Annonce
Give

Riis Bakker gør klar til årsmødet

Formand Børge Christensen er sammen med resten af bestyrelsen i Riis Bakker klar til at tage mod medlemmerne til årets generalforsamling. Den bliver holdt udendørs af hensyn til Convid-19 restriktionerne. Foto: Børge Larsen
Der bliver trængsel i Riis, hvis alle aktieholdere dukker op til generalforsamlingen næste onsdag. Det gør de næppe, for mange af dem er for længst døde.
Annonce

Riis: Det er ikke corona virus, der har placeret generalforsamlingen i selskabet Riis Bakker til onsdag 29. juli klokken 19.

Skal coronaen overhovedet blandes ind i generalforsamlingen, kan det kun være som en forklaring på, at selve mødet afvikles udendørs. Og at deltagerne selv skal medbringe kaffe og kage.

Tidspunktet for generalforsamlingen har de sidste mange år været sidst i juli. Da selskabet tilbage i 1912 blev oprettet, var datoen for den stiftende generalforsamling 14. juli og man havde ingen problemer med at samle en stor skare mennesker.

Men siden er ferie blevet indført som noget, langt de fleste har ret til, og derfor ligger landet mere eller mindre øde i de første tre uger i juli. Så da man skulle fejre 100 års jubilæet for otte år siden, flyttede man generalforsamling og jubilæumsfest til 1. august.

Det fungerede godt, selv om der kom væsentligt færre end til den stiftende generalforsamling. Cirka en procent i forhold til stiftelsen, 5000 mod godt 40. Siden har generalforsamlingen været placeret omkring 1. august. I år er det altså 29. juli.

Annonce

Naturfredningsprojekt

Riis Bakker blev skabt som et selskab med kun et enkelt formål, nemlig opkøb og bevaring af et stykke hede. Eller som det hedder om formålet i selskabets paragraf 1: "at sikre et stykke storslået jysk natur"

Knapt 50 år efter nederlaget i 1864 og den af Enrico Dalgas fremsatte proklamation om, at "hvad udad tabes, skal indad vindes" var især Jylland ved at skifte fuldstændig karakter. Ikke mindst heden blev opdyrket med flid og megen møjen.

Som en modreaktion i begyndelsen af 1900 tallet fik naturfredning vind i sejlene. Det var i den grad oppe i tiden, at digtere som Jeppe Aakjær og Johan Skjoldborg blev varme fortalere for også at tage hensyn til naturen.

Jeppe Aakjær drev det så vidt som til at foreslå, at de mennesker, der havde beplantet Himmelbjeget, fik tid til at tænke sig grundigt om i tugthuset. Johan Skjoldborg "nøjedes" med at være en af talerne ved indvielsen af Riis Bakker.

På det tidspunkt var det lykkedes at finansiere købet af det areal, man havde udset sig: 12 tønder land "storslået jysk natur". Det krævede den nette sum af 12.000 kroner og de blev fremskaffet ved at sælge aktier med en pålydende værdi af fem kroner.

De 2400 aktier blev solgt over det meste af landet og ingen ved, hvor de i dag befinder sig. Aktien har aldrig været omsat på Fondsbørsen og de er heller ikke registrerede i Værdipapircentralen.

Annonce

Ingen tant og fjas

I begyndelsen blev området brugt til at afvikle store folkemøder, men efterhånden som der kom andre muligheder for at høre andres tanker via eksempelvis radio, blev tilslutningen til folkemøderne stedse mindre.


Jeppe Aakjær var en ivrig fortaler for at bevare naturen, som den var. Han skrev endda, at de folk, der havde beplantet Himmelbjerget, burde i tugthus.


Medvirkende til den svigtende interesse har måske også været, at området ifølge vedtægterne ikke kunne lejes ud til tant og fjas, ingen gøgl, herunder baller og absolut ingen udskænkning af berusende drikke.

I løbet af første halvdel af 1930'erne døde aktiviteterne helt ud og selskabet gik i dvale. Området blev stadig brugt, dels af spejdere og dels som udflugtsmål for søndagsture. Men egentlige aktiviteter var der ikke.

I begyndelsen af 1970'erne kom der igen lidt liv i området og i 1975 blev selskabet relanceret. Prisen på aktier blev femdoblet til hele 25 kroner. Der var og er fortsat ikke noget udbytte ved investeringen.

En aktie giver derimod ret til at bruge området og medbringe sin egen madkurv samt ret til at deltage i generalforsamlingerne.

Det kan man så gøre på onsdag, hvor egen kaffekurv ikke blot kan, men skal, medbringes, hvis man vil have kaffe efter generalforsamlingen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Sprit, skift ofte og pas på tvivlsomme kopier: Apotekeren giver gode råd om mundbind

Danmark

Fundings analyse: Læg mærke til disse tre ting ved Messerschmidts forfremmelse

Annonce