Annonce
Jelling

Rotaryklubber sender 16.000 kroner til ghanesisk bibliotek

Med en donation på 16.000 kroner er der råd til flere bøger på et nyt bibliotek i Ghana, som Britta Bitsch og Jim Højberg (nummer to og tre fra venstre) står bag. Donationen kommer fra blandt andet Jelling Rotary Klub, som Niels Kjærgaard, Arne Sigtenbjerggard og Conny Bæk Hansen er en del af. Foto. Anders Kynde

Siden bibliotekarerne Britta Bitsch og Jim Højberg fik idéen til at bygge et bibliotek i Ghana, har der været god opbakning til projektet. Senest har Rotary-klubberne i Jelling og Give doneret en gave til det nye bibliotek.

Jelling: I Nordghana kan de 2000 indbyggere i landsbyen Dalun snart få glæde af et nyt bibliotek.

Det sker takket være en ihærdig indsats fra det danske bibliotekarpar Britta Bitsch og Jim Højberg, som siden 1994 har været bosat i Jelling. Sammen står de bag foreningen Ghana Biblioteksvenner, der i snart to år har indsamlet penge til indkøb af bøger, reoler og andet relevant udstyr.

Flere gange har parret besøgt Dalun. Ja, faktisk er Britta Bitsch i skrivende stund på besøg i landsbyen, hvor hun skal være i to uger. Med i kufferten har hun en check på 16.000 kroner, der er øremærket etableringen af det nye bibliotek, som har fået navnet Dalun Library.

De 16.000 kroner er en donation fra Jelling Rotary Klub, Give Rotary Klub og Rotary Danmarks Hjælpefond.

- Vi har et stærkt ønske om at være udadvendt, og vi synes, at Ghana Biblioteksvenner lyder som et rigtig godt projekt, som vi naturligvis gerne vil støtte, siger Arne Sigtenbjerggaard, præsident i Jelling Rotary Klub.

Fra Jelling til Ghana


  • Foreningen Ghana Biblioteksvenner blev dannet i foråret 2017 og har lidt over 30 medlemmer med tilknytning til Jelling og omegn.
  • Foreningen støtter opbygningen af et nyt lokalbibliotek i landsbyen Dalun i det nordlige Ghana gennem donationer og faglig bistand.
  • Blandt de vigtige formål er at fremme børnenes læselyst, støtte børnene i deres skolegang ved at tilbyde lektielæsning samt bidrage til en alfabatisering af voksne, som endnu ikke har lært at læse og skrive.
  • I Dalun arbejder fire unge lokale mænd i øjeblikket på at renovere og indrette en bygning, der skal bruges som bibliotek.
Britta Bitsch og Jim Højberg er begge bibliotekarer og har flere gange rejst til Ghana. Første gang var i 2000. Foto: Anders Kynde

Pengene rækker langt

Donationen vækker stor glæde hos Britta Bitsch og Jim Højberg, der tidligere også har fået støtte til projektet fra blandt andet Jelling Musikfestival.

- 16.000 kroner rækker virkelig langt i Ghana. Hvor man i Danmark eksempelvis kan købe en billedbog til 300 kroner, koster en lignende bog i Ghana omkring 70 kroner, så vi kan få meget for pengene. Med de sidste midler, vi har fået fra Rotary, skulle vi gerne komme i hus med både renovering og indretning med inventar og en smule bøger, fortæller parret.

Dalun Library kommer til at være i en bygning, som er bygget sammen med byens ungdomshus.

- Bygningen var en del af et hollandsk projekt, men efter at dette projekt stoppede, stod huset tomt og blev kun brugt til lager. Heldigvis fik vi lov at overtage det, men det skulle sættes i stand for at blive til et bibliotek. Med hjælp fra fire lokale mænd og donationerne er vi nu ved at være i mål, siger Britta Bitsch og Jim Højberg.

Se en film fra Dalun Library

Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Annonce