Annonce
Børkop

Riddersalens store helte: - Vi samler affald, for ellers kan Island smelte

Pædagog Maria Pagh vejer affaldet efter dagens høst. Og ungerne kigger nysgerrigt på. Foto: Jørgen Flindt
Børn fra Borggården har hele ugen været i gang med at samle affald. Og de ved godt, hvorfor det er vigtigt, at man ikke smider affald i naturen.

Børkop: De kommer gående med deres orange sikkerhedsveste på, og humøret er højt. Men nu venter madpakken, og den er velfortjent.

En flok unger fra Borggården, nærmere bestemt dem fra Riddersalen, har været ude at samle affald i Børkops gader og stræder, og det har de gjort hele ugen.

- Vi har fundet et telt, siger Ella.

Annonce

- Og en hjulkapsel, men hvad bruger man sådan en til, spørger en ung mand ved navn Elliot.

Førskolebørnene på Borggården deltager for første gang i den nationale affaldsindsamling, som Danmarks Naturfredningsforening byder på i ugens løb


Vi samler affald, så det ikke går ud over ozonlaget, for det kan betyde, at Island smelter.

Ung affaldsindsamler fra Borggården


Og ungerne ved godt, hvorfor det er vigtigt, at der ikke ligger affald i naturen. Så da pædagogerne råber ud til ungerne om, hvorfor det er vigtigt at samle ind, kommer svarene hurtigt tilbage.

- Dyrene kan dø af at spise det, forklarer en pige.

- Vi samler affald, så det ikke går ud over ozonlaget, for det kan betyde, at Island smelter, siger en af fyrene.

Selv en hjulkapsel er der fundet. Foto: Jørgen Flindt

Set fra pædagogernes side handler det nu også om, at man helt fra start lærer børnene om vigtigheden i netop at lade være med at smide affaldet i naturen.

- Det er med til at lære dem at passe på naturen, og vi må sige, at de går op i det med krum hals, siger Maria Pagh, der er pædagog.

Mange mundbind

Hendes kolleger, Christina Ebert og Emilie Michelsen, har også været med rundt i ugens løb, og Christina Ebert fortæller, at ikke nok med der samles affald, der tælles også op, hvor mange mundbind, take away emballage og cigaretskodder, børnene finder.

Det er noget, man gør over hele landet. Og i Børkop er tendensen klar.

- Der har nu ikke været så meget take away emballage, som man kunne have frygtet, men vi har indtil nu samlet over 60 mundbind og over 600 skodder, og det er endda uden at have talt dagens fangst op, forklarer hun.

Blandt andet gav den korte tur fra Borggården hen til Netto og tilbage igen en fangst på 10 kilo affald, hvilket svarer til halvdelen af ugens fangst.

Annonce

Tyve kilo affald

Men denne torsdag formiddag er der fundet omkring fem kilo affald, viser det sig, da der bliver vejet af. Den største fangst var et legetelt, der vist må være blæst væk fra en have engang.

Alt i alt er der i ugens løb samlet næsten 21 kilo affald ind, og da pædagogen Christina Ebert får talt sammen, råber hun resultatet ud til børnene. Og jublen bryder frem hos børnene.

Ella smiler efter dages dont. Hun, og de andre fra Riddersalen, har været ude at samle affald hele ugen. Og de finder meget affald. Foto: Jørgen Flindt

- Vi har lovet dem en slikpose, hvis vi når over tyve kilo, og det har vi gjort nu. Børnene har i den grad gjort sig fortjent til en pose slik, siger Maria Pagh.

Det synes børnene også, men før slikposerne kan åbnes, skal de også fredag samle affald langs Børkops stier og veje. Og mon ikke der kommer flere mundbind og cigaretskodder i sække i stedet for naturen.

Takket være nogle små størrelser, der rydder op efter nogle store affaldssvin.

En tavle viser hvor mange stykker mundbind med videre, der er fundet. Og der er fundet en del. Tirsdag blev der samlet affald på en stækning hen til Netto, mens den smule, der er samlet onsdag, skyldes, at der samlede børnene kun rundt om Borggården. Foto: Jørgen Flindt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

NPV satser på byggestart inden nytår: Posthusgrunden skal bebygges fra 'den billige ende'

Kultur

Kæmpe overraskelse: Se Danmarks bedste pressefotos

Annonce