Annonce
Hedensted

Rotte ødelagde families hjem: Drømmehuset brændte

Det var her på den store terrasse på førstesalen, familien Thurebys tre hunde var spærret inde, da der en fredag eftermiddag opstod brand i huset. Alle hunde har det godt i dag. Foto: Michael Svenningsen
Selvom Familien Thureby for otte år siden totalrenoverede deres hjem i Tørring og bl.a. udskiftede kloakrørene, lykkedes det alligevel i slutningen af september en rotte at komme ind i huset og gnave i el-installationerne.
Annonce

Tørring: - Jeg får det faktisk fysisk dårligt af at gå rundt hernede. Kan vi gå ovenpå?

48-årige Claus Thureby står for foden af trappen i sin gamle byejendom på hjørnet af Sønderbrogade og Østergade i Tørring. Ejendommen, der sandsynligvis er bygget af en tømrermester omkring 1908, og hvor der bl.a. har været købmandsforretning, overtog han sammen med sin hustru Annie i 2011. Parret totalrenoverede bygningen i alle dens tre etager. I stueetagen har familien sidenhen indrettet brugskunst- og tøjbutikken No. 10, mens størstedelen af beboelsen er på første og anden sal.

- Vi var helt inde ved de rå mursten og rå bjælker, da vi renoverede. Vi lavede nyt el, vvs, kloak. Nyt tag, døre og vinduer. Det eneste, vi ikke har været helt i bund med, er trappen her og den lille kælder nedenunder, som jeg formoder oprindeligt har været brugt til koks, fortæller Claus Thureby, mens han viser rundt i huset.

Det var her i elinstallationerne under trappen, at branden opstod. Da Claus Thureby åbnede terrassedøren på førstesalen, opstod der en skorstenseffekt i trappeopgangen, så varerne i familiens butik, der ellers ligger i det tilstødende lokale i stueetagen, har ikke taget skade af branden. Foto: Michael Svenningsen
Annonce

Bor i husvogn

Her lugter brændt. På væggene er der tydelige sod-afmærkninger efter malerier og lamper. Møbler og flyttekasser er placeret under store stykker plastik midt i rummene. Fra altanen på førstesalen kan man kigge ned på den husvogn, som familien, der udover Claus og Annie Thureby også tæller parrets yngste datter og tre hunde, pt. bor i. Forventeligt vil de også komme til at holde jul i husvognen, før deres brand- og sodskadede hjem bliver beboeligt igen.

For knap to måneder siden, fredag 27. september om eftermiddagen, opstod der en brand under husets trappe. Claus Thureby var som den eneste hjemme og var iført store høreværn ved at slå græsset den sidste gang i sæsonen. Derfor hørte han ikke brandalarmerne, før en nabo med viftende arme gjorde ham opmærksom på, at noget var helt galt.

- Jeg havde lukket hundene ude på altanen, fordi den ene af dem blev ved med at stikke af for mig. Så da jeg ser, at det vælter ud med sort røg fra huset, er det eneste jeg tænker på at få hundene ud, fortæller Claus Thureby, der i første omgang tror, at ilden er opstået i køkkenet ved gaskomfuret på førstesalen.

Annonce

Opstod under trappen

Kravlende på gulvet i blinde under den tykke røg, lykkes det ham at få to af hundene ud, men han kan ikke finde den tredje og må, efter blandt andet at have ledt efter den i soveværelset, til sidst opgive.

På vej ned af trappen registrerer han, at trappen er ganske varm, og da han samtidig kan høre vandet fosse ud af rørene under trappen, går det op for ham, at branden slet ikke er i køkkenet på 1. sal, men under trappen i stueetagen.

- Heldigvis er den sidste hund kommet ud, og brandvæsenet kommer med det samme og får lynhurtigt slukket ilden, fortæller Claus Thureby, der efterfølgende blev indlagt til observation for røgforgiftning.

De brandtekniske undersøgelser har siden vist, at branden er antændt i elinstallationerne under trappen, hvor en rotte sandsynligvis har gnavet i hovedkablet, som HFI-relæet ikke er sluttet til.

- Jeg tror, det har stået og slået gnister mellem ledningen og vores varmtvandsbeholder, der er i metal. Ovenpå varmtvandsbeholderen havde jeg mine gamle akvarie-bøger til at ligge, og i rummet stod der desuden en del vasketøj, som vi ikke havde været ved i flere dage. Det har gløderne længe kunnet ligge og ulme i, fortæller Claus Thureby.

Selvom væggene er blevet rengjort efter branden, er det stadig tydeligt at se, hvor der har hængt noget på væggen. Foto: Michael Svenningsen
Annonce

Fangede rotte

Fire dagen forinden havde han med hjælp fra skadedyrsbekæmpelsesfirmaet Rentokil fanget en rotte i huset. Muligvis den selvsamme rotte, der forårsagede branden og som sandsynligvis er kommet ind via den gamle kælder og har fundet sin vej til elinstallationerne under trappen og videre op i trappeopgangen til spisekammeret på førstesalen.

I følge Claus Thureby er der mange rotter i kvarteret, og familiens hunde har mange gange fanget nogen udenfor.

- Men jeg havde aldrig forestillet mig, at man kunne få rotter ind i sådan et hus, hvor alt er renoveret fra top til tå. De gamle kloakrør er skiftet ud med pvc-rør og så videre, men på en eller anden måde er det alligevel lykkes en rotte at slippe ind, konstaterer Claus Thureby, der nu vil investere i rottespærrer og sørge for, at elinstallationerne under trappen bliver afskærmet og omkranset af et særligt materiale med glasskår i, som rotterne ikke kommer til.

Først skal hjemmet dog gøres beboeligt igen. Alle overflader skal males, spots skal skiftes ud, og en del af familiens ejendele skal erstattes.

- Der er mange ting, der ikke kan reddes, også uerstattelige ting som kunst og så videre, men jeg er samtidig lykkelig, for at min kone og døtre ikke var hjemme og oplevede det, samt at branden blev så hurtigt opdaget og slukket. Jeg tør slet ikke tænke på, hvad der kunne være sket, hvis ilden var opstået midt om natten, lyder det fra Claus Thureby.

Efter nogle uger på hotel er familien Thureby nu blevet installeret i en skurvogn på deres egen grund. Uenigheder med forsikringen betyder, at arbejdet med at rense og genopbygge familiens hjem efter branden trækker ud, og Claus Thureby forventer ikke at kunne flytte "hjem" inden jul. Foto: Michael Svenningsen
I køkkenet har det rustfrie stål på hvidevarerne blandt andet taget skade af røgen. Foto: Michael Svenningsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce