Annonce
Egtved

Den verdenskendte kunster fra Egtved er stadig et hit

Robert Jacobsens enke Maria Jacobsen klippede den røde snor ved åbningen af den nye Robert Jacobsen udstilling på Roberthus i Egtved. Foto: Christina Møgelvang Mosegaard
Udstilling om den folkekære kunstner Robert Jacobsen blev åbnet på Roberthus torsdag med taler, masser af interesserede mennesker og byens egen vin.

Egtved: På en ganske lun sommerdag kunne man allerede på de mange biler på parkeringspladsen ved Roberthus se, at der var stor opbakning til den helt særlige begivenhed, der foregik indendøre i borgernes eget hus i Egtved. Og ganske rigtigt.

Det summede det af mennesker derinde på Roberthus. De var kommet for at fejre åbningen af en ny udstilling om den verdenskendte og samtidig jordnære og folkelige kunstner Robert Jacobsen. Gamle Egtved Kommunes helt egen æresborger.

Annonce
Robert Jacobsen var en meget folkekær person. Han elskede mennesker og var ofte at finde i bybilledet i Egtved, hvor han talte med alle folk, der ville tale med ham.

Ingeborg Matthesen, formand for Robert Jacobsens Venner

Ikke et museum men fortællinger

Med udtrykt glæde over, at så mange var mødt op denne torsdag eftermiddag, kunne formand for Robert Jacobsens Venner Ingeborg Matthesen byde velkommen.

I sin velkomsttale forklarede hun, at foreningens formål netop er at formidle historien om og udbrede kendskabet til Robert Jacobsens liv og værker, men at det ikke skal gøres ved at åbne et museum - derimod ved at fortælle om, hvordan han var som Egtved-borger.

- Robert Jacobsen var en meget folkekær person. Han elskede mennesker og var ofte at finde i bybilledet i Egtved, hvor han talte med alle folk, der ville tale med ham, sagde Ingeborg Matthesen i sin tale og fortsatte:

- Vi har derfor valgt at lave nogle videooptagelser med fortællinger fra nogle af de mennesker, som stod ham nær, og som han har haft samkvem med. Vejle Kommune har hjulpet os økonomisk med at få det lavet professionelt, og vi er i dag i stand til at vise videoklippene på vores fjernsynsskærm.

Film, plakater og vægskulpturer

Videooptagelserne, som Ingeborg Matthesen omtaler, består af seks Interviews med venner, naboer og familie, der via fortællinger og anekdoter bringer historien om Robert Jacobsen til live. Alle disse interviews kan nu ses på en helt ny TV-skærm, der er ophængt i Roberthus.

Som en del af udstillingen kan man rundt på gangene også betragte et stort antal plakater, der er blevet samlet sammen gennem årene, og Robert Jacobsens relieffer, der er en del af Roberthus, har fået nye placeringer i sammenhæng med TV-skærmen med de seks interviews.

På TV-skærmen kunne man se den nye film med seks forskellige interviews der er blevet lavet, hvor familie, venner og naboer fortalte historier og anekdoter om Robert Jacobsen. Foto: Christina Møgelvang Mosegaard

Den røde snor og ord fra Maria Jacobsen

- Robert elskede, når nogen ville se på hans kunst, og han elskede at blive værdsat, lød det fra Robert Jacobsens enke, Maria Jacobsen, der i dagens anledning var kommet til Egtved for at tage del i åbningen af udstillingen på Roberthus.

Inden hun med den gyldne saks skulle klippe den røde snor og erklære udstillingen for åben, fortalte hun videre levende og engageret om sin mands fascinerende og samtidig nærværende liv og væremåde, og hun kunne fortælle herlige historier om blandt andet Robert Jacobsens møde med Kong Frederik, om hans liv i Frankrig, hvor han boede i kunstnerfællesskab med Asger Jorn og Richard Mortensen i efterkrigstiden, og om at han har udstillet mange steder rundt om i verden og blev hædret med den internationale skulpturpris ved Biennalen i Venedig.

- Men det er af lige så stor betydning, at han bliver hædret her i Egtved, som for eksempel på Biennalen i Venedig, pointerede Maria Jacobsen i sin tale, hvor hun samtidig udtrykte sin taknemmelighed til Robert Jacobsens Venner for at have tage initiativet til den nærværende udstilling.

Den røde snor blev klippet. Det hele blev set nærmere an med et glas kølig hvidvin i hånden, naturligvis i form af dette års Egtvedvin.

Mange af de, som var kommet til åbningen af udstillingen, havde haft personlige bekendtskaber med Robert Jacobsen. Herunder blandt andet klejnsmed Flemming Kristensen, der fra tid til anden hjalp med at svejse i Robert Jacobsens Atelier. - Jeg har brugt mange gode timer sammen med ham. Han var en fantastisk personlighed og altid behagelig at snakke med, forklarede han.

Rigtigt mange havde fundet vej til Roberthus for at deltage ved åbningen af den bye udstilling. Foto: Christina Møgelvang Mosegaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur For abonnenter

Vejlenserne siger farvel til Albert: Tak for de unikke billeder. Dig glemmer vi aldrig

Annonce