Annonce
Billund

Restauratør uforstående over politianmeldelse om menneskehandel: Her får kokkene små 36.000 i løn

Indehaver Lin Feng foran restauranten i Varde. Foto: Morten Nielsen
Kinesiske restauranter i Varde og Grindsted nævnes i forbindelse med kokke, der arbejder til for lave lønninger. Restauratør Lin Feng er helt uforstående - for lovgivningen overholdes, oplyser hun.
Annonce

Varde/Grindsted: Det er kommet frem, at kinesiske kokke i Danmark arbejder til meget lave lønninger, hvilket er i strid med udlændingeloven. En af de restauranter, som i den forbindelse skulle være politianmeldt, er Big World - en kinesisk restaurant med afdelinger i Varde og i Grindsted.

Restauratør Lin Feng, 42 år, stiller gerne op i JydskeVestkysten, for hun er helt uforstående.

Lin Feng er ikke klar over, hvor vidt restauranten så vitterlig er politianmeldt.

- Jeg har ikke fået nogen henvendelse fra politiet, siger hun.

Hun lægger samtidig vægt på, at de to kinesiske restauranter overholder den danske udlændingelov, når der ansættes kokke fra Kina. Det betyder, at restauranten overholder den minimumløn, som skal gives til arbejdskraft fra Kina. Det er en løn på 35.582 kroner om måneden. Det er små 10.000 kroner mere, end en dansk kok typisk får.

- Vi har prøvet med danske kokke, siger Lin Feng, som oplyser, at restauranten gerne betaler mere til en kinesisk kok.

Hun oplyser, at kokkene fra Kina arbejder koncentreret inden for 160 timer om måneden.

Aktindsigt

  • Det er Fagbladet 3F, som har søgt aktindsigt i Siri, som er Styrelsen for International Rekruttering og Integration. Det fremgår, at denne styrelse har anmeldt forskellige kinesiske restauranter landet over for at overtræde udlændingelovens paragraf 59, stk. 5. Blandt disse kinesiske restauranter er nævnt restauranter i Varde og i Grindsted. I Grindsted og Varde er de eneste kinesiske restauranter Big World.
  • Der er tale om en beløbsordning, som skal sikre, at udenlandsk arbejdskraft får en løn på 35.582 kroner om måneden. Disse lønkrav skulle, ifølge Siris vurderinger, være groft tilsidesat i nogle tilfælde.
Annonce

22.000 kroner udbetalt

Hun viser en lønseddel, hvor en kok får mere end 22.000 kroner udbetalt for en måneds arbejde efter skat. I det beløb er der trukket 600 kroner for kost.

- Vi lejer boliger ud til kokkene, siger Lin Feng, som heller ikke mener, at det skulle kunne forklare, at arbejdskraften skulle udnyttes.

- Vi tager 4000-5000 kroner om måneden for en lejlighed på 50 kvadratmeter i nyt byggeri, siger hun.

Big World er medlem af brancheorganisationen Horesta, og Lin Feng er i øjeblikket ved at rådføre sig med organisationen for at komme videre.

Hun lægger ikke skjul på, at det er skadeligt, at restauranten nævnes som politianmeldt.

Hun er parat til at tage sagen, hvis den kommer. Hun vil renses for de indtil videre indirekte beskyldninger om menneskehandel.

Annonce

Politiet vil ikke kommentere

JydskeVestkysten har spurgt Syd- og Sønderjyllands Politi, om der er foretaget anmeldelse, men politiet kommenterer ikke på verserende sager.

Der kan imidlertid godt være foretaget en anmeldelse mod en person, uden at personen ved det. Det fremgår af retsplejelovens paragraf 749, at sagens forurettede samt andre, der må antages at have en rimelig interesse i sagen, bliver orienteret, hvis politiet afviser en indgivet anmeldelse, fordi der ikke findes grundlag for at indlede en efterforskning.

Hvis politiet går videre med sagen og rejser sigtelse, så "fortæller politiet dig, hvilken forbrydelse du er sigtet for", står der på anklagemyndighedens hjemmeside.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Efter stort corona-udbrud i Aarhus: Nu sender Sygehus Lillebælt også medarbejdere hjem

Annonce