Annonce
Vejle

Revisor ryster på hovedet: Strøgbutik lukker efter 28 år

Pia Rye fortsætter med at køre skoreolerne ud på gågaden flere måneder endnu. Men i slutningen af foråret tager hun afsked med kunderne, når hun lukker sin butik. Foto: Yilmaz Polat

Pia Rye har besluttet at lukke Rye Sko, selvom hendes revisor ryster på hovedet. Den 51-årige indehaver vil nu prøve noget helt andet.

Vejle: Det er langt fra første gang, at Pia Rye hænger skilte op i vinduerne i den specialbutik, hun har drevet i Vejle gennem 28 år.

Men det er første gang, at der står "ophør" og "til salg" på skiltene, for strøgbutikken Rye Sko i Nørregade skal lukke, og det er indehaverens helt egen beslutning og bestemt ikke efter råd fra hendes revisor.

- Som min revisor siger, lukker man ikke en god butik. Han siger, at jeg lukker på toppen, for det går godt. Det er gode tider, og jeg lukker en sund forretning. Men jeg begyndte som 23-årig og har lyst til at prøve noget helt andet, fortæller Pia Rye.

Annonce

Som min revisor siger, lukker man ikke en god butik. Han siger, at jeg lukker på toppen, for det går godt. Det er gode tider.

Pia Rye, indehaver af Rye Sko

Ingen impulsiv beslutning

Det er langt fra nogen impulsiv beslutning, hun har truffet. Hun har i flere år vidst, at hun ville afhænde sin butik, når døtrene Emma på 17 år og Sara på 20 år var blevet store.

- Jeg har stadig 18 gode år i mig endnu og har en baggrund og masser af energi og lyst til at prøve noget andet. Jeg er fuldstændig åben over for mulighederne, og der er masser af stillinger derude. Men jeg skal ikke i butik igen, for jeg vil gerne prøve noget helt andet, siger Pia Rye.

Hun har undervist på fagskole og vil fortsat gerne arbejde med mennesker og eventuelt med salg, men nogen konkret plan har hun ikke. Hun ved blot, at hun lukker butikken i det sene forår, når lageret af sandaler og sommersko er tømt.

- Jeg skal lige lukke en dør, før jeg åbner en ny. Jeg vil tænke mig godt om og håber at finde det rigtige. Jeg har aldrig prøvet at holde påske-, pinse- og juleferie, og sammen med min mand Flemming vil jeg gerne ud at rejse mere, fortæller butiksejeren, som bor på Nørremarken med sin familie.

Kolleger er overraskede

Hun sætter gang i butikkens ophørsudsalg torsdag, og så venter en række travle måneder, hvor hun får god tid til at tage afsked med butikkens kunder.

- Jeg har ekstremt mange faste kunder, og jeg kan ikke forberede mig på, hvordan det bliver at tage afsked med dem. Vejle er en fantastisk by, hvor specialbutikker kan blomstre. Jeg har kolleger, som bliver overraskede når de ser, at der altid er mennesker ude på gågaden. Så forstår du at trække nok af dem ind i butikken, har du en sund forretning, siger Pia Rye.

Været med i 32 år

Hun kan se tilbage på 32 år som ansat eller arbejdsgiver blandt byens handlende, og hun betragter årene som en livsrejse. I 1986 begyndte hun som elev i den daværende JP Sko i Paladspassagen, hvor hun havde tre lærerige år hos indehaverne, Karen og Johs. Pedersen.

- De lærte en meget ung pige alt om sko og det at drive en forretning, så jeg fik mod og opbakning til at starte min egen skobutik, fortæller hun.

Da Paladspassagen skulle rives ned og bygges om i 1990, åbnede hun sin egen butik på Nørretorv, og to år senere rykkede hun ind på gågaden i de nuværende lokaler, hvor hun beskæftiger fire ansatte.

- Jeg er så taknemmelig for de mange trofaste kunder, vi har haft. De har vist os tillid til konceptet, og det at udvikle en specialforretning uden kædesamarbejde har givet mig en stor frihed til at sætte et personligt præg på et klassisk mærkevarekoncept. Det har skabt en stor arbejdsglæde i hverdagen, som vores kunder forhåbentlig har kunnet mærke, fortæller Pia Rye.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce