Annonce
Hedensted

Retrocampister indtog Juelsminde: - Noget skulle jo matche bilen

De gamle campingvogne er altid er garant for at tiltrække sig opmærksomme blikke på campingpladserne rundt om i verden. Foto: Mette Mørk
Gulvvarme og køleskab var ikke nødvendige bekvemmeligheder i 1960'ernes campingliv, og det behøver det heller ikke være i dag, lød det fra en gruppe campister, som i weekenden var kørt til Juelsminde med ældgamle vogne på krogen.

Juelsminde: Sjældent har ordene "camping" og "livsstil" passet bedre sammen end i weekenden på Juelsminde Strand Camping og Vandrerhjem.

I forbindelse med campingpladsens 60 år fødselsdag var ældgamle retrovogne med ca. lige så mange år på bagen nemlig inviteret forbi som det synlige bevis på, hvordan campingferien tog sig ud i fordums tid.

Som årene er gået, er det ikke overraskende først og fremmest bekvemmeligheden ved at campere, der har udviklet sig markant til det bedre. Det kunne tydeligt ses ved at gå en tur rundt på pladsen og skele mod de markante forskelle på basisudstyret, de nye og gamle campingvogne imellem.

Mens Jan Nissen fra Aalborg i sin mintblå Graziella fra 1960'erne må leve med at have det en smule fodkoldt de kolde nætter, havde størstedelen af de øvrige på pladsen adgang til den store tv-pakke, rigeligt med integrerede kogeplader og plads nok til en mindre familiefest.

Men det var langt fra ensbetydende med, at aalborgenseren så fordele og ulemper med samme øjne.

- De har et køleskab, vi har en køleboks, der virker lige så fint. Jeg kan slå mit fortelt op på et par minutter, mens de må knokle en halv dag, inden ferien begynder. Og så har jeg også en test fra FDM, der siger, at min vogn er velegnet til to voksne og to børn, sagde Jan Nissen, der valgte at fortie, hvor gammel testen er.

Annonce
Det er jo nærmest et helt parcelhus, folk kommer kørende med i dag.

Ingolf Jensen, Vendsyssel

Startede med en bil

Fælles for de særegne campister var, at passionen rent faktisk opstod ud af en anden hobby. Oprindeligt var det nemlig glæden ved gamle biler, der tog overhånd.

Rationalet lød, at man jo ikke kunne have en skinnende velholdt amerikanerbil uden også at have noget lige så iøjnefaldende at koble på krogen.

Og ingen detaljer er overladt til tilfældighederne. Hvis vognene - som Jan Sommergreens Ford Sunliner fra 1955 med dertilhørende Graziella - er skriggule, matcher alt indeni ligeledes fra hynder og gardiner til kaffekrusene.

Endda selvom det i begyndelsen mest af alt handlede om at have noget andet end et telt at overnatte i, når han var rundt i verden til diverse biltræf.

- Det er lige pludseligt noget fælles, vi har i ægteskabet. Jeg kan stå med en øl i hånden og sparke dæk med de andre mænd, mens hun går i loppemarkeder og diskuterer indretning med kvinderne. Der er jo gået helt sport i den, så vi laver snart ikke andet end at køre til træf - og vi har det vildt hyggeligt med det, siger Jan Sommergreen.

Alle banker på forteltet

Foruden undertegnede journalist var der også rigeligt at øvrige interesserede rundt på campingpladsen. Enkelte spurgte om lov til at tage billeder, andre om selve restaureringen.

Af samme grund lyder rådet fra de erfarne, at man som potentiel retro-campist skal gøre sig op med én ting, inden man trykker på købsknappen; uanset hvor tiltrækkende, det kan virke, må man for alt i verden kun springe med på vognen, hvis man er meget socialt anlagt.

- Når man camperer i sådan en som vores (MKP Petit fra 1967), får man ikke lov til at ligge for sig selv. Det er jo super interessant for de fleste, så alle kommer ind for lige at se nærmere og spørge ind, siger Jonna Simonsen fra Løsning.

- "Nej, hvor er den sød", lyder det gerne. Det er fantastisk at opleve, hvordan vores hobby kan skabe en glæde hos andre, bare ved at være der, supplerer Ingolf Jensen fra Vendsyssel, der camperer i sin postkasserøde Graziella fra 1966.

Campingpladsen ejere og forpagtere gennem årene

1959-1962: Mia og Bendt Bendtsen.

1962-1972: Kay Hedensted.

1972-1989: Jørgen Jørgensen.

1989-2004: Claus Pilegaard.

2004-2015: Thomas Fænø.

2016-nu: Ann-Britt Svendsgaard og Jan Mortensen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112 For abonnenter

Politiet kigger på videoovervågning: Fem unge fra Vejle mistænkt for massivt hærværk i Grindsted

Vejle

Partidisciplin droppes: Byrådsmedlemmer stilles frit i sag om anke i misbrugssag

Annonce