudvalget i 12 år.
  • Fra 2010 til 2014 var han anden viceborgmester, og nu står han foran sin anden periode som første viceborgmester, hvor han er fast ferieafløser for borgmesteren og i øvrigt aflaster, fordi en borgmester ikke kan nå det hele i en kommune af Vejles størrelse.

Lige nu holder han vejret på kulturens og idrættens vegne. Om lidt går vi ind i det tredje år med corona, og der er ikke meget, der tyder på, at virussen vil gå væk.

- Vi havde lige armene oppe, og så gør det ekstra ondt at få en mavepuster. Det husker jeg fra skolegården. For halvanden måned siden havde ingen tænkt sig den situation, vi står i lige nu. Jeg synes også, vi kunne se, da vi var ved at komme i gang igen, at der var et ønske om at komme ud. Folk var som køer på græs, da de var til Rock i Byparken. Jeg håber, vi når at komme fri af restriktionerne, så vi kan få Jelling Musikfestival med igen.

En broget buket

Kultur- og idrætsudvalget har ansvar for 34-35 idrætshaller, samarbejde med skoler, museer, folkeoplysning, biblioteker, events, spillesteder, Talent-Vejle, parasportsrådet, billedkunstrådet, Vejle Idrætsråd, forsamlingshuse, vandrehjem, campingpladser og Skyttehuset for at nævne nogle få af de mange emner.

Avisen har bedt Dan Arnløv sige noget om de fem af 34 områder, han mener, der vil komme til at fylde mest i denne byrådsperiode.

Han understreger, at der vil være plads til, at alle udvalgsmedlemmer kan sætte deres præg på mødeemnerne i udvalget.

1 Drømmen gennem 20 år

Der er store anlægsprojekter at forholde sig til. Nogle er vedtaget og finansieret: Hældagerhallen, Søndermarkshallerne i Vejle og Give, et udviklingsprojekt i Vindinghallen, Egtvedpigens grav, Kongernes Jelling og nabogården Anesminde.

- Desuden vil vi komme til at bruge tid på kulturhus og bibliotek i Vejle. Det har været min drøm gennem 20 år. Jeg tror, vi kan begynde at bygge i 2023-24, så vi kan være færdige to år efter, siger Dan Arnløv Jørgensen.

2 Klima klima klima

- Det bliver i denne periode, vi kommer til at arbejde på en ny måde med klimaet. Vi skal presse rådgiverne til at tænke anderledes i byggeopgaverne, og jeg mener, det er vigtigt at få nedbrudt siloerne mellem de forskellige udvalg, for det bliver et emne, der skal tænkes ind overalt, siger Dan Arnløv.

3 Mange store events

2022 bliver et år med mange store events i Vejle, og de fleste af dem er allerede sat i søen. Der er Tour de France-etapens start, VM i parasport og VM i orienteringsløb. Og så skal der kigges frem mod DGI Landsstævne i 2025, hvor 25.000 deltagere skal behandles godt.

4 Noget for de unge

For en halv snes år siden var Vejle ungdomskommune.

Dan Arnløv Jørgensen vil argumentere for, at en lignende indsats, som den, der blev udført dengang, skal gennemføres igen. Der er sket meget i de unges tilgang til brug af aktivitetsmulighederne i løbet af de seneste syv- otte år.

- Jeg tror, at vi efter corona skal sætte meget fokus på ungekulturen. Jeg kan godt frygte, at vi risikerer at tage nogle årgange. To år er lang tid i et ungt liv. Vi skal gentænke emner som unge, skatere og kulturhuse. Vi skal sørge for, at der er muligheder for at være sociale sammen uden for internettet. Jeg tror, der er en chance for, at de unge efterspørger den slags muligheder, siger Dan Arnløv Jørgensen.

5 Det skal være lettere at være forening og frivillig

Det femte emne på udvalgsformandens hitliste er frivillige. Han mener, det skal være lettere at være forening og frivillig. Man skal erkende, at der ikke er ret mange, der går ind i foreningslivet, fordi de synes, at formaliteterne er sjove.

- Vi skal passe på, at begrebet frivillig ikke dør ud med den nuværende generation. De næste årgange vil nok have en mere plug-ind/ud-tilgang. Jeg tror, at der vil være frivillige, men det skal være på afgrænsede opgaver. Vi skal prøve at få nye ind uden at smide de gamle ud. Vi skal også erkende, at events er blevet mere komplicerede og professionaliserede end for 10-12 år siden. Og det er især svært for enkeltpersoner at løfte opgaven og få støtte. Jeg har ikke tal på, hvor mange gange, jeg har sagt til folk med ideer, at det er lettere, hvis I starter en forening, lyder det fra Dan Arnløv Jørgensen.

Annonce
Egtved For abonnenter

'Vi føler os ført bag lyset': Styregruppe har meldt sin exit fra Tour de France-planlægning

Danmark

Fredagens coronatal: Sætter rekord med 53.655 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle Boldklub

VB får kæmpe bøde og går efter hybridgræs helt til kanten: Det er ikke småpenge, kommunen må finde ekstra til banen

VEJLE For abonnenter

Hun lukker sin forretning efter 40 år: Nu siger Betzy farvel til arbejdslivet

Hedensted

Er der for lidt plads i skraldespanden? Nu kan du også aflevere de her produkter på genbrugsstationen

Debat

Styregruppen for tryghed, ro og sikkerhed i Sandvad og omegn svarer på kritik i VAF: Vi kæmper ikke imod asylansøgere, men imod Udlændingestyrelsen

Hver fjerde landmand kan forsvinde: - Det vil være hul i hovedet for klimaet

Vejle

Stormvejret kan betyde oversvømmelser i Vejle: Sommerhusejere får særvarsel - det dige, der skulle sikre deres huse, er forsinket

Erhverv For abonnenter

Se video: Storbrand i Fredericia rammer hårdt i Vejle - 'Vi er sendt tilbage til start, men vi tager fat straks'

Jesper Buch kalder sagen grotesk: - Åndssvage iværksætter-regler bremsede min datters virksomhed

Erhverv

Skat og politi besøgte syv virksomheder under razzia i Vejle: Seks af virksomhederne skal kigges efter i sømmene

Topnazistens lillebror reddede mange fra de tyske kz-lejre: Men helten Albert endte selv som udstødt og glemt - fordi han hed Göring

Børkop

Stort idrætscenter har ansat en centerleder, der er kender af det lokale foreningsliv og italienske vine

Vejle Boldklub For abonnenter

VB's farvel til anfører kan mærkes: Derfor er VB tvunget til at reagere

Alarm 112

Stormens første ofre: En bokser er knockoutet og et væltet træ spærrer Hærvejen

Annonce