Annonce
Kultur

Rig og fattig i Vejle: Flere end før tjener over en halv million kroner

I 2018 var den gennemsnitlige A-indkomst 254.000 kroner for kvinder og 315.000 kroner for mænd. A-indkomsten var dermed omkring 19 procent lavere for kvinder end for mænd. Denne forskel skyldes primært, at flere mænd havde lønindkomst ifølge Danmarks Statistik. Arkivfoto
Hvordan opleves fattigdom og rigdom i 2019? Vejle Amts Folkeblad sætter i en mini-serie i dag og næste søndag fokus på fattigdomsproblematikken, som den tegner sig her i vores by.
Annonce

Vejle: Hvad vil det sige at være rig?

Taler vi om personer, som er rigr på oplevelser, har et rigt netværk eller er rige i kroner og øre?

Hvad med fattig? Vil det sige, at man går sulten i seng, ikke kan sende sine børn til håndbold eller ikke har råd til at eje en bolig?

Området er fyldt med forskellige opfattelser og meninger.

Gennem lokale historier i dag og næste søndag vil Vejle Amts Folkeblad skildre de to poler.

Men lad os starte med nogle udvalgte facts.

1. Flere mænd tjener mere

I løbet af de seneste seks år er der kommet et stigende antal borgere, som tjener 500.000 kroner eller derover i A-indkomst i Vejle Kommune ifølge Danmarks Statistik. Der er en større andel af mænd, som tjener mere end kvinder.

I 2006 tjente 5.124 mænd over en halv million i a-indkomst og i 2018 var det 8.293.

For kvinder er antallet med større A-indkomster vokset fra 1.390 til 3.007 personer i 2018.

Der altså over dobbelt så mange mænd som kvinder i Vejle Kommune, som tjener over en halv million kroner i A-indkomst ifølge Danmarks Statistisk.

2. Få af den rigeste procent i Vejle

I Danmark ejer den rigeste procent af danskerne cirka 30 procent af formuen. Den såkaldte gyldne procent af danskere har efter skat en indkomst på over 765.000 kroner, og det gælder kun for 0,9 procent af borgerne i Vejle Kommune, viser en analyse fra tænketanken Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Analysen viser desuden, at den gyldne procent har det med at klumpe sig sammen i bestemte postnumre - primært i kommunerne nord for København. I Gentofte Kommune tilhører 7,8 procent af borgerne således den gyldne procent. I Hørsholm er tallet syv procent og i Rudersdal 6,6 procent.

Vendes blikket ud til den store verden, ejer 26 personer det samme som jordens fattigste halvdel af befolkningen ifølge organisationen Oxfam Ibis.

Selvom ulighed stadig er slået, er ekstrem fattigdom ved at være udryddet globalt. Ifølge Verdensbanken er der i løbet af 25 år blevet en milliard færre ekstremt fattige, selvom den globale befolkning er steget med to milliarder.

3. Flere fattige børn

I løbet af 2018 steg børnefattigdommen i samtlige danske kommuner, og 64.500 børn lever under fattigdomsgrænsen ifølge en analyse udarbejdet af tænketanken Arbejderbevælgsens Erhvevsråd.

Det er en stigning på 12.000 børn fra 2016 til 2017. I Vejle Kommune lever 4,9 procent af børn under 18 år ifølge analysen under fattigdomsgrænsen.

Blandt de kommuner, som har flest fattige børn, er Langeland, Brøndby og Lolland. Her lever over 10 procent af børnene under grænsen.

4. Flere søger hjælp i julen

Ifølgle Danmarks Statistik vokser antallet af personer i lavindkomstfamilier fortsat. Andelen, som har en indkomst under det halve af medianindkomsten, er vokset fra 8,3 pct. til 8,8 pct. fra 2017 til 2018

Op til jul skildrer medierne de mange julehjælpsorganisationer, som hjælper til med julegaver, og mange af dem melder om et stigende antal ansøgere til julehjælp.

Det samme gør sig gældende i Vejle Kommune. Her fortalte kordegn Mette Vestergaard Nissen op til den forgangne jul, hvordan billedet så ud i Give og Farre:

- I år har præsterne ved Give-Vorslunde og Farre sogne modtaget mange ansøgninger om julehjælp. Behovet synes stort, og det har været stigende gennem de seneste år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce